Normele de aplicare a Legii sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002, din 15.04.2016, aprobate prin Ordinul MS nr. 488/2016, publicate în Monitorul Oficial nr. 340 din 4 mai 2016 (M.Of. nr. 340/2016).

În vigoare de la 04.05.2016

CAPITOLUL I

Dispoziţii generale

Art. 1.

(1) Prezentele norme de aplicare reglementează condiţiile speciale de îngrijire din structurile de psihiatrie pentru pacienţii adulţi şi copii, drepturile persoanelor internate în unităţile de profil, măsurile de contenţie, precum şi criteriile pe care o organizaţie neguvernamentală trebuie să le îndeplinească în situaţia în care efectuează vizite de monitorizare în unităţile sanitare cu specific psihiatric.

(2) În cadrul Programului naţional de sănătate mintală şi profilaxie în patologia psihiatrică al Ministerului Sănătăţii, Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog, cu avizul Comisiei de psihiatrie şi psihiatrie pediatrică a Ministerului Sănătăţii, propune şi monitorizează programe de depistare precoce a unor tulburări psihice cu impact socioeconomic major şi de promovare a sănătăţii mintale în populaţia generală.

(3) Evaluarea capacităţii psihice se va face la un interval de 6-12 luni în funcţie de legislaţia specifică sectoarelor de activitate, realizându-se prin centrele de sănătate mintală cu viza medicilor specialişti în specialitatea medicina muncii.

CAPITOLUL II

Norme de îngrijire

Art. 2.

(1) Calitatea îngrijirilor este asigurată de o unitate funcţională constituită de echipa terapeutică şi structurile în care aceasta îşi desfăşoară activitatea.

(2) Echipa terapeutică este compusă din medici specialişti în specialitatea psihiatrie, respectiv psihiatrie pediatrică, psihologi, asistenţi sociali, asistenţi medicali şi alt personal de specialitate în funcţie de activităţile desfăşurate, conform legii.

(3) Echipa terapeutică este condusă de un medic psihiatru.

(4) Medicul coordonator al echipei terapeutice organizează serviciile acordate în cadrul unităţii de îngrijire, în funcţie de nevoile pacienţilor.

Art. 3.

(1) Dotările minime obligatorii dintr-o structură de psihiatrie sunt:

a) paturi repartizate în saloane, inclusiv de supraveghere continuă bărbaţi şi femei, cu respectarea normelor prevăzute de legislaţia în vigoare;

b) cabinete de consultaţii;

c) săli de psihoterapie individuală sau de grup;

d) spaţii pentru terapie ocupaţională, educaţională, recreativă;

e) săli de tratament;

f) săli de mese.

(2) Serviciile medicale minime pe care o structură psihiatrică trebuie să le asigure sunt:

a) diagnosticul şi tratamentul tulburărilor psihice acute şi cronice;

b) evaluări psihologice;

c) consiliere şi psihoeducaţie pentru pacienţi şi familiile lor;

d) programe de terapie ocupaţională, educativă şi recreativă.

Art. 4.

(1) Într-o structură de psihiatrie pediatrică, echipa terapeutică este compusă din: medici specialişti în specialitatea psihiatrie pediatrică sau specialităţile asimilate acesteia, psihologi, asistenţi medicali, logoped, personal de îngrijire, alt personal de specialitate în funcţie de activităţile desfăşurate, conform legii.

[Continuare…]

Ai nevoie de Legea sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here