Sistemul Informatic Integrat va simplifica procesul de generare pentru CNP-urile cetățenilor români, prin eliminarea necesității de a lua în considerare locul de naștere. Operaționalizarea acestui sistem aduce o schimbare esențială în generarea Codului Numeric Personal (CNP), însă aceasta nu va afecta informațiile deja înregistrate în actele de identitate existente, au precizat surse din Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor.

Până acum, CNP-ul, format din 13 cifre, includea un cod de două cifre care indica județul sau sectorul de naștere al persoanei. Cu noua actualizare adusă de Sistemul Informatic Integrat, acest cod de județ va fi înlocuit cu un cod unic „70“ pentru toate CNP-urile generate, indiferent de locul nașterii sau de domiciliul persoanei.

Această modificare simplifică procesul de generare a CNP-urilor, eliminând necesitatea de a atribui coduri diferite în funcție de locația geografică specifică.

Sistemul Integrat include și proceduri digitale pentru ofițerii de stare civilă, care vor facilita gestionarea actelor de stare civilă. Deși multe dintre procesele administrative pot fi acum realizate digital, prezența fizică a cetățenilor la oficiile de stare civilă rămâne necesară pentru anumite proceduri, inclusiv verificarea identității.

Implementarea completă a Sistemului Informatic Integrat este planificată să fie finalizată până la 24 septembrie 2024, când toate cele 3.188 de unități administrativ-teritoriale din România vor fi conectate și interoperabile cu această platformă.

Este important de menționat că CNP-urile deja emise nu vor fi modificate. Doar CNP-urile generate începând cu 8 mai 2024 prin infrastructura digitală vor fi afectate.

Vezi aici alte articole despre cărțile de identitate

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here