Camera Deputaților a aprobat proiectul de modificare a Legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Această propunere legislativă aduce schimbări în condițiile de eliberare a pașaportului simplu temporar, în acord cu tendințele europene.

Pașaportul simplu temporar va fi emis doar în situații speciale de urgență, necesare pentru deplasarea în străinătate sau pentru reglementarea șederii și situației juridice a cetățenilor români care nu mai au documente de călătorie valabile. Actul normativ prevede și că datele biometrice și cele ale cetățenilor români să fie colectate o singură dată de personalul consular la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României. Aceste date vor putea fi folosite atât pentru eliberarea pașaportului simplu electronic, cât și pentru eliberarea titlului de călătorie sau a cărții electronice de identitate, conform solicitărilor cetățenilor.

Pentru a clarifica situațiile legate de hotărârile judecătorești privind acordul părintelui pentru eliberarea pașaportului minorului, legea stabilește că eliberarea succesivă a mai multor pașapoarte simple electronice pentru minori va fi posibilă doar dacă hotărârea judecătorească sau ordonanța președințială specifică clar acest aspect.

Conform noilor reglementări, cetățenii români pot deține simultan un pașaport simplu electronic și un pașaport simplu temporar valabile în anumite situații, cum ar fi când pașaportul simplu electronic este depus pentru obținerea unor vize sau când este necesară deplasarea în străinătate în perioada în care pașaportul simplu temporar este depus pentru obținerea unor vize.

De asemenea, cetățenii pot deține simultan două pașapoarte simple electronice valabile în situații specifice, cum ar fi când călătoresc în state aflate în conflict și au aplicată o viză dintr-o țară aflată în conflict cu țara de destinație, sau când pașaportul simplu electronic nu mai are file disponibile pentru vize.

Cetățenii români care dețin simultan un pașaport simplu electronic și unul temporar sau două pașapoarte simple electronice au obligația să predea unul dintre ele autorităților competente în termen de 5 zile de la încetarea situației excepționale sau de la întoarcerea în țară.

Senatul a adoptat acest proiect pe 18 martie, iar votul Camerei Deputaților a fost decizional. Legea urmează acum să fie promulgată.

Vezi aici Legea 248/2005

Vezi aici alte articole despre mobilitate pașaport

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here