Infidelitatea în căsnicie poate duce nu doar la despărţire, ci şi la faliment. Un articol din noul cod civil îi răzbună pe cei “încornoraţi” şi îi obligă pe infideli la plata de daune în cazul despărţirii. Legea îi protejează şi pe cei care şi-au promis să-şi unească destinele. Logodna a fost reglementată.

Specialiştii în drept civil spun că s-au gândit la suferinţa oamenilor şi au decis ca aceasta să fie compensată în bani.

La divorţ, daune morale vor fi plătie şi pentru violenţa fizică sau morală, consumul în exces de băuturi alcoolice sau părăsirea domiciliului.

Nu doar pentru căsătorie, codul civil cere responsabilitate.

Chiar şi în cazul logodnei, dacă unul dintre parteneri o rupe subit, celălalt poate să ceară despăgubiri în instanţă. Pentru dovedirea acestei legături, nu are nevoie de acte notariale, ci doar de martori.

Magistraţii care au lucrat la noul cod civil susţin că au reglementat logodna, după ce tot mai multe plângeri în acest sens au fost depuse la judecătoriile din ţară. Legea obligă de asemenea soţii la sinceritate absolută.

Salariul nu ar trebui să fie secret în căsătorie nici in Noul Cod Civil. În fond căsătoria, dincolo de relaţiile afective, repezintă o uniune de interese gestionate în comun, de cei doi parteneri.

Cu toate ca prezenţa parţilor la termenele procesului de divorţ în România este cerută de lege (cel puţin a părţii care a solicitat divorţul), pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate divorţul se poate pronunţa şi fără ca prezenţa lor să mai fie necesară.

În condiţiile legii, divorţul şi partajul (împărţirea bunurilor comune din căsătorie) se poate realiza de către un Avocat împuternicit de cetăţeanul român din străinătate, în baza unei împuterniciri speciale.

Procesul de divorţ se va desfăşura, în acest caz, în mod absolut asemanator cu cele în care parţile (cei doi soţi) sunt prezente în proces. Pot exista, însă anumite complicaţii legate de localitatea părţii adverse în străinătate.

Un element de o vitală importanţă pentru reducerea timpului de finalizare a procesului, dar şi pentru reducerea eforturilor şi costurilor, este că cele două părţi (soţul si soţia) să se înţelegea în sensul realizării unui divorţ prin înţelegere/divorţ prin acord, în condiţiile legii. Un divorţ în condiţiile înţelegerii între cei doi, poate dura între 2 şi 4 luni în medie. Lipsa acordului şi a cooperarii în direcţia realizării divorţului poate aduce un timp mediu de finalizare de peste 8 luni.

Divorţul nu se poate realiza la notar, dacă măcar una dintre părţi este în străinătate şi nu se poate prezenta personal măcar la întâlnirea privind confirmarea deciziei divorţului planificată conform procedurii de către notar.

13 COMENTARII

 1. buna ziua ,as dori si eu un raspuns legat de un divort….la cele doua infatisari care le-am avut pana acum nu m-am putut prezenta din cauza ca i-au pastile pt depresia survenita pe timpul casatorii si cand vine ziua sa ma prezint am probleme emotionale …as dori sa intreb daca se poate sa fac o cere d-m presedinta in care sa-i cer o audiere fara prezenta sotului meu si a altor persoane care aduc marturii mincinoase,…..va multumesc

  • Bună ziua,

   Ceea ce ne-aţi prezentat dvs. mai sus este o situaţie la care vă poate răspunde doar un specialist. Vă recomandsăm să intraţi pe forumul nostru, unde o echipă de oameni cu experienţă în acest domeniu vă poate ajuta. Forumul se află la următoarea adresă: http://forum.legestart.ro/

   Vă doresc mult succes şi o zi frumoasă!

 2. Intr-o casatorie,casnicie, sotia realizeaza ca nu-si iubeste sotul indiferent cat de mult a incercat,si ajunge in situatia in care cunoaste pe altcineva alaturi de care viata este altfel.Sotului nu i se pot reprosa comportamente reprobabile(bautura, femei, jocuri de noroc…..)Cum este incadrat acest aspect?Este clar si categoric ca sotia doreste divortul, chiar daca exista 2 copii minori, si implicatii materiale.
  Astept un raspuns, va multumesc anticipat, si daca sunt informatii necesare in acest aspect pe care eu nu le-am oferit, le ofer la cererea dumneavoastra.

 3. Dacă nu ne mai înțelegem, am devenit ca doi străini din cauză că nu acceptă că are o problema cu alcoolul adică bea pe ascuns și i-am propus să ne despărțim iar el a spus că dacă vreau să plec n-am decât. În condițiile astea eu dacă plec din casă și mă mut cu chirie este considerat părăsire de domiciliu?

 4. Buna ziua! Cum se procedeaza daca unul dintre soti doreste si initiaza divortul, motivele fiind violenta domestica in toate aspectele ei, dar nu poate prezenta dovezi(acte medicale sau reclamatii la politie), singurii martori fiind cei 2 copii majori?

 5. Buna ziua ! Numele meu este Florin si ma confrunt cu o problema legata de divort. De cuand am aflat ca cea cu care am impartit 23 de ani de casatorie, ma inseala de 15 ani cu varul meu. Dupa ce am aflat lucrul asta pe 15 septembrie 2014, ea a parasit caminul conjugal, mutandu-se la amant. Nu am jignit-o niciodata, nu am batut-o , nu beau. Motivul pentru care ea a facut asta este ca am ramas fara auz de 8 ani ,gandindu-se ca poate sa faca ce vrea .Am bagat eu divort pe 1 octombrie 2014.Va multumesc

 6. Am o prietena căsătorită de 12 ani. De 4 luni e mutată din apartamentul lor într o alta casa de a lor. Recent a aflat ca el are pe cineva de 5 ani. Au proprietăți împreună . Chiar dacă financiar el a contribuit mai mult ce șanse ar avea la partaj dacă el ar fi acuzat de adulter? Țin sa precizez ca ei nu au copii împreună și ca ei sunt căsătoriți în România dar domiciliul în marea Britanie.
  Va mulțumesc!

 7. Buna ziua sunt cu sotu meu de 11 ani avem un copil de 1an si 11 luni si el a plecat la munca in in anglia cand ave bebe 7 luni afost bine pana a facut pana acum 5 luni aam vazut ca sa schmbat bani nu mai vroia sa trimita asa cum imi trimitea a inceput sa nuai sune sa intrebe de baiat de mine sa se poarte urat pana am aflat de la neste prieteni ca ma inseala cu o fata de 21 de ani si ca el vine sa dovortam noi avem o casa cu prima casa si masina care o platim si pe aia ce trebuie sa fac sa îl scot definitiv din casa sa nu mai vina cand iovda aia papuci va rog datim un sfat eu acum nu lucrez ca ca a trebuit sa stau cu copilu dar luna vitoare face 2 ani si trebuoe sa ma duk la munca ce e de facut va multumes

 8. Buna ziua as avea o intrebaresotul meu vrea sa intenteze divort avem un baiat de 19 ani el zice ca renunta la tot pt copil dar dscs el nu mai este minor as vrea sa siu ce drepturi are in acest caz va multmesc

 9. Am fost și eu o victimă și chiar nu cred că există o energie specială în spatele infidelității. Un bărbat va înșela pentru că vrea. Soțul meu, formal și atent, a început să meargă în mai multe călătorii de afaceri și, când a ajuns acasă, a petrecut mai mult timp text. Bănuiam că are o aventură, dar m-a acuzat că inventez lucruri în cap pe care le eticheta paranoia. Am angajat o companie de tehnologie pentru a mă ajuta să le urmăresc telefoanele, pentru că a trebuit să fac ceea ce era nevoie pentru a obține dovezi și a fi liber. Nu am aflat doar despre 1 relația lui secretă, ci 3. Am plâns zile întregi și am cerut divorțul. Sunt asistent medical în Germania de 45 de ani. Este întotdeauna mai bine să știm adevărul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here