Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care modifică și completează Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor pentru persoanele cu dizabilități. Conform noii legi, persoanele cu dizabilități vor avea acces gratuit în mijloacele de transport în comun, magazine și alte spații publice, fiind însoțite de câini ghid. De asemenea, legea elimină taxa de omologare individuală pentru vehiculele modificate special pentru a fi conduse de persoane cu dizabilități.

Legea promulgată reglementează modificarea și completarea Legii nr. 448/2006, pentru a elimina taxa de omologare individuală percepută de Registrul Auto Român pentru vehiculele modificate față de configurația originală, destinate conducerii de către persoanele cu dizabilități. Totodată, asigură accesul liber și gratuit al acestor persoane în toate locurile publice, inclusiv în spațiile care oferă servicii publice și în mijloacele de transport în comun, taxiuri și alte vehicule de transport alternativ, alături de câinele-ghid.

Este considerată discriminare refuzul șoferilor de taxi sau al celor care oferă transport alternativ de a transporta o persoană cu dizabilități și dispozitivele sale de mers, inclusiv accesul în taxi împreună cu câinele-ghid.

Câinele-ghid care însoțește o persoană cu dizabilități grave are acces liber și gratuit în toate locurile publice, inclusiv în spațiile care oferă servicii publice și în mijloacele de transport în comun, inclusiv taxiuri și alte vehicule de transport alternativ, conform legii.

Vezi aici Legea 448/2006

Vezi aici alte articole despre persoanele cu dizabilitati

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here