26 August, 2019

Actele pentru românii din străinătate, mai uşor de obţinut în luna august

Românii care au domiciliul în străinătate şi vin acasă pentru emiterea unor acte vor beneficia de ghişee speciale şi termene reduse.  Parlamentarii propun, într-o iniţiativă legislativă depusă la Senat, stabilirea de măsuri privind emiterea sau eliberarea cu celeritate a unor documente cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.

Paşaportul, cazierul, permisul de conducere, cardul de sănătate, dar şi alte acte administrative ar putea fi eliberate pentru cetăţenii români care fac dovada reşedinţei temporare în străinătate, într-un termen de cel mult 5 zile, la ghişee speciale.

Solicitările vor fi tratate, conform iniţiativei legislative, în regim de urgenţă şi fără a fi suprataxate. Perioada în care se vor da aceste facilităţi este luna august, atunci când cei mai mulţi români din diaspora vin în concediu în România.

Motivaţia parlamentarilor iniţiatori este că datele statistice arată că peste 5.000.000 de cetăţeni români sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar mai bine de jumătate dintre aceştia, 2.300.000, vin acasă în perioada 1-31 august, mulţi dintre ei având de rezolvat probleme personale care ţin de eliberarea unor documente.

„Lege pentru stabilirea de măsuri privind emiterea sau eliberarea cu celeritate a unor documente cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate

Art. 2. (3)  Documentele care pot fi solicitate în condiţiile alin. (1) sunt următoarele:

a) adeverinţa de venit

b) cazierul fiscal

c) certificatul de rezidenţă fiscală

d) cardul european de sănătate

e) adeverinţa de asigurat

f) formularul de reziliere a plăţii asigurărilor în România

g) duplicatul diplomei de bacalaureat

h) duplicatul diplomei de licenţă

i) cartea de identitate

j) paşaportul simplu electronic

k) certificatul de înmatriculare auto

l) eliberare/preschimbare permis auto.”

Autorităţile locale şi instituţiile publice trebuie să găsească soluţii pentru implementarea acestor măsuri, fiecare în zona sa de reşedinţă. De altfel, proiectul legislativ a fost trimis pentru aviz la Consiliul Legislativ, dar şi la Guvern, până la dezbaterea sa publică în Senat. Ca să fie adoptată, legea trebuie votată apoi şi în Camera Deputaţilor. 

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud. 

comentarii

Despre autor  ⁄ Marilena Nedelcu

Marilena Nedelcu este licenţiat al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti şi jurnalist cu 20 de ani experienţă, în televiziune, în presa scrisă dar şi pe online.

Fara comentarii

Scrie un comentariu