Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (M.M.S.S.) a anunțat noua formula prin care va fi calculat salariul minim brut pe economie. Aceasta va ține cont de puterea de cumparare, precum și de nivelul câștigului salarial mediu brut și productivitatea muncii.
În acest context, MMSS a făcut precizări, prin intermediul unui comunicat de presă, în urma informațiilor apărute în spațiul public, legate de faptul că salariul minim pe economie nu va mai fi majorat începând cu luna iulie:
„Formula care va fi stabilitã va ține cont de puterea de cumpãrare, de nivelul câștigului salarial mediu brut și productivitatea muncii. Directiva 2041/2022 urmează sã fie transpusă în România în acest an. Actul legislativ al Uniunii Europene stabilește că fiecare stat va avea nivelul venitului minim în funcție de condițiile sociale, economice și de evoluția indicatorilor economici”.
Conform unei analize publicate recent, aproximativ 15% dintre angajații cu contracte de muncă cu normă întreagă au salarii brute la nivelul salariului minim brut pe țară. Blocul Național Sindical (BNS) a atras atenția asupra acestui aspect, subliniind problema sistemului salarial din România.
Pe de altă parte, pentru cei mai bine plătiți 10% dintre angajați, salariul mediu brut în luna februarie a atins 37.375 lei, de zece ori mai mare decât salariul minim pe economie.
Conform datelor furnizate, câștigul salarial mediu brut pe economie în luna februarie 2024 a fost de 7.990 lei. În același interval, 60% dintre salariile brute pentru angajații cu contracte de muncă cu normă întreagă au fost sub acest nivel al câștigului salarial mediu brut pe țară.
Vezi aici Directiva 2041/2022
Vezi aici alte articole despre salariul minim