Un proiect de lege a primit aviz favorabil la Camera Deputaților, deschizând calea pentru o schimbare majoră în privința concediului pentru creșterea copilului (CCC). Conform acestui proiect, părinții copiilor născuți prematur ar putea solicita prelungirea concediului de creștere cu cel mult un an.

Proiectul de lege vizează aprobarea OUG nr. 164/2022, ce modifică și completează OUG nr. 111/2010 referitoare la concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Modificarea îi vizează pe părinții copiilor născuți prematur. În cazul acestora, „perioada concediului pentru creşterea copilului (…) se poate majora, la cerere, cu maximum 12 luni, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani”. Totuși, se va face excepție de la această regulă, în condițiile în care copilul născut prematur este încadrat în grad de handicap.

Potrivit proiectului, un copil născut prematur este cel care se naște înainte de începerea săptămânii 37 de sarcină.

De asemenea, proiectul prevede și modalitățile de acordare a indemnizației pentru această perioadă suplimentară de concediu: “În această situație, indemnizația pentru creșterea copilului, precum și stimulentul de inserție (…) se acordă similar drepturilor de care beneficiază persoana al cărei copil nu este încadrat în grad de handicap, respectiv până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani”.

Pentru a beneficia de această prevedere, părinții trebuie să depună o cerere pentru prelungirea concediului, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestei măsuri, împreună cu documente doveditoare despre nașterea prematură a copilului.

Pentru persoanele ai căror copii născuți prematur au împlinit vârsta de doi ani înainte de intrarea în vigoare a noilor reguli, cererile pentru acordarea unui nou concediu de maternitate, precum și pentru reluarea plății indemnizației pentru creșterea copilului se vor depune în termen de 60 de zile de la acea dată, iar acestea vor fi acordate părinților, până când cel mic împlinește vârsta de trei ani.

Vezi aici OUG 111/2010

Vezi aici OUG 164/2022

Vezi aici alte articole despre creșterea copilului

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here