Modificările la Codul fiscal privind contribuţiile sociale obligatorii, aplicabile de la 1 ianuarie 2014, vizează şi arendarea. După un material anterior mai general, revenim strict pe modificările cu acest subiect, astfel cum au fost formulate prin recenta Ordonanţă de urgenţă nr. 88/2013, publicată în Monitorul oficial nr. 593/2013.

Baza de calcul

Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru contribuabilii care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului, se va calcula, de la 1 ianuarie 2014, ca diferenţă dintre venitul brut şi cheltuiala deductibilă determinată prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut.

Plăţi anticipate cu titlu de contribuţii sociale

Contribuabilii care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului datorează CASS în cursul anului, plătitorii de venituri având obligaţia calculării, reţinerii şi virării sumelor respective cu respectarea prevederilor art. 62 alin. (21)-(25):
în cazul veniturilor obţinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileşte pe baza raportului juridic/contractului încheiat între părţi şi reprezintă totalitatea sumelor în bani încasate şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură primite.
în cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se va face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene şi, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, ca urmare a propunerilor direcţiilor teritoriale de specialitate ale MADR, hotărâri ce trebuie emise înainte de începerea anului fiscal. Aceste hotărâri se transmit în cadrul aceluiaşi termen direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, pentru a fi comunicate unităţilor fiscale din subordine.
venitul net din arendă se stabileşte la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

impozitul pe veniturile din arendă
se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorii de venit la momentul plăţii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.
impozitul astfel calculat şi reţinut pentru veniturile din arendă se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.
CF-62-2Sursa foto: Lege5 Online

Pentru contribuabilii care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole în regim de reţinere la sursă a impozitului, obligaţiile reprezentând contribuţiile individuale de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei de contribuţie asupra bazei de calcul pe care am arătat-o mai sus, se reţin şi se virează de către plătitorul de venit până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care au fost plătite veniturile.


Declararea, definitivarea şi plata contribuţiilor sociale

Stabilirea obligaţiilor anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi încadrarea în plafonul minim se realizează de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuală.
În cazul contribuabililor care realizează venituri din arendarea bunurilor agricole care optează pentru determinarea venitului net din arendă în sistem real, obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se determină pe baza declaraţiei privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 5,5% pentru contribuţia individuală, asupra bazei de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se evidenţiază lunar în decizia de impunere.
Notă: Actele normative menţionate în acest articol pot fi consultate gratuit în Lege5 Online. Atenţie: Actele normative sunt disponibile gratuit în forma publicată în Monitorul Oficial. Doar abonaţii Lege5 au acces la forma consolidată a acestora.

comentarii

1 COMENTARIU

  1. „…nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut.”

    Cine ce „nu poate fi mai mica” ? Un exemplu as dori!

  2. cum adică „baza de calcul lunară nu poate fi mai mică decât un salariu minim pe economie”? daca arenda e de 60 de ron – conform acestei teorii, cass e de 47 ron..+ impozit…aduc deci bani de acasa?

    • FRUMOS IN ACEEASI SITUATIE SE AFLA SI O RUDA DE A MEA CARE AGRICULTOR FIIND DE CATIVA ANI BUNI NU SI-A PLATIT CAS-UL..ANUL TRECUT A FOST INTERNAT DE URGENTA SI PE LANGA FAPTUL CA IN SPITAL A CUMPARAT SI VATA SI SPIRT SI SERINGI ABSOLUT TOTUL …DOAR CHIRIE PE PAT NU I-A CERUT ..LA INTERNARE DIN START I-AU CERUT DOVADA DE AIGURAT..PENTRU CARE CEI DE LA ANAF L-AU PUS SA PLATEASCA 1900 LEI DEOARECE A FOST GASIT IN ANUL 2007 CU UN VENIT DE 600 DE LEI / AN DIN ARENDA …E ABSURD..OMU ALA ABIA SE INTRETINE..

  3. doamne fereste..!!! saracii batrani care si-au dat pamantul in arenda. cum sa-i spui unui batran care mege la medicul de familie cu gaina in sacosa , ca i se retine contributie la sanatate??? cred ca trebuie sa avem salvarea la poarta femei cand vor veni la arenda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here