Executivul a aprobat o serie de modificări la OUG privind modificarea și completarea Codul fiscal și Legea nr. 296/2023, printre acestea se numără și prelungirea perioadei fără amenzi pentru neutilizarea e-Factura.

Actul normativ cuprinde două măsuri referitoare la sistemul naţional al facturii electronice RO e-Factura:

  • Modificarea prevederilor referitoare la termenul de 5 zile lucrătoare pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional al facturii electronice RO e-Factura.
  • Extinderea perioadei fără amenzi până la 31 mai 2024, pentru a permite adaptarea persoanelor impozabile la noile proceduri, fără a fi penalizate.

Alte măsuri luate prin modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal sunt:

  • Introducerea unui regim de marcare cu timbre fiscale a produselor destinate inhalării fără ardere, similar cu cel aplicat produselor din tutun prelucrat, începând cu 20 mai 2024;
  • Obligația de a depozita produsele recepționate doar în spațiile autorizate, pentru a evita evaziunea fiscală;
  • Modificarea termenilor utilizați pentru documentele care atestă deplasările de mărfuri accizabile – Înlocuirea sintagmei „document de rezervă” cu sintagma „raportul de primire de rezervă pentru deplasări de mărfuri accizabile” sau cu “raport de export de rezervă pentru deplasări de mărfuri accizabile în regim suspensiv de accize”, după caz;
  • Stabilirea unei plăți anticipate a accizelor pentru alcool și anumite băuturi alcoolice, în plus față de produsele energetice, conform noilor prevederi legislative.

Vezi aici alte acte normative despre neutilizarea e-Factura

Vezi aici alte articole despre neutilizarea e-Factura

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here