Ministerul Muncii a publicat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care prevede ca angajatorii care încheie contracte de stagiu cu absolvenții de învățământ superior să primească, la cerere, 1350 de lei lunar şi 1125 de lei lunar pentru contractele de ucenicie, pentru fiecare astfel de angajat, pe toată perioada derulării contractului.

Proiectul modifică Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă și Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învațământ superior, prin majorarea sumelor acordate societăților care angajează absolvenții. 

Alineatul (2) al articolului 16 din Legea nr. 279/2005 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Angajatorul care încheie un contract de ucenicie beneficiază la cerere de o sumă în cuantum de 1125 lei/lună care se acordă pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie. „

Pe lângă ajutorul dat tinerilor absolvenți de a-și găsi mai ușor un loc de muncă, proiectul vizează și stimularea persoanelor care finalizează cu succes programe de formare prin ucenicie la locul de muncă, precum și a coordonatorilor de ucenicie. Astfel, ucenicul care va termina programul de ucenicie prin obținerea certificatului de calificare profesională va primi o primă de absolvire care se va acorda diferențiat, în funcție de nivelul de calificare:

  • 500 lei pentru calificările de nivel 2 CNC;
  • 600 lei pentru calificările de nivel 3 CNC;
  • 750 lei pentru calificările de nivel 4 CNC.

Coordonatorul de ucenicie care îndrumă ucenicul în cadrul programului de lucru și care desfășoară și activități specifice ce țin de formarea profesională a ucenicului beneficiază, pe toată perioada  contractului de ucenicie, de o primă lunară de coordonare de 500 lei neimpozabilă.

Stimularea financiară a angajatorilor pentru a continua relațiile de muncă cu absolvenții după ce au finalizat programele de ucenicie este o altă masură prin care firma va primi, timp de  6 luni, câte 500 lei, cu condiția să încheie un contract individual de muncă cu fostul său ucenic, pentru ocupația pentru care a fost calificat.

Ucenicia la locul de muncă se va organiza pentru nivelurile 2, 3 și 4 de calificare, stabilite prin HG nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului național al calificărilor, cu modificările și completările ulterioare.

2. Alineatul (1) al articolului 9 se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Durata contractului de ucenicie se stabileşte în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, fără a putea fi mai mică de:

a) 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2;

b) 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3;

c) 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4.”

Finanțarea acestor sume, prime și subvenții, va fi asigurată, conform proiectului, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, cu menținerea nivelului de cheltuieli publice pentru perioada 2014-2022. Dacă va fi nevoie, se vor completa sumele din fonduri europene nerambursabile.

Efectele pe care le vor avea aceste măsuri de ajutor financiar sunt:

  • integrarea durabilă pe piața forței de muncă a tinerilor, în special a celor care nu au un loc de muncă sau care nu urmează studii sau cursuri de formare, a tinerilor care se confruntă cu riscul excluziunii sociale și a celor din comunitățile marginalizate;
  • adaptarea la schimbare a lucrătorilor, a întreprinderilor și a antreprenorilor;
  • sporirea relevanței pe piața forței de muncă a programelor de formare prin ucenicie la locul de muncă și a stagiilor pentru absolvenții de învățământ superior;
  • reducerea deficitului de forță de muncă calificată din anumite regiuni;
  • reducerea tendințelor mediului de afaceri de a-și reloca activitatea în alte state;
  • scăderea șomajului și încurajarea investițiilor în zonele defavorizate.

Ministerul Muncii așteaptă propunerile sau sugestiile cu privire la aceste schimbări până la data de 16 decembrie 2016.

Ai nevoie de Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here