În contextul creșterilor prețurilor la energie, un sprijin financiar în valoare de 1.400 de lei, a fost pus la dispoziția personaelor vulnerabile: pensionarii, persoanele cu dizabilități, celor cu venituri reduse, precum și familiilor care primesc ajutor social sau alocație de susținere, pentru a acoperi costurile facturilor sau datoriilor la furnizorii de energie.

Perioada în care se pot folosi acești bani a fost extinsă până la data de 31 martie 2024.

Conform OUG 101/2023, care modifică OUG 166/2022, sprijinul financiar destinat acoperirii costurilor la energie în 2023 poate fi folosit până la data de 31 martie 2024, nu doar până la sfârșitul anului, cum era anterior. În versiunea inițială, OUG 166/2022 prevedea un sprijin temporar pentru anul 2023 destinat persoanelor vulnerabile pentru compensarea costurilor la energie electrică, termică, gaze, lemne de foc etc. Ulterior, această listă a surselor de energie a fost extinsă pentru a include și butanul, rumegușul, cărbunele și alți combustibili.

Suma de 1.400 de lei a fost acordată în două tranșe egale, de câte 700 de lei: în februarie 2023 pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023 și în septembrie 2023 pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023. Acest sprijin, sub formă de card de energie, este transferat furnizorilor de energie prin intermediul Poștei Române și poate fi utilizat până în martie 2024.

Potrivit ordonanței, categoriile de persoane și familii care pot beneficia de acest ajutor includ: pensionarii cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 de lei, persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu și familiile care primesc alocație de susținere sau ajutor social. Cei ce se încadrează la mai multe categorii de beneficiari pot primi sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia.

De asemenea, în cazul în care la un loc de consum au domiciliul unul sau mai mulți beneficiari, sprijinul pentru plata facturilor la energie se acordă o singură dată pe loc de consum.

Vezi aici OUG 166/2022

Vezi aici alte articole despre ajutor la plata energiei

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here