Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a început alimentarea cu încă 250 de lei a cardurilor sociale destinate persoanelor vulnerabile.

 În zilele următoare, noua tranșă, în valoare de aproximativ 625 milioane lei, va asigura încărcarea a 2,5 milioane carduriSprijin pentru România”.

Reamintim faptul că acest ajutor este acordat, o dată la 2 luni, persoanelor cu venituri mici, conform listelor de beneficiari eligibili, centralizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

De la începutul programului și până în momentul actual, au fost plătite către beneficiari alte 8 tranșe aferente ajutoarelor de 250 de lei.

Potrivit OUG nr. 63/2022, beneficiază de vouchere sociale pentru alimente și mese calde următoarele categorii de persoane:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social;
  • persoanele fără adăpost, așa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Toți cei care nu au intrat în posesia cardurilor sociale, deși îndeplinesc toate criteriile, sau cei care nu au primit tranșa de 250 de lei care se acordă de 6 ori pe an, sunt rugați să se adreseze Casei Teritoriale de Pensii, respectiv Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), din județul de reședință.

Criteriile de eligibilitate în ceea ce privește tichetele sociale pentru produse alimentare și mese calde sunt detaliate la Art. 3 și Art. 4 din Ordonanța de Urgență nr. 63/2022.

Vezi aici Ordonanța de Urgență nr. 63/2022

Vezi aici alte articole despre cardurile sociale și Sprijin pentru România

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here