Semnalat deja pe LegeStart, proiectul de ordonanţă de urgenţă promovat de MFP propune modificări şi în legătură cu taxa pe valoarea adăugată. 

Codul de TVA anulat

În prezent, persoanele care au codul de TVA anulat nu pot deduce TVA pentru cumpărări, fiind obligaţi să colecteze TVA pentru livrările/prestările efectuate; beneficiarii acestora, de asemenea, nu îşi pot deduce TVA pentru achiziţiile efectuate de la persoanele care au codul de TVA anulat. Cheltuielile înregistrate de aceşti contribuabili nu sunt luate în calcul la stabilirea impozitului pe profit. Nu sunt prevăzute măsuri de repunere în drepturi a acestor persoane în cazul reînregistrării în scopuri de TVA, precum şi în cazul reactivării potrivit Codului de procedură fiscală, pentru determinarea impozitului pe profit.

Prin propunerile avansate de proiectul de ordonanţă de urgenţă se modifică prevederile referitoare la măsurile aplicabile contribuabililor care îşi recapătă codul de TVA după ce acesta a fost anulat de organele fiscale, în sensul că:

  • aceştia vor factura cu TVA către clienţi toate vânzările pe care le-au realizat în perioada în care nu au avut cod de TVA, având astfel posibilitatea de a-şi recupera de la aceştia taxa pe care au colectat-o;
  • pentru cumpărările aferente vânzărilor efectuate în perioada în care contribuabilii au codul anulat, vor putea deduce TVA după reînregistrare;
  • beneficiarii acestora vor putea deduce taxa aferentă cumpărărilor efectuate în perioada în care furnizorul a avut codul anulat;
  • cheltuielile înregistrate de contribuabilii inactivi şi de beneficiarii acestora vor fi luate în calcul la determinarea rezultatului fiscal privind impozitul pe profit, la reactivarea potrivit Codului de procedură fiscală, fie în perioada fiscală din anul în curs, fie prin rectificarea declaraţiei de impozit pe profit a anului fiscal precedent. 

Ajustarea taxei pentru bunurile de capital

În prezent, ajustarea taxei pentru bunurile de capital se realizează pentru 1/5, respectiv 1/20 din taxa dedusă iniţial numai în cazul persoanelor care utilizează pro rata pentru determinarea taxei de dedus. În alte situaţii, dacă se impune ajustarea taxei, se efectuează ajustarea pentru întreaga sumă a TVA aferentă perioadei rămase din perioada de ajustare.

Ajustarea taxei pentru bunurile de capital ar urma să se facă anual, în cadrul perioadei de ajustare, pentru 1/5 sau 1/20 din taxa aferentă achiziţiei, fabricării, construcţiei bunurilor respective, prin modificarea prevederilor art 305 din Codul fiscal, până la data de 31 decembrie 2016. În cadrul perioadei de ajustare:

  • dacă contribuabilul utilizează bunurile de capital numai pentru operaţiuni cu drept de deducere ( vânzări cu TVA sau scutite cu drept de deducere), îşi păstrează dreptul de deducere exercitat la momentul achiziţiei bunului de capital.
  • dacă contribuabilul va utiliza bunurile pentru operaţiuni fără drept de deducere ( ex. vânzarea sau închirierea de imobile în regim de scutire fără drept de deducere), trebuie să opereze o ajustare în favoarea statului a taxei deduse în funcţie de perioada rămasă din perioada de ajustare (5 ani/20 de ani) în care bunul nu mai este utilizat pentru operaţiuni cu drept de deducere. 

Regim special de deducere a TVA pentru agricultori

Începând cu 1 ianuarie 2017 urmează să se introducă regimul special pentru agricultori, persoane fizice, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale care efectuează activităţi/servicii agricole şi care, în prezent, întâmpină dificultăţi în aplicarea regimului normal de TVA. Se propune acordarea graduală a compensaţiei în cotă forfetară, pe baza unui procent de compensare de 1% în anul 2017, 4% în 2018 şi 8% în anul 2019. Agricultorii nu deduc TVA pentru achiziţii, dar nici nu colectează TVA pentru vânzări, indiferent de plafonul realizat.

În schimb, primesc o compensaţie în cotă forfetară pentru acoperirea taxei aferente achiziţiilor, astfel încât preţul produselor agricole/tariful serviciilor agricole să fie degrevate de taxă.

Regimul special este opţional, prin proiectul de modificare a dispoziţiilor din Codul fiscal prevăzându-se că aceştia pot opta pentru a aplica regimul normal de TVA. Agricultorii care aplică regimul special vor fi înscrişi într-un registru special, iar beneficiarii acestora vor avea obligaţia de a menţiona achiziţiile efectuate de la agricultori într-o evidenţă distinctă. Cei care în prezent sunt înregistraţi în scopuri de TVA pot renunţa în favoarea aplicării regimului special pentru agricultori. 

Anularea înregistrării în scopuri de TVA

Începând cu data de 1 ianuarie 2016, conform prevederilor art. 92 alin. (1) lit. d) din Codul de procedură fiscală, inactivitatea temporară înscrisă la registrul comerţului este una dintre situaţiile în care contribuabilul este declarat inactive. Nota de fundamentare arată astfel că se impune eliminarea acestei situaţii din cadrul art. 316 alin. (11) din Codul fiscal, aceasta fiind inclusă în prevederea referitoare la anularea înregistrării în scopuri de TVA a persoanei care este declarată inactivă conform prevederilor Codului de procedură fiscală

Registrul operatorilor intracomunitari se desfiinţează!

În vederea reducerii sarcinilor administrative ale operatorilor economici, se prevede abrogarea prevederilor referitoare la Registrul operatorilor intracomunitari. În susţinerea propunerii, Nota de fundamentare a MFP are în vedere că în prezent există alte pârghii, mai eficiente, pentru prevenirea evaziunii fiscale, inclusiv în ceea ce priveşte operaţiunile intracomunitare. 

Declaraţii informative suspendate

Potrivit proiectului, urmează să se suspende, până la data de 31 decembrie 2019, obligaţia depunerii declaraţiilor informative (cod 392A, 392B şi 393) prevăzute art. 324 alin. (4), (5) şi (6) din Codul fiscal, în scopul reducerii sarcinilor administrative care revin persoanelor impozabile, având în vedere că există surse alternative credibile agreate de Comisia Europeană pentru a calcula Baza TVA pentru resursele proprii ale bugetului UE – astfel după cum este motivată, prin Nota de fundamentare, măsura propusă. 

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here