În activitatatea mea practică, referitor la încheierea diferitor contracte de donație sau a unor testamente, mi se pune frecvent întrebarea ce anume presupune declarația dată în interiorul actelor respective în sensul că persoana în cauză (donator, testator) mai are ca succesibil rezervatar și o altă persoană/alte persoane în viață și că are cunoștință de dispozițiile art. 1086 și art.1089 din Codul civil cu privire la rezerva succesorală și cotitatea disponibilă?

Cu alte cuvinte, cei care formulează o astfel de întrebare sunt de fapt interesați să înțeleagă noțiunea de rezervă succesorală şi pe aceea de cotitate disponibilă, motiv pentru care vom prezenta în prezentul articol câteva informații de interes referitor la noțiunile respective.

Ce este rezerva succesorală și care sunt moştenitorii rezervatari?

Rezerva succesorală este partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinţei defunctului, manifestată prin liberalităţi ori dezmoşteniri.

Cu alte cuvinte, rezerva succesorală este partea din moştenire care se cuvine, în temeiul legii,  moştenitorilor rezervatari și de care defunctul nu putea dispune prin liberalităţi ori dezmoşteniri.

Trebuie să înțelegem că rezerva succesorală nu reprezintă o parte din moștenire pe care o lasă efectiv defunctul, ci că această rezervă este partea din moștenire pe care acesta ar fi lăsat-o dacă nu ar fi făcut liberalităţi ori dezmoşteniri.

Fiind o parte a moştenirii care se atribuie moştenitorilor rezervatari, rezerva poate fi pretinsă numai de cei care vin efectiv la moştenire, respectiv îndeplinesc condiţiile necesare pentru aceasta (au capacitate succesorală, vocaţie concretă la moştenire, nu sunt nedemni) şi acceptă moştenirea.

Așadar, de exemplu, dacă un părinte are mai mulți copii și decide ca unui copil – A să nu îi lase nici un bun din moștenirea sa, bunurile respective fiind donate/lăsate prin testament (de exemplu) celorlalți copii- B și C, acest lucru este posibil numai pentru partea care nu încalcă rezerva succesorală a lui A.

Potrivit noului Cod civil, moştenitorii rezervatari sunt soţul supravieţuitor, descendenţii şi ascendenţii privilegiaţi (tatăl și mama) ai defunctului.

Dacă însă defunctul nu are moștenitori rezervatari (soţ supravieţuitor, descendenţi şi ascendenţi privilegiaţi), reținem că defunctul poate dispune de bunurile sale după bunul său plac prin liberalităţi sau orice altfel de acte.

Care este întinderea rezervei succesorale potrivit noului Cod civil?

Noul Cod civil a adus un important element de noutate prin reglementarea instituţiei rezervei succesorale după un model clar – sistemul german. Astfel, art. 1088 din  noul Cod civil arată că rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.

În ceea ce privește rezerva succesorală a descendenților, spre deosebire de vechiul cod civil (care prevedea că întinderea rezervei varia în funcție de numărul descendenților ) noul Cod civil reglementează rezerva acestora în mod egal și global, fără a mai face vreo distincție funcție de numărul descendenților care vin la moștenire.

În exemplul pe care l-am prezentat anterior, în cazul în care cei trei descendenți A, B și C vin singuri la moștenire, fără a suporta concursul soțului supraviețuitor, în această situație, rezerva lor – împreună va fi de 1/2 din întreaga masă succesorală, iar pentru fiecare dintre descendenți (A, B și C) rezerva succesorală a acestora va fi 1/6.

Cu alte cuvinte, chiar dacă părintele a făcut o donație privind toate bunurile sale celorlalți copii – B și C, și niciunul dintre moștenitori nu este renunțător sau nedemn de a moșteni averea părintelui decedat, 1/6 reprezintă rezerva succesorală care îi aparține lui A și pe care părintele respectiv a încălcat-o prin donația făcută celorlalți copii B și C.

Ce înțelegem prin cotitate disponibilă?

Cotitatea disponibilă este partea din bunurile moştenirii care nu este rezervată prin lege şi de care defunctul putea dispune în mod neîngrădit prin liberalităţi (art. 1089 din noul Cod civil).

În exemplul pe care l-am prezentat anterior, cotitatea disponibilă va fi de 1/2 din întreaga masă succesorală, ceea ce înseamnă că de 1/2  din bunurile sale defunctul părinte putea dispune în mod neîngrădit prin liberalităţi făcute către copiii- B și C, dar nu de mai mult.

Reținem însă că, în lipsă de moştenitori razervatari sau dacă aceştia renunţă la succesiune, cotitatea disponibila este egală cu întreaga moştenire.

În ceea ce privește libertatea de a dispune a defunctului în favoarea soţului supravieţuitor, atunci când la moştenire vin şi alţi descendenţi decât cei comuni lor, cei rezultaţi din căsătoria sau din convieţuirea lor (și anume vin și descendenţii din altă căsătorie sau din afara căsătoriei defunctului), reținem că, potrivit art. 1090 alin. 1 din noul Cod civil, această libertate este limitată nu la cotitatea disponibilă ordinară, ci la o cotitate disponibilă specială, al cărei al cărei maxim este fix (1/4 de moştenire) şi al cărui minim este variabil (partea descendentului care a primit cel mai putin )1.

Faptul că  se stabileşte o cotitate disponibilă specială atunci când la moştenire, alaturi de soţul supravieţuitor vin şi descendenţii din altă căsătorie sau din afara căsătoriei defunctului, cotitate disponibilă ce este mai mică decât cea obişnuită, aceasta are drept scop să ocrotească pe copiii  respectivi ai persoanei recăsătorite care, sub influenţa noului soţ sau soţii ar putea să-i facă acestuia liberalităţi prea mari în detrimentul copiilor sus-amintiţi.

Reținem că prevederile art. 1090 alin. 1 din noul Cod civil se aplică atât în cazul în care la moştenire vin numai descendenţi care nu sunt comuni defunctului şi soţului supravieţuitor, cât şi în cazul în care vocaţie succesorală au atât descendenţi comuni cât şi descendenţi necomuni celor doi soţi.

Legiuitorul mai arată că dacă defunctul nu a dispus prin liberalităţi de diferenţa dintre cotitatea disponibilă stabilită potrivit art. 1089 din noul Cod civil şi cotitatea disponibilă specială, atunci această diferenţă revine descendenţilor (art. 1090 alin. 2 din noul Cod civil).

În fine, de subliniat și faptul ca dispoziţiile art. 1090 alin. 1 şi 2 din noul Cod civil se aplică în mod corespunzător atunci când descendentul menţionat la art. 1090 alin. 1  din noul Cod civil a fost dezmoştenit direct, iar de această dezmoştenire ar beneficia soţul supravieţuitor.

_____________________________________

1 De cele mai multe ori, partea descendentului care a primit cel mai puţin reprezintă rezerva succesorală a acestuia.

Ai nevoie de Codul civil? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

34 COMENTARII

 1. BUNA ZIUA,
  Daca am o singura fata ca mostenitoare si fac testament ca totul este al ei, daca se casatoreste sau convietuieste cu cineva, in cazul uni divort sau o despartire acesta va putea cere parte din averea mostenita de ea, el necontribuind cu nimic la aceasta?Asta in cazul in care eu nu mai exist.

  • in primul rand nu este nevoie de testament pentru ea, intrucat este singurul copil care vine la mostenire..trebuie precizat ca mostenirea ( succesiunea) este de 2 feluri: 1) mostenire legala…adica in virtutea legii..
   2) mostenire testamentara…in virtutea vointei defunctului(de cujus)..in al doi-lea rand, chiar daca ea se casatoreste si va divorta totul va ramane al ei..deoarece ea este mostenitoare…intrucat codul familiei prevede 2 categorii de bunuri..1) bunuri proprii sotilor
   2) bunuri comune..
   deci..in concluzie ceea ce a mostenit care poate dovedi cu certificatul de mostenitoare..este considerat bun propriu..deci el nu are drepturi asupra acelor bunuri..Sper ca am fost de ajutor..

 2. mai jos am scris articolele de lege…art. 31 Codul familiei- nu sunt bunuri comune ,ci bunuri proprii fiecarui sot:
  a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei
  b)bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire,legat sau donatie..afara daca dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune..
  c)bunurile de uz personal si cele destinate pentru exercitarea profesiei unuia dintre soti
  s.a..

 3. Buna ziua!incerc sa prezint cazul nostru: -sotul meu are 6frati….a primit din partea parintilor cu act de donatie cu scutire de raport o casa …socrul a decedat,soacra traieste in grija noastra-intre frati se discuta succesiunea…inainte de a muri, tatal a incercat sa imparta la fiecare cate o portiune de teren vilan si extravilan cautand sa faca „parte dreapta”la toti….6sunt de acord cu aceasta imparteala a bunurilor,al7 nu….considerand ca sotului meu ,primind casa i se cuvine mai putin pamant dacat a dat la ceilalti Intrebam : poate fi atacata donatia? Daca da toate cheltuielile avute pentru intretinerea parintilor,pentru intretinerea casei putem sa le cerem inapoi? Cum se stabileste cota la mostenire?.daca nu se ajunge la o intelegare intre frati cum si cine face imparteala???…multumes anticipat pentru raspuns

 4. Buna ziua ma aflu intr-o situatie mai delicata: Santem 4 frati care am facut doua „echipe” deci santem doi contra doi, sa zicem echipa A da in Judecata echipa B pentru un teren (cel mai valoros), prin intampinare echipa B formuleaza si o cerere reconventionala in care cere sa se introduca si un alt teren(in CM sant vreo 11 terenuri).Se fixeaza termen de judecata pe care il asteptam luna aceasta la sfarsit.Din surse am inteles ca echipa A a convins o ruda sa deschida actiune pentru acest teren din cererea reconventionala care are termen luna viitoare(ruda fiind sora a tatalui nostru care din cate stiu a renuntat la succesiunea dupa bunicul,tatal meu avand testament inca din anul 1982 iar dupa 1990 a fost un proces de care nu stiu mare lucru dupa care tatal meu le-a dat si fratilor sai ceva terenuri restul ramanandu-i).Intrebarea mea este daca instanta poate respinge cererea reconventionala introdusa de echipa B pe motiv ca exista proces deschis pentru acest teren.Multumesc mult.

 5. Buna ziua,as avea si eu o intrebare legata de mostenire.Tatal meu a murit anul acesta si si-a facut testamentul anul trecut,mama e moarta de 11 ani ea nelasand nici un testament.singurul bun mai de pret s-au mai de valoare fiind un apartament.Noi am fost 3 surori iar una a decedat in urma cu 22 de ani,in urma ei a ramas o fiica.Tata prin testament imi lasa mie tot,bunuri mobile si imobile.Sora ramasa in viata renunta la partea ei nefiind in tara de mai multi ani.Intrebarea mea ar fi cat la suta din mostenire iar venii nepoatei mele in cazul acesta,ea venind deja cu pretentii asupra mostenirii,adica a apartamentului.Va multumesc.

 6. Buna ziua,

  Va rog sa ma lamuriti intr o situatie daca se poate . Matusa si unchiul meu au decedat .Ei au avut 2 copii care au decedat . Nu au avut nepoti de la copii . Matusa si unchiul au avut la randul lor frati si surori care au decedat . Au ramas copiii fratilor si surorilor lor . Eu sunt nepoata de frate si unchiul meu mi a facut mie testament fiind legatar universal . Va rog sa mi spuneti daca nepoatele din partea fratilor si surorilor unchiului si matusii mai trebuie chemate la masa succesorala .

  Va multumesc foarte mult

 7. Buna ziua, as avea si eu o curiozitate. In urma cu 10 ani am trimis bani lui tata vaduv, eu fiind in strainatate, si mi-a cumparat un apartament. Cum eu nu eram prezent, l-a inregistrat pe numele lui. Dupa 3 ani, am mers la notar si mi l-a trecut pe numele meu prin donatie. Cateva luni in urma a murit tata, iar acum trebuie sa facem succesiunea, eu cu fratele meu pt apartamentul lui tata ce e identic cu al meu. Cum e legea? Eu am jumatate din apartamentul lui tata sau fratele trebuie sa dea o declaratie ca nu este interesat de donatia ce mi-a fost facuta in urma cu 7 ani?…

 8. Buna ziua. Tatal meu a facut testament in 1997 in favoarea celei de-a doua sotii, cand era in vigoare vechiul cod civil. El a decedat in 2007, iar acum, in 2017, vrem sa facem succesiunea. Prevederile carui cod civil se aplica ? Cel invigoare la data testamentului, sau la data succesiunii ? Multumesc.

 9. Daca s-a facut un testament olograf de mama mea in favoarea fratelui meu (facut sub amenintarea lui acasa, fara notar, martori etc)stiu ca este o lege care totusi apara ceilalti mostenitori adica Rezerva succesorala. Cat la % imi revine mie din mostenire. Am citit pe internet ca ar fi jumatate din mostenire dar doresc sa fiu sigura, deoarece daca nu accepta impartirea in parti egale doresc sa merg prin tribunal cu martori care sa arate ca ii era frica de el.Suntem doi frati. Va multumesc

 10. As avea nevoie de ajutor. Eu cand m-am casatorit cu sotul am avut un copll de un an. Copilul a fost infiat de sotul. Avem impruna inca un copil..Am cumparat impreuna cu sotul un apartament cu triei camere. El a facut testament pentru al doilea copil ,adica lasa partea lui numai la al doilea copil.
  Inrebarea mea este,daca a facut testament pentru un copil,eu si celalalt copil nu avem drept de mostenire dupa el?
  Va multumesc!

 11. Bună ziua!
  Dacă părinții noștri au donat casa și pămîntul arabil cu acte de donație fratelui nostru și el a decedat .Fratele are o fică dar și trei surori care vor parte din rezerva succesorala.Ne-am judecat și am primit dreptul la rezarva succesorală. Cum se împarte sau cum să procedăm să avem o parte pe care vrem s-o păsrtăm, utilizăm. Noi nu dispunem de bani s-o despăgubim pe fica fratelui, nepoata noastră. Vă mulțumesc! Cu stimă, Ioana Popescu

 12. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati intr-o problema de succesiune.
  Bunicii mei au avut trei fete, una din ele fiind mama mea care a murit acum 11 ani. Bunicul meu murind inaintea mamei mele. Atunci, in urma mortii bunicului nu s-a facut succesiunea. Si nici in urma mortii mamei mele nu s-a facut succesiunea. Acum trei luni a murit si tatal meu. Eu mai am trei frati. In urma mortii tatalui meu, eu am primit testament de la el ca imi lasa toate bunurile lui mobile si imobile. Avand in vedere ca tatal meu a fost mostenitorul mamei mele, dar si noi, cum se imparte intre noi, supravietuitorii, adica intre matusile mele si noi cei patru frati aceasta mostenire a bunicilor mei, parintii mamei mele? Astept raspunsul dvs si va multumesc anticipat.

 13. Seara buna,
  O problema de succesiune cu testament am si eu. Parintii mei au avut cumparat impreuna apartamentul in care au locuit iar tatal meu a decedat acum 4 ani, nefacandu-se succesiunea. Acum mama s-a dus si ea, iar mie mi-a lasat tot ce ii apartine prin testament, pentru ca eu am fost aproape si am avut grija de ea. Doar ca in testament nu se specifica faptul ca imi lasa tot conditionat de faptul sa am grija de ea. Eu mai am doi frati. Daca ei cer dreptul rezervatar, cat din apartamentul cu doua camere le revine lor si cat mie?
  Va multumesc!
  Cu stima, x

 14. Buna ziua! Am o intrebare sper sa ma puteti lamuri si ajuta. BUNICA mea are 2 copii din care unul e decedat acela fiind tatăl meu care are 2 copii eu si fratele meu. Precizez ca bunicul a decedat înaintea bunicii iar titlul pe bunuri sunt pe bunica care înainte să moară a lăsat un testament in care lasa toate bunurile fiicei sale. Intrebarea mea este noi ca moștenitori rezervatari cât ne ar reveni din masa succesorale? Si mătușa ne poate scoate din moștenire doar ca are acel testament. Ne-a dat in judecata pe mine si pe fratele meu ca ea sa devina unic moștenitor. Are acest drept? Dacă ne judecăm avem vreun drept sa se câștigăm partea? Multumesc

 15. Buna ziua. Sunt casatorita de 27 de ani cu actualul sot. Fiecare dintre noi are cate un copil din primele casatorii. La data la care l-am cunoscut pe sotul meu era in proces de divort si partaj pentru apartamentul in care locuim in acest moment. Impreuna cu mine a despagubit-o pe fosta sotie ( s-a stabilit ca suma sa fie platita in 2 transe din care o transa mai mica s-a platit inaintea casatoriei noastre, cealalta mai mare dupa casatorie), impreuna cu mine a mai platit rate la apartament inca 4 ani. Pe parcursul casatoriei am imbunatatit apartamentul, contributia salariala fiind mai mult a mea, sotul avand un salariu mai mic decat mine. Avand copiii realizati la acest moment sotul meu vrea sa -mi doneze jumatate de apartament drept recunoastere a faptului ca am realizat atatea lucruri impreuna. Totusi as dori sa stiu in cazul in care s-ar intampla ceva cu sotul meu ce drepturi as avea asupra apartamentului, sau daca eu as pati ceva daca fiul meu are vreun drept. Este buna si sigura aceasta varianta a donatiei? Va multumesc.

 16. Buna ziua,
  Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat. Am un baiat cu primul sot care adecedat de curand. Primul meu sot s-a recasatorit si nu a avut copii. A doua sotie a profitat ca el era bolnav, (a avut un accdent cerebral si s-a pensionat de probleme mintale), si l-a convins sa-i lase prin testament toata averea ei. Tatal si fiul erau in relatii bune. Fiul meu are 2 copii. El nu aprimit nimic din mostenire. Ce drept are? Va multumesc

 17. Vreau sa las prin testament actualei mele sotii o cota de 1/2 dintr-un imobil dobandit prin mostenire si aceiasi cota de 1/2 singurului meu copil dintr-o casatorie anterioara (mostenitor rezervatar). As vrea sa stiu daca este legal si cat este cota minima legala obligatorie(rezerva succesorala) pe care sunt obligat sa o las fiului meu din casatoria anterioara. Mentionez ca parintii mei sunt decedati si nu am frati sau surori

 18. Buna ziua
  As avea și eu o întrebare! Mama mea a
  Murit de 4 ani am făcut succesiunea după ce a murit ea adică tot ce a rămas sa trecut pe fratele meu, tatăl meu și eu.in momentul acela au
  Rămas 2 apartamente unul mie și unul care e a fratelui meu și o casa pe care suntem toți 3 trecuți adică eu tatăl meu si fratele meu.In Casa despre care V-am zis mai sus eu am cotizat cu suma destul de mare pe care am avut-o după ce mi-am vândut apartamentul și adică casa era pe 2 nivele doar unul era compartimentat celălat l-am făcut eu era un simplu pod și l-am recondiționat sa pot sa ma mut eu cu familia mea soțul și fetița.acum își vinde și fratele meu apartamentul dar am o reținere și anume ca am chemat un domn ce se ocupa de acte sa ne împartă casa in cote fixe la amandoi și sa ne separam fiecare. Mie groaza ca după ce merg sa ii semnez sa își Poată vinde apartamentul nu va mai fi de acord sa împărțim casa și terenul pe care e in cote egale ca sa am și eu siguranța ca am investit niște bani frumosi . Ce trebuie sa fac sau ce declarație sa îmi dea el ca nu se răzgândește cu împărțirea casei așa cum am stabilit. Și asta vreau sa mi-o dea înainte sa își vândă apartamentul ca sa
  Am siguranța ca nu se răzgândește

 19. Buna ziua, exista un termen legal prin care un mostenitor poate cere rezerva succesorala daca aceasta a fost incalcata? Se prescrie acest drept?
  Multumesc

 20. Am sa caut sa fac un rezumat,
  In anul 2010, avand o societate mi-am destinat din spatiu cladirii administrativ si spatiu pentru locuit cu familia : 2 pers. , pentru a fi acolo tot timpul,cu toate ca era in acelasi oras;
  Apartamentul unde locui-am,, l-am DONAT la cele 2 fiice” in mod egal. Fiica cea mare-33 de ani, era casatorita si isi construise tot in oras, o casa noua și ia propus lui sora sa mai mica cu 10 ani, care urma sa se casătoreasca, că ii da partea ei din apartament ca sa locuiaesca cu sotul si eventual poate cu banii de la nunta ii va achita partial sau integral banii stabiliti de comun acord:
  S-a facut Nunta, darurile au fost pe masura,, insă aici la aceasta achizitie prin act de v-c, autentificat prin Notariat a participat cu bani, tot din daruri, la jumatate din jumatatea valorii respective si au iintrat ca propietari de drept ai acelui apartament, fata cu detinere de 3/4 si sotul cu 1/4 din apartament.
  In anul 2005, din motive necunoscute de noi, cei doi au divortat, dupa care a urmat partaju prin întelegere ca si divortul, primind banii pe loc si pentru alte lucruri facute impreuna, cu act autentificat tot prin Notar;
  Si in cele din urma fiica mea a fost lovita ca din senin, la sfarsitul lunii IUNIE 2018, aflându-se la serviciu (BCR), de o boala autoimuna nevindecabila pe motiv ca inca nu s-a descoperit medicamentatie in lume, fiind 1/100.000 din cazuri,
  si dupa o suferinta de nesuportat de cca 1 an si jum.boala Polimiozita combinata cu Dematomiozita a invins Citostaticile și altele inclusiv organismul ei care a incetat sa mai lupte si la 6 Sept.2019 a incetat din viata. Cat de rezumat am cautat sa fac tot am lungit intrebarea care abia acum se naste.
  Am soilicitat dezbaterea succesiuniii in termen de 6 luni de la deces si ne-am inscris ca mostenitori legali: tata, mamă, soră, la bunurile imobile și imobile ramase de la defunct: un apartament cu 3 camere și o mașină Renault Laguna 1,8, din 1994. Notarul(a) ne-a inștiițat ca legisslativ cotele ce-i revin fiecaruia, sunt: Părinții cate 1/4 fiecare, iar sora 1/2.
  Aici, mama-sa s-a opus, nu ca legislativ ii revine 1/2 din tital, ci pe motiv ca sora ei , in viata, a primt dreptul in bani de la sora ei si cumnat, in 2010 prin act de vanzare- cumparare (v-c)si acum are drepul iarasi la aceeasi cota, dublata ca valoare ? Soția a facut o stare de nervi de nu se putea stapani, si la spusele Notarei ca nu are nici o treaba una cu alta, a cedat in cele din urma , dar acasa iar face mereu crize zicand ca ea a stat zi si noapte cu bolnava care necesita permanent sa-i miste sisa-i maseze usor picioarele, mainile, capul, sa o intoarca de pe o parte pe alta s.m.a. pentru ca ea dela debut si pana la sfarsit a fost LEGUMA (popular i se spune Boala de Muschi).
  Intrebarea finala este: avea dreptul sora ei, iarasi, la jumatate din apartament, cum a stabilit Notara ??? si daca nu ce se paote face ?

 21. Buna Ziua,

  Va rog respectuos sa-mi clarificati urmatoarea situatie :

  Am o matusa care este divortata si nu are copii.

  De curand am aflat ca a facut un Testament ( sau un Act de Donatie, nu stiu sigur ) prin care a lasat proprietatile pe care le detine unui frate ( unchi al meu ) si fiicei lui ( verisoara a mea ).

  Matusa mea a avut si doua atacuri vasculare cerebrale si in plus sufera si de dementa ( act emis de medic ) si este imobilizata la pat de aproape 4 ani.

  Eu am calitatea de nepot dupa frate.

  In acest context, va rog sa-mi spuneti ce se poate face, pentru ca unchiul meu si verisoara mea, profitand de starea matusii mele, au adus un Notar si au convins-o pe matusa mea sa semneze acest Testament.

  In aceste conditii eu pot beneficia de Rezerva succesorala.? De asemenea, va rog sa-mi spuneti daca acest Testament poate fi anulat, avand in vedere starea matusii mele ( sufera de dementa si a avut si doua atacuri cerebrale ).

  Daca mai trebuiesc si alte detalii va rog sa ma contactati.

  Va multumesc pentru amabilitate.

 22. Buna ziua, In familia noastra am fost 5 frati si parintii nostri au facut Donatie prin 1978 unui singur copil : casa parinteasca si ceva terenuri in indiviziune, Inrebare, spuneti-mi ceilalti 4 mai au dreptul la o rezerva succesorala ?? cu precizarea ca fratele in cauza, la randul sau a facut Testament unei fam. de intrusi (de mesere preot) cu clauza de intretinere (mascat) si care totul fiind facut cu discretie, ma trezesc, ca primesc de la acestia un Certificat de mostenitor in anul 2020) prin care ei apar ca unici mostenitori. (intre timp familia fratelui, sot si sotie , fara copii au decedat) Cu stima ,Va rog sa-mi spuneti ce sanse mai putem avea ? (pot veni si cu alte detalii, daca considerati ca este necesar) Cu sima si Va multumesc anticipat.

 23. Buna ziua!
  Nu exista prea multe date furnizate de catre dvs. care sa explice pe deplin speta, astfel incat explicatia mea se va da la modul general.
  Astfel, cei 4 frati (printre care inteleg ca va numarati si dvs.) carora li s-a incalcat rezerva succesorala prin donatia catre un frate, puteati sa cereri-maxim in 3 ani de la decesul parintilor dvs.- reductiunea liberalitatilor excesive solicitand anularea donatiei respective ptr ca vi s-a incalcat rezerva succesorala; daca inca sunteti in cadrul acelor 3 ani, puteti cere acea reductiune, in caz contrar, nu mai puteti face nimic acum!
  Av. Madalina Moceanu
  Baroul Bucuresti

 24. Bună seara , am o bătrână în grija mea care în 92′ a făcut un testament fratelui ei care a decedat ulterior a renunțat la acel testament și a făcut pe următorul în 2014 unei nepoate și stra nepoate adică fica fratelui decedat și fata acestei fice nu de mult a murit și nepoata mai rămăsese pe testament stra nepoata ei care nu a mai vrut sa o îngrijească și a zis ca ea renunță la acel testament am fost cu bătrâna și a renunțat și ea la acel testament din 2014 și mia făcut mie unul menționez ca ar fi vrut să-mi facă act de vânzare cumpărare ea nu a avut copii nu mai are frati în viata sau părinți a fost căsătorită dar a divorțat soțul fiind și el decedat fără alți copii am inteles ca ar putea fi atacat actul de vânzare cumpărare sau ce ma sfătuiți sa fac sa nu am probleme este vorba de o garsoniera care o mai are bătrâna și strănepoți și nepoti de pe frati și surorile ei va rog sa ma ajutați cu un sfat dacă pot face vreun act care sa nu poată fi revocat, va mulțumesc!

 25. Buna ziua, Am si eu o intrebare ,in anul 2016 a decedat tatal meu,am facut succesiunea la notar in 4 parti egale: mama si noi 3 copii.IN anul 2020 a murit si mama se face din nou succesiune pe 1/4 la notar pentru noi cei 3 copii si in cat termen de la deces si daca mai este nevoie de cei 2 martori.Multumesc!

 26. Buna ziua! Am o întrebare și va rog să mă ajutați, in limita timpului dvs. Va spun pe scurt speța.
  Eu și soțul vom divorța. Avem o casă și dorește să doneze, după divorț, celor doi copii ai noștri partea lui.
  Întrebarea este: dacă donează acum lor, peste ani de zile, dacă se recăsătorește și va avea alți copii, acei copii vor avea drept de moștenire asupra acestui imobil?
  Mulțumesc!

 27. tata a semnat la notar un contract mixt de intretinere si vanzare prin care 3/4 ii revine celui care l-a ingrijit pentru ca a avut grija de el si 1/4 e act de vanzare-cumparare.Cum eu sunt unic mostenitor iar despre acest contract am aflat la cimitir cand cel care a mostenit prin manopere dolosive casa, mi l-a aruncat peste mormant cerand alti bani pentru inmoprmantare desi tata ii daduse in timpul vietii suma de 10.000 ron ca sa nu mai alerg eu dupa ce este necesar. Am reusit sa obtin rezolutie contract de intretinere dovedind ca tata a fost intretinut cu banii lui nu cu banii celui care a avut grija de el. Intretinetorul a ramas cu cota de 1/4 din casa iar eu cu 3/4, in urma procesului. Desi tata avea 90 ani si dupa numai cateva luni de la semnarea contractului a murit, doua certificate de handicap, pentru traumatism cranio-cerebral si ca nevazator, nu s-au analizat actele medicale din dosarul medical care cunt in contradictoriu cu ceea ce scrie in certificatul medico-legal pe care l-au scos cei care au mostenit casa.
  In afara de alte cai de atac, se putea folosi ” rezerva succesorala” in acest proces, adica eu sa mostenesc o parte din imobil in virtutea faptului ca sunt unic mostenitor , chiar impotriva vointei tatalui meu? Med de familie a consemnat in fiecare luna in dos medical ” dezorientat temporo-spatial si cu privire la propria persoana ” fara a-l trimite la med de specialitate sa ii puna un diagnostic, acesta fiind de ” alzheimer”. Nevand acest diagnostic caut sa obtin actele in baza carora i s-a eliberat certif de handicap cu traumatism cranio-cerebral in anul 1974. In urma unui accident tata s-a pensionat.
  Daca aveti sa imi dati vreun sfat cum sa demonstrez ca tata nu mai avea discernamant sau cu rexerva succesorala pot mosteni o parte din imobil
  Multumesc mult .

 28. buna ziua,

  Am o sora si părinții despărțiți.
  Tata in Italia vrea sa-i facă testament surori mele si mama in Romania vrea sa-mi facă mie.
  Ce șanse si cum trebuiesc făcute testamentele ca sa fie respectate?

  multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here