Guvernul a adoptat metodologia referitoare la modul în care vor fi acordate pensiile de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României, în conformitate cu noile prevederi legislative adoptate în 2023.
Prin aceste modificări legislative, s-a introdus o nouă cerință pentru calculul pensiilor, care necesită o vechime minimă de 25 de ani în Ministerul Afacerilor Externe și, respectiv, în Departamentul de Comerț Exterior, realizată eșalonat. În plus, membrii Corpului diplomatic și consular al României din Departamentul de Comerț Exterior trebuie să justifice o experiență de cel puțin 8 ani în misiuni permanente cu grade diplomatice sau consulare la ambasade, consulate și alte reprezentanțe ale României în străinătate.
Normele metodologice adoptate astăzi au scopul de a clarifica aspecte legate de sfera de aplicare a Legii, prin referire la legislația specifică existentă, care definește calitatea de membru al Corpului diplomatic și consular, de personal încadrat în funcții specifice din administrația centrală a MAE și de membri ai Corpului diplomatic și consular cu experiență în Departamentul de Comerț Exterior.
De asemenea, aceste norme reglementează procesul de constituire a dosarului de pensie, pe baza unei adeverințe de la angajator care cuprinde informațiile necesare pentru stabilirea pensiei de serviciu, cum ar fi: vechimea în MAE sau în Departamentul de Comerț Exterior și baza de calcul etc.
Normele metodologice detaliază, totodată, procedura pentru actualizarea anuală a pensiilor de către casele de pensii competente, utilizând rata medie anuală a inflației, conform unui indicator definitiv comunicat de Institutul Național de Statistică.
Vezi aici legislație relevantă despre pensiile de serviciu ale Corpului Diplomatic
Vezi aici alte articole despre pensiile de serviciu si pensiile speciale