Toți locuitorii orașului Slatina, care au stat cel puțin 30 de ani în zonele afectate de combinatele chimice importante din zonă, vor ieși la pensie cu doi ani mai devreme, potrivit unei propuneri de modificare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Inițiatorii modificării legislative susțin că, așa cum legea actuală prevede ieșirea anticipată la pensie pentru zone similare poluate chimic, cum sunt orașele Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna și Tg. Mureș, la fel și locuitorii localităților din județul Olt, din perimetrul a 8 kilometri în jurul orașului Slatina, pot beneficia de aceleași prevederi.

“Cu toate că cetățenii din Slatina sunt afectați de o formă de poluare permanent cu diverse metale din prelucrarea minereurilor de către unitățile de pe platform industrială – SC ALRO S.A., SC ELECTROCARBON, SC ALPROM S.A., aceștia nu beneficiază de o formă de protecție social similar cu cea a locuitorilor din orașele menționate – Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna sau Tg. Mureș”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Inițiatorii aduc și explicații privind conținutul emisiilor poluante de la fiecare combinat din zonă, propunând ca toate persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani pe raza a 8 km în jurul orașului Slatina, să poată ieși la pensie anticipat, cu 2 ani mai devreme.

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Art. 65 alin. (5) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(5) Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracției și prelucrării minereurilor neferoase cu conținut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice și/sau de cocs metalurgic, precum și a emisiilor de amoniac și derivate, respectiv  Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Slatina și Tg. Mureș, pe o rază de 8 km în jurul acestor localități, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).”

Deocamdată, propunerea este în dezbatere publică la Senat, care este prima cameră sesizată.

Ai nevoie de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau Mobi, de AICI!

comentarii

2 COMENTARII

  1. Pai de orasul Rm. Valcea , de ce nu se face referire? Sunt multe orase in tara in care, oamenii au muncit si locuiesc in fostele sau actualele zone chimice. de ce doar in jud. Olt?

  2. Buna ziua!
    Ma numesc Tóth Martin,din Targu Mures.
    A-si dori să vă întreb,dacă soția ,are în cîmpul muncii 22 ani. Născută în 1960 iunie. De 38 ani locuieşte în Targu Mureş,poate ieşi în pensie cu 2 ani mai repede(pentru Combinatul de Azot ).
    Mulțumim pentru răspuns!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here