Concediul medical (pentru incapacitate temporară de muncă) suspendă contractul individual de muncă, potrivit articolului 50 din Codul muncii.
În cazul salariaţilor, indemnizaţia pentru concediul medical se suportă de angajator până în a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă şi apoi din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), începând cu ziua următoare celor suportate de angajator, până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia, conform articolului 12 din OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, actualizată.
Asiguratii beneficiază de concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă în baza certificatului medical eliberat de medicul curant, potrivit reglementărilor în vigoare.
Stagiul minim de cotizare pentru acordarea acestor drepturi este de 22 de zile realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei şi bolilor infecto-contagioase din grupa A. În aceste cazuri, dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă nu este condiţionat de realizarea stagiului de cotizare.

Cum se calculează indemnizaţia de concediu medical

Baza de calcul a indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele şase luni din cele 12 luni (din care se constituie stagiul), până la limita a 12 salarii minime bute pe ţară lunar, conform articolului 10 alineatul 1 din OUG nr. 158/2005.
În situaţia în care nu s-au realizat venituri în ultimele şase luni anterioare producerii riscului si nici nu se pot lua în calcul veniturile aferente perioadelor asimilate, conform legii, nu se poate constitui bază de calcul pentru indemnizaţia de concediu medical. În acest caz, salariatul va fi pontat cu concediul medical, însă nu va primi indemnizaţie.

Cine plăteşte indemnizaţia de concediu medical în cazul cumulului de funcţii

Pentru persoanele asigurate care îşi desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, indemnizaţiile pentru concediu medical se calculează şi se plătesc de fiecare angajator în parte, conform articolului 33 din OUG nr. 158/2005 şi articolului 72 din Normele de aplicare ale OUG nr. 158/2005.
În acest caz, primele două exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintă angajatorului unde există funcţia de bază. Celuilalt angajator (angajatori) i se prezintă copii certificate de medicul prescriptor pe care se înscrie “Conform cu originalul” şi se aplică stampila unităţii, parafa şi semnătura medicului.

Concediul medical diminuează concediul de odihnă?

Concediul medical nu diminuează numărul zilelor de concediu de odihnă la care salariatul are dreptul, conform Directivei nr. 2003/88.

În acest caz, prevederile articolului 145 alineatul 2 din Codul muncii sunt în contradicţie cu prevederile Directivei numite anterior. În baza articolului 148 alineatul 2 din Constituţia României, în această situaţie se aplică prevederile directivei.

Concediul medical poate fi întrerupt?

În situaţia în care unui salariat i se acordă certificat de concediu medical pentru o anumită perioadă, iar acesta doreşte să reia munca înainte de expirarea perioadei, este obligatorie modificarea certificatului de către medicul prescriptor, în mod corespunzător, conform art. 37 alin. 4 din Ordinul nr. 60/2006 pentru aprobarea Normelor de aplicare ale OUG nr. 158/2005.

Termenul de preaviz este suspendat de concediul medical

Concediul medical suspendă contractul individual de muncă, potrivit art. 50 din Codul muncii.

În caz de suspendare a contractului, se suspendă toate termenele care au legatură cu încheierea, modificarea, executarea sau încetarea contractului individual de muncă, cu excepţia cazurilor în care contractul încetează de drept, conform articolului 49 alineatul 6 din Codul muncii.

Astfel, incapacitatea temporară de muncă, probată prin certificat de concediu medical, suspendă perioada de preaviz şi, implicit, termenul de preaviz.
Termenul de preaviz îşi reia cursul după încetarea perioadei de concediu medical.

Ai nevoie de Codul Muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI

comentarii

18 COMENTARII

  1. In cazul in care sunt suspendat din functie pentru cercetare disciplinara, daca imi iau concediu medical intarzie aceasta cercetare sau ce efect are asupra contractului ?

    • buna ziua am si eu o intrebare daca est in concediu medical si din bani de concediul medical se trag si contributi est posibil ca pe o luna de concedi medcal sa primesc 650 lei pentru ca 150 lej sunt contributi este posibil

  2. Buna ziua, am si eu o nedumerire.
    Am avut concediu medical 10 zile ( inluzand weekend-ul) platit cu 75%, Am inteles ca zilele nelucratoare nu sunt platite. Atunci, de ce pe adeverinta pe care o dau medicului de familie apar tot cu 10 zile, din moment ce 4 zile eu nu am fost pontata la serviciu? Am un program inegal de munca, astfel tura mea poate cadea si sambata sau duminica! Cu alte cuvinte eu am stat in concediu doar 6 zile, si am fost platita doar pentru astea 6 zile, weekend-ul nefiind pontat, iar salariul fiind semnificativ mai mic!
    Va multumesc!

  3. Sotia mea lucreaza la o firma din data de 13.01.2016 si in data de 18.03.2015, in urma unor probleme de sanatate s-a prezentat la medicul de familie si i-a dat medical si trimitere pentru efectuarea de analize. A dus medicalul la firma si patroana i-a spus ca oricum nu ii plateste pentru ca nu are 6 luni lucrate. Ce pot face in aceasta situatie ?

  4. Buna seara.am o intrebare..cum se calculeaza concediu medical pentru tbc?sunt in concediu medical ptr tbc din 28.06.2016 si mi s-a spus ca o sa stau 6luni si ca salariu mi se va plati 100 la 100.lucrez ca si vanzatoare la o covrigarie pe salariu minim.am primit ptr luna iulie in mana 877 in conditiile in care salariu minim este de 1250.mentinez ca in ultimile 6 luni nu am avut decat 10 zile de medical cu plata de 75 la suta.

  5. am ajuns la 183 zile de cm de la comisie iar acum am fost anuntata de la serviciu ca am depasit cm cu 11zile eu avand lunar adeverinta de la intreprindere cu cm pe ultimele 12 luni Ceeste de facut

  6. Buna ziua.as avea si eu o nedumerire.In luna August am avut 29 de zile de concediu medical si 2 zile platite in regie. Pe cele 29 de zile am avut 3 certificate de c.m.toate fiind cu cod de indemnizatie 01 dupa cum urmeaza, 7zile acut,12 zile cronic si 10 zile subacut.Nu stiu daca exista ceva diferenta intre ele. As vrea sa stiu daca se platesc si zilele din wekend si ziua de Sf. Marie si cu cit se plateste restul zilelor. Si as mai vrea sa aflu daca din banii de pe c.m.se retin si alte contributii si anume CAS Individual,fond de somaj,CASS si Impozit? Va multumesc.

  7. buna ziua, am pus pe statul de plata o prima si niste tichete unui angajat care a fost la serviciu toata luna noiembrie. cum pot remedia aceasta problema in conditiile in care salariile s-au virat si tichetele s-au comandat?
    declaratia este cu eroare. Va multumesc

  8. Buna ziua. Am o nelamurire. Sunt in concediu medical din luna februarie 2016 cu intrerupere in lunile septembrie si octombrie. Pe luna decembrie sunt 22 zile lucratoare, minus 2 zile libere: 1 si 2 decembrie. In cazul meu plata CM se face pentru 20 sau 22 zile? Va multumesc.

  9. Buna ziua am si eu o intrebare ,sant in concediu medical de un an de zile si sant platita cu codul 14 vreau sa stiu daca e bine mi se retine CAS din bani de concediul medical din bani mei .deci mi se retine CAS din plata de concediul medical .vreau un raspons daca e bine sa tetina bani de la mine ,va multumesc

  10. Salariata din 21.12, am lucrat pana pe 17.01 cand am luat concediu medical insarcinata in 6 luni, continuand inca o luna cu cm, apoi am
    intrat in prenatal /postnatal pana pe 16.07, dupa ce am
    terminat mai exact pe 20 aug sunt sunata de la runos ca exista o problema, casa de asigurari de sanatate refuza sa plateasca pe luna lui feb medicalul. Eu ce pot sa fac acum am inteles ca trebuie sa returnez toti banii chiar si prenatalul, a cui e vina ca dupa atat timp sa apara problema asta? exista vreo solutie? angajatorul m a trimis pe mine la casa de asigurari fiind in cauza ( asa au zis) , ma gandesc puteau sa ma anunte din feb ca sa incerc sa rezolv problema nu acum. Vreun sfat? ( ultimele 12 luni nu am lucrat, am fost coasigurat a sotului) multumesc.

  11. Buna ziua am o intrebare aunt in concediu medical pt ca aunt insarcinata am concediu Lana in 02012020 do fost LA spital pt prelungire far find sarbatori NY see lucreaza. Ce asi putea face?

  12. Sânt in medical cod 14 de un an pentru cancer de prostata.Firma mea intră in șomaj tehnic cu 75%Eu cui duc medicalul și cine il plătește?Menționez că medicalul o să-l primesc de la radioterapie abia pe data de 31.03.2020.Și toate din cauza acestui corona virus covid19.Ce măsuri a luat sau va lua guvernul cu bolnavi?

  13. Buna! Dacă am lucrat un an și 8 luni la o firma după care am foat trimisa pe șomaj și am stat 5 luni după care m am angajat și lucrez de 3 luni și între timp am rămas însărcinată și as dori sa iau concediu medical, se poate? Sau îmi va fi plătit?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here