Parlamentul a adoptat astăzi legea de ratificare a Convenției nr. 190/2019 a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) privind combaterea hărțuirii la locul de muncă.

Noua lege urmărește să ofere protecție angajaților împotriva abuzurilor la locul de muncă, indiferent de gen. Definițiile „violenței și hărțuirii” au fost redefinite, pentru a ține pasul cu evoluțiile tehnologice, astfel încât acum acoperă o gamă largă de comportamente: abuzul fizic, abuzul verbal, hărțuirea morală, mobbingul, hărțuirea sexuală, amenințările și urmărirea/supravegherea. De asemenea, noile prevederi nu mai limitează locul unde pot avea loc astfel de abuzuri doar la spațiul de lucru, ci și în timpul delegațiilor, activităților de teambuilding, în timpul transportului și chiar în interacțiunile online.

Ratificarea Convenției OIM aduce mai multă claritate în legislația națională și integrează norme juridice care erau prevăzute în mai multe acte normative, uneori dificil de aplicat.

Noul cadru legal oferă protecție nu doar angajaților, ci și persoanelor aflate în perioada de probă, de ucenicie, practică, voluntariat sau care sunt foști angajați.

Convenția OIM îmbunătățește cadrul legal actual în următoarele domenii:

  • securitate și sănătate în muncă;
  • asigurarea inspecției și investigației cazurilor de violență și hărțuire;
  • justiție (urmărire penală, asistență juridică);
  • probleme de gen și discriminare;
  • sănătate publică – supravegherea furnizării de îngrijiri medicale și consiliere psihologică;
  • protecție socială  – cazarea victimelor în adăposturi, integrarea pe piața muncii a victimelor etc.

Vezi aici acte relevante despre combaterea hărțuirii la locul de muncă

Vezi aici alte articole despre hărțuire

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here