Marius Budăi a declarat că salariul minim european este o prioritate pentru România, iar Guvernul urmărește să se asigure că niciun cetățean român nu va primi un salariu sub 500 de euro începând cu 1 ianuarie 2025.

Toate aceste inițiative trebuie să fie integrate într-un cadru legislativ corespunzător, subliniază Marius Budăi, fostul ministru al Muncii. Este esențial să se transforme directiva europeană în lege și să se respecte principiile stabilite. Unul dintre principiile de bază este de a asigura echilibrul economic, dar și de a oferi oamenilor mijloacele necesare pentru a trăi decent.

Obiectivul Guvernului pentru 1 ianuarie 2025 este să asigure un salariu minim pe economie care depășește 500 de euro. Acest lucru reprezintă un pas semnificativ în direcția implementării salariului minim european.

Fostul ministru Budăi amintește că discuțiile anterioare au stabilit ca, începând cu 1 iulie 2024, salariul minim să fie de 3700 de lei, însă accentuează și importanța eliminării salariilor minime sub 500 de euro net începând cu 1 ianuarie 2025.

În ceea ce privește modalitatea de calcul a salariului minim european pentru România, Ministerul Muncii analizează trei variante. Prima variantă este indexarea cu rata inflației. O altă variantă ar fi majorarea salariului minim în funcție de coșul minim de cumpărături, dar aceasta este considerată puțin probabilă, din cauza lipsei de informații actualizate. În plus, se ia în considerare și posibilitatea de a majora salariul minim în funcție de salariul mediu pe țară, probabil în proporție de 50% din acest venit.

Vezi aici acte relevante despre salariul minim european

Vezi aici alte articole despre salariul minim

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here