Întocmirea ghidului pentru prevenirea hărțuirii pe criteriul de sex, precum și a hărțuirii morale la locul de muncă, devine o obligație semnificativă pentru angajatori, iar acest aspect va fi verificat de inspectorii de muncă începând din acest an.

Cu toate acestea, nu este clar în ce măsură toți angajatorii, indiferent de dimensiunea personalului, vor fi tratați uniform: cine va fi sancționat din prima și cine nu? Este de menționat faptul că amenzile pentru angajatorii care nu iau măsuri pentru prevenirea hărțuirii sunt prevăzută în lege, înainte de a avea un model de ghid implementat la nivel intern.

Potrivit OG nr. 137/2000, angajatorul are obligația de a lua orice măsuri necesare pentru prevenirea și combaterea hărțuirii morale la locul de muncă, inclusiv prin stabilirea de sancțiuni disciplinare în regulamentul intern pentru angajații implicați în acte de hărțuire morală. Pentru neîndeplinirea acestei obligații, legea prevede o amendă între 30.000 și 50.000 de lei. De asemenea, este interzisă stabilirea de reguli sau măsuri interne care să încurajeze hărțuirea morală la locul de muncă, faptă ce se pedepsește cu o amendă între 50.000 și 200.000 de lei.

HG nr. 970/2023 pleacă de la această obligație și impune monitorizarea și evaluarea ghidului privind prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă. Conducătorii instituțiilor trebuie să raporteze modul în care sunt respectate prevederile ghidului, inclusiv numărul de incidente și modul în care au fost soluționate. Această metodologie nu aduce ceva fundamental nou, ci reprezintă un instrument util pentru angajatori în aplicarea obligațiilor deja existente.

Este posibil ca nu toți angajatorii verificați să fie sancționați din prima pentru neimplementarea ghidului. Factori precum dimensiunea personalului pot influența aplicarea sancțiunilor, iar inspectorii de muncă ar putea să nu aplice amenzi imediat, preferând să ofere o dispoziție de punere în legalitate și să verifice ulterior conformitatea cu aceasta, aplicând amenda.

Vezi aici HG 970/2023

Vezi aici alte articole despre hărțuire

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here