Pacientul va plăti din luna martie a acestui an o sumă modică (coplata) pentru servicii asigurate în spitale, cu excepţia celor de urgenţă, conform scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI şi obţinută de MEDIAFAX.

„În vederea rezolvării dezechilibrelor financiare din sectorul de sănătate, suntem hotărâriţi să aplicăm următoarele măsuri: În martie 2013, vom începe introducerea coplăţii, reprezentând o sumă fixă modestă în funcţie de serviciile furnizate, în sectorul spitalicesc, exceptând serviciile de urgenţă; vom continua să revizuim lista medicamentelor compensate şi vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare şi creşterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii”, se arată în document.

UPDATE:

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat că măsura coplăţii în sistemul sanitar va fi implementată cu o „valoare modestă”, doar în sistemul spitalicesc, începând cu 1 martie 2013, la momentul externării.

„În urma discuţiilor cu FMI, am ajuns la concluzia că putem să introducem numai limitat şi pentru o perioadă de timp, ca să putem să controlăm costurile din sectorul cel mai cheltuitor, şi anume sectorul spitalicesc, o coplată care, aşa cum am convenit cu FMI, să aibă o valoare modestă, în sensul în care ea să fie utilizată strict pentru controlul costurilor. Adică, să ştim cum se intră, cum se utilizează şi cum se iese din sistem”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Sursa: Mediafax

Ce este coplata?

Coplata  este un moderator în accesarea serviciilor medicale din pachetul de servicii de bază şi reprezintă contribuţia personală la plata serviciilor medicale.

Scopul acesteia este de a descuraja cererea nejustificată de servicii medicale și de a avea un control mai strict asupra corectitudinii raportărilor de servicii medicale efectuate de către furnizori.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, coplata este şi „un instrument de stimulare a exigenței pacienților față de calitatea serviciilor furnizate”.

Pentru ce domenii de asistenţă medicală se încasează coplata?

* asistenţă medicală primară

* asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, inclusiv recuperare, medicină fizică şi balneologie, precum şi asistenţa medicală ambulatorie asigurată în baza competenţelor/atestatelor de studii complementare în fitoterapie, homeopatie, planificare familială şi acupunctură

* asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice

* asistenţă medicală spitalicească

Nu toţi cetăţenii vor plăti aceste contribuţii. Există categorii de persoane scutite de la coplată, cum ar fi:

* Pensionari cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună.

* Copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii dacă nu realizează venituri din muncă.

* Bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse.

* Femeile însărcinate şi lăuzele pentru serviciile medicale legate de evoluţia sarcinii.

Mai multe informaţii despre coplată, găsiţi în legea de modificare a legii privind reforma în domeniul sănătăţii (nr.95/2006), şi anume Legea 220/2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here