Prin Hotărâre de Guvern, a fost aprobat nivelul accizei specifice la ţigarete, începând cu 1 aprilie din acest an.

H.G. nr. 196/2014 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 208 din 24 martie 2014.

Hotărârea prevede că, începând cu data de 1 aprilie 2014, nivelul accizei specifice, exprimată în echivalent euro/1.000 de ţigarete, prevăzut în coloana 3 din anexa nr. 6 la titlul VII „Accize şi alte taxe speciale” din Codul fiscal este de 59,77 euro/1.000 de ţigarete.
Anexa 6 (vezi caseta foto de mai jos) prevede, pentru fiecare an acciza minimă (în euro la 1.000 de ţigarete), acciza procentuală ad valorem, acciza totală (în euro la 1.000 de ţigarete) şi acciza specifică (euro/1.000 de ţigarete). Anexa nr. 6 a fost modificată prin punctul 79 din Ordonanţa nr. 8/2013 începând cu 01.04.2013.

accizatigari


Acciza specifică se determină în funcţie de preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul aferent anului precedent, acciza ad valorem şi acciza totală.
Acciza la ţigarete cuprinde şi contribuţia pentru finanţarea unor cheltuieli de sănătate prevăzute la titlul XI din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Sumele aferente acestei contribuţii se virează în contul Ministerului Sănătăţii.
Până la data de 30 iunie 2011 inclusiv, acciza (echivalent euro la 1.000 de ţigarete) a fost de 48,50 + 22%. Faţă de această structură, prezentată în Anexa 1 la Codul fiscal, se mai face precizarea că în perioada 1 iulie 2011 – 31 decembrie 2017 inclusiv, structura accizei totale va fi prevăzută în hotărârea Guvernului pentru aprobarea accizei specifice ce se aplică începând cu data de 1 iulie a fiecărui an.

Calculul accizei pentru ţigarete

Potrivit art. 117 din Codul fiscal, pentru ţigarete, acciza datorată este egală cu suma dintre acciza specifică şi acciza ad valorem.
Acciza ad valorem se calculează prin aplicarea procentului legal asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, procent prevăzut în anexa nr. 6.
Acciza specifică exprimată în echivalent euro/1.000 de ţigarete se determină anual, pe baza preţului mediu ponderat de vânzare cu amănuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem şi a accizei totale al cărei nivel este prevăzut în anexa nr. 6. Această acciză specifică se aprobă prin hotărâre a Guvernului, care se publică în Monitorul Oficial, cu cel puţin 15 zile înainte de intrarea în vigoare a nivelului accizei totale.
Acciza datorată, astfel determinată, nu poate fi mai mică decât nivelul accizei minime exprimate în echivalent euro/1.000 de ţigarete prevăzută în anexa nr. 6.
Preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul se calculează în funcţie de valoarea totală a tuturor ţigaretelor eliberate pentru consum, pe baza preţului de vânzare cu amănuntul incluzând toate taxele, împărţit la cantitatea totală de ţigarete eliberate pentru consum. Acest preţ mediu ponderat se stabileşte până la 1 martie în fiecare an, pe baza datelor privind cantităţile totale de ţigarete eliberate pentru consum în cursul anului calendaristic precedent şi va fi publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor în termen de 30 de zile de la data stabilirii.

Preţul de vânzare cu amănuntul

Preţul de vânzare cu amănuntul pentru orice marcă de ţigarete se stabileşte şi se declară de către persoana care eliberează pentru consum ţigaretele în România sau care importă ţigaretele şi este adus la cunoştinţa publică, în conformitate cu cerinţele prevăzute de normele metodologice.

Este interzisă vânzarea de către orice persoană a ţigaretelor pentru care nu s-au stabilit şi declarat preţuri de vânzare cu amănuntul.

De asemenea, este interzisă vânzarea de ţigarete de către orice persoană la un preţ ce depăşeşte preţul de vânzare cu amănuntul declarat.
Este interzisă vânzarea de ţigarete, de către orice persoană, către persoane fizice, la un preţ mai mic decât preţul de vânzare cu amănuntul declarat.
––––––––––(P)––––––––––

Lege5
 vă oferă posibilitatea – prin funcţia “Urmărire modificări” – de a vedea rapid ce acte normative se modifică. Pe lângă lista documentelor mai importante care vor suferi modificări, aveţi la dispoziţie şi lista cu documentele favorite (alese personal de fiecare utilizator).

De asemenea, în Lege5 există şi posibilitatea de a evidenţia modificările la nivel de paragraf.

Aflaţi mai multe despre Lege5 de AICI.

urm_mod

Foto articol: StockVault.net

comentarii

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here