Guvernul vrea să modifice prin ordonanţă de urgenţă Legea nr. 184/2001 privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect, astfel încât absolvenţii acestei discipline să poată profesa în orice stat membru al Uniunii Europene. Totodată, prin acelaşi proiect, se prevede ca orice arhitect absolvent al unor forme de învăţământ recunoscute din spaţiul UE să poată profesa în ţara noastră.

O modificare important a legii este că nu doar absolvenţii unei facultăţi de arhitectură au profesia de arhitect, ci şi cei care fac cursuri în cadrul unor programe sociale, cursuri la fără frecvenţă şi apoi au lucrat, minim 7 ani, sub îndrumarea unui arhitect cu drept de semnătură.

Aceste persoane trebuie să aibă o experienţă profesională de minimum 7 ani sub îndrumarea unui arhitect cu drept de semnătură ori alt drept echivalent sau a unei firme de arhitectură şi să promoveze un examen standard de absolvire de nivel universitar, echivalent cu examenul final pentru obţinerea diplomei sau a altui document similar.”

Iniţiatorul proiectului, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice motivează această modificare a legii prin faptul că ţara noastră se va alinia, astfel, la cerinţele europene în domeniu, plus că are şi un impact socio-economic: înlăturarea barierelor din calea liberei circulaţii a persoanelor în cadrul pieţei interne va stimula reducerea şomajului şi creştere economică, iar recunoaşterea europeană a unor calificări profesionale duce la libera circulaţie a persoanelor, care se pot stabili mai uşor în statele membre UE atunci când profesia le este recunoscută şi plătită ca atare.

Sursa: MDRAP

Ai nevoie de Legea nr. 184/2001 privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here