Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege care recunoaște „înstrăinarea părintească” drept formă de violentă psihologică, în contextul unui număr crescut de dispute legate de exercitarea în comun a autorității parentale.
Acest proiect, care acum merge spre promulgare, aduce modificări și completări la Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.
Scopul acestei inițiative legislative este să definească termenul de „înstrăinare părintească”, să stabilească modalitățile de identificare a acesteia, efectele juridice ale constatării acestui fenomen, în contextul creșterii disputelor judiciare între părinți privind exercitarea comună a autorității parentale și menținerea relațiilor personale între copii și părintele cu care aceștia nu locuiesc constant, precum și modalitatea de contribuție a fiecărui părinte la cheltuielile de creștere și educare ale copilului.
Legea definește „înstrăinarea părintească” drept formă de violentă psihologică în care unul dintre părinți sau alte persoane prevăzute de lege, intenționat, creează, acceptă sau utilizează o situație în care copilul dezvoltă reticență sau ostilitate nejustificată sau disproporționată față de unul dintre părinți.
Proiectul de lege stabilește că, în cazul în care unul dintre părinți împiedică sau afectează negativ relațiile personale ale copilului cu celălalt părinte, serviciul public de asistență socială are obligația de a monitoriza aceste relații pentru o perioadă de până la 6 luni.
Pentru a asigura menținerea relațiilor personale ale copilului cu ambii părinți și pentru a evita împiedicarea preluării copilului la finalul vizitelor, instanța poate dispune, la cererea unui părinte sau a unei persoane îndreptățite, instituirea unor măsuri asigurătorii, garanții sau aplicarea de penalități.
Proiectul de lege mai introduce penalități pentru nerespectarea dispozițiilor privind stabilirea locuinței copilului sau a programului de vizitare, iar în cazul în care instanța constată înstrăinarea părintească, penalitățile sunt obligatorii.
Proiectul de lege urmează să fie promulgat de Președintele României, după cea fost adoptat de Senat, Camera Deputaților fiind for decizional.
Vezi aici Legea 272/2004
Vezi aici alte articole despre violență psihologică