„Asiguraţii care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior (…) beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere”, prevede Legea nr. 263/2010.

Perioada studiilor universitare poate fi inclusă în stagiul de cotizare necesar pentru obţinerea pensiei. Astfel, potrivit Legii 263/2010, între perioadele necontributive incluse în stagiul de cotizare se numără şi cele în care asiguratul a urmat cursuri universitare de licenţă şi/sau de doctorat.

„Potrivit art. 49 al Legii nr.263/2010, în sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul: a beneficiat de pensie de invaliditate; a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă; a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat; a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii; a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale; a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani; a fost elev al unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar”, arată Oana Fodor, fost purtător de cuvânt al Casei Judeţene de Pensii Neamţ.

Cu toate acestea, în funcţie de studiile universitare urmate, perioadele pot fi luate în considerare doar la obţinerea anumitor categorii de pensie. Astfel, perioada desfăşurării studiilor universitare de licenţă nu este valorificată la stabilirea stagiilor de cotizare în vederea acordării pensiei anticipate şi pensiei anticipate parţiale, dar este valorificată în cazul celorlalte categorii de pensie. Mai exact, categoriile de pensie pentru care se poate lua în considerare, la calcularea stagiului de cotizare, perioada de studii de licenţă sunt: pensia pentru limita de vârstă, pensia de invaliditate şi pensia de urmaş.

De asemenea, asiguraţii beneficiază de asimilarea anilor de studii universitare numai dacă nu realizează venituri pentru care este obligatorie plata contribuţiei de asigurări sociale.

Ce se întâmplă cu cei care au absolvit mai multe facultăţi?
Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior, conform prevederilor legale, beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.

Cu toate acestea, potrivit legii, dacă o persoană a făcut şi studii de licenţă, şi studii de doctorat, ambele perioade pot fi asimilate stagiului de cotizare pentru obţinerea pensiei.

Pentru ca anii de studii universitare să fie incluşi în stagiul de cotizare, asiguratul trebuie să le fi urmat la zi, să le fi absolvit cu diplomă de licenţă şi, în perioada respectivă, să nu fi obţinut venituri pentru care se datorează plata contribuţiei de asigurări sociale.

Cum se valorifică perioadele necontributive?
Prin adăugarea perioadelor necontributive, asiguratul poate realiza stagiul minim şi/sau stagiul complet de cotizare mai devreme. De asemenea, perioada desfăşurării studiilor universitare de licenţă măreşte şi cuantumul pensiei, la determinarea punctajului lunar al asiguratului utilizându-se 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective.

„Pentru obţinerea prestaţiilor de asigurări sociale perioadele asimilate se valorifică potrivit art. 97 al Legii nr. 263/2010, potrivit căruia la determinarea punctajului lunar al asiguratului se utilizează: cuantumul pensiei de invaliditate, în situaţia în care solicitantul a beneficiat de pensie de invaliditate; 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective, în situaţiile prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. b), c), f) şi g) şi cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă, în situaţiile prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. e)”, precizează Oana Fodor, citată de Ziarul Ceahlăul.

În cazul persoanelor care au beneficiat de pensie de invaliditate şi care, în aceeaşi perioadă, au obţinut venituri pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale (situaţie întâlnită la cei încadraţi în gradul III de invaliditate), la calculul punctajului lunar al asiguratului se iau în considerare, prin cumulare, aceste venituri, precum şi cele stabilite pentru perioadele asimilate.

Ai nevoie de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice? O poți obține în varianta actualizată în format .PDF sau MOBI apăsând AICI! 

comentarii

9 COMENTARII

  1. Mai bine nu pentru ca perioada studiilor si armata nu fac decat sa scada punctul de pensie. Este un ‘beneficiu’ de care ar trebui sa putem opta sa nu fie luat in calcul. Se configureaza o varsta de pensionare pentru limita de varsta de cel putin 67 de ani la barbati. Tatal meu s-a pensionat la 60 de ani si a luat pensie cam 75% din ultimul salariu pe vremea lu Ceasca ( e drept numai vreo 2 ani ). Multumesc Statului Roman pentru grija ce ne-o poarta.

  2. -care sunt criteriile pe baza carora s-a stabilit stagiul complet de cotizare?
    -armata si facultatea intra in calculul stagiului de cotizare complet?

  3. „De asemenea, asiguraţii beneficiază de asimilarea anilor de studii universitare numai dacă nu realizează venituri pentru care este obligatorie plata contribuţiei de asigurări sociale.”
    Astfel daca lucrez in 4 ore nu pot beneficia de asimilare anilor de studii?

  4. Ce infuenta au ani de cotizare? Nici una ca cunosc persoane care au vechimea cu facultatea 32 de ani si care au cu facultatea abia de pasesc 15 ani . Si diferenta de pensie e de 200 de le. Si cred ca a doua persoana a avut punct e pensie un pic mai mare( cea cu vechime de munca mai mare). Sau pesoane care au 41 de ani vechime si are pensie 950 de lei. Si persoane care au fost in concediu de boala abia au lucrat si au pensie tot 950 de lei. Deci intrebare depinde pensia de ani lucrati?

  5. in anul 2001 am absolvit un studiu cu diploma de 5 ani, trebuie pentru pensie sa trec acesti ani in cartea de munca( in perioada respectiva nu am lucrat doar inainte si dupa studiu, dar nu am trecut diploma in cartea de munca), se mai trece ceva azi in cartea de munca? Cum pot fi sigura ca mi se calculeaza acei ani la vechime pentru pensie, pot obtine o adeverinta in acest sens?

  6. Legile lui Peste! Asadar in Republica Romania daca ai facut Scoala de Partid- de oricare, Academia St Gheorghiu sau altele se considera vechime in munca,..Cei care au facut Scoala de Maistrii au primit concediu platit pe perioada studiilor….Noi cei care am terminat Facultatea la Seral 6 ani am pierdut 6 luni- pt ca Concediile de Studii erau neplatite…la zi se face 5 ani scoala..se munceste 2 luni pe an…-> se munceste 10 luni in 5 ani si Statul da 5 ani…..

  7. Buna ziua! Daca am terminat o facultate la 48 de ani. Cei trei ani sunt considerati vechime in munca tinand cont de varsta? Am si o intreprindere individuala dar fara cotizare la pensie.

  8. Bună ziua! O întrebare , vă rog. Fica mea termină anul acesta facultatea la zi ,am înțeles că cei trei ani de facultate se iau în calcul la pensie. Urmează masterul ,acesta se mai ia în calcul la pensie ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here