Această contribuţie la Fondul pentru mediu a fost fost reglementată prin Ordinul ministrului mediului şi gospodăririi apelor nr. 578/2006, modificat, recent, prin Ordinul ministrului mediului şi pădurilor nr.1032/2011, publicat în Monitorul oficial nr. 196 din 22 martie a.c.

Cunoscută de cumpărători, această contribuţie la Fondul pentru mediu este bine să fie clară – sub aspectul modului de calcul – şi pentru operatorii economici care introduc pe piaţa naţională pungi şi sacoşe pentru cumpărături, cu mâner integrat sau aplicat, fabricate din materiale obţinute din resurse neregenerabile.

Metodologia de calcul a contribuţiei în valoare de 0,1 lei/bucată face trimitere la art. 9 alin. (1) lit. q) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

Obligaţia de a plăti ecotaxa revine:

operatorilor economici care produc ambalaje de desfacere, pentru pungile şi sacoşele fabricate în România;

– operatorilor economici care introduc pe piaţa naţională ambalaje de desfacere, pentru pungile şi sacoşele achiziţionate din afara spaţiului naţional.

Sunt supuse taxării pungile şi sacoşele pentru cumpărături, cu mâner integrat sau aplicat, fabricate din materiale obţinute din resurse neregenerabile, respectiv minerale şi combustibili fosili. Potrivit normelor metodologice, sunt considerate ca fiind obţinute din resurse neregenerabile următoarele materiale, fără ca această listă să fie exhaustivă:

– polietilenă de joasă densitate (LDPE);

– polietilenă de înaltă densitate (HDPE);

– polietilenă de medie densitate (MDPE);

– polietilenă liniară (LLDPE);

– polistiren (PS);

– policlorură de vinil (PVC);

– polipropilenă (PP);

– materiale compozite fabricate din hârtie şi polietilenă şi/sau polipropilenă;

– materiale compozite fabricate din hârtie cu aluminiu.

Nu sunt supuse taxării pungile şi sacoşele pentru cumpărături confecţionate din materiale obţinute din resurse regenerabile, respectiv vegetale şi animale.

Substanţele sau aditivii care se folosesc pentru inscripţionarea elementelor de identificare şi informare, substanţele folosite pentru personalizare sau colorare nu se includ în procesul de stabilire a tipurilor de resurse din care sunt obţinute materialele din care sunt fabricate pungile şi sacoşele pentru cumpărături, dacă ponderea lor nu depăşeşte cumulativ pentru fiecare substanţă sau aditiv 1% din greutatea pungii sau a sacoşei produs finit şi în total 5% din greutatea pungii sau a sacoşei produs finit.

Metodologia diferenţiază obligaţiile operatorilor economici, după cum pungile sau sacoşele sunt sau nu supuse taxării. Astfel:

● Operatorii economici care introduc pe piaţa naţională pungi şi sacoşe pentru cumpărături, cu mâner integrat sau aplicat, care nu sunt supuse taxării sunt obligaţi pentru fiecare lot:

– să deţină buletine de analiză, rapoarte de încercare, certificate sau alte documente care atestă compoziţia materiei prime/materialului din care sunt confecţionate pungile/sacoşele, în original sau copie legalizată;

– să deţină situaţii lunare, pe tip de material, privind cantitatea şi numărul de pungi şi sacoşe pentru cumpărături, cu mâner integrat sau aplicat, introduse pe piaţa naţională;

– la efectuarea inspecţiei fiscale, să facă dovada tipului/compoziţiei materialului utilizat la fabricarea pungilor şi sacoşelor introduse pe piaţa naţională.

● Operatorii economici care introduc pe piaţa naţională pungi şi sacoşe pentru cumpărături, cu mâner integrat sau aplicat, care sunt supuse taxării sunt obligaţi:

– să stabilească lunar, pe tip de material, cantitatea şi numărul de pungi şi sacoşe pentru cumpărături, cu mâner integrat sau aplicat, introduse pe piaţa naţională;

– să declare şi să plătească trimestrial, până la data de 25 a lunii următoare trimestrului în care s-a desfăşurat activitatea, cantităţile şi numărul de pungi şi sacoşe pentru cumpărături, cu mâner integrat sau aplicat.

Operatorii economici care introduc pe piaţa naţională pungi şi sacoşe pentru cumpărături, care sunt supuse taxării sunt obligaţi să înscrie elementele de identificare şi caracterizare prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr.21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi să evidenţieze distinct ecotaxa pe documentele de vânzare.

Să mai menţionăm că regimul Fondului pentru mediu a fost stabilit prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.196/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.105/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

10 COMENTARII

  1. scuzati-ma, dar prea mult nu am inteles,
    amcumparat 2100 pungi cand am cumparat mi s-a facturat 210lei ecotaxa pe care l-am achitat
    pungile de plastic dau cadou la vanzarea medicamentelor
    mai am vre-o obligatie de a incasa de la cumparator ecotaxa.
    Multumind pentru raspuns
    nagy

  2. Scopul acestei taxe este de a descuraja publicul sa foloseasca pungi de plastic. Inteleg ca dumneavoastra va este peste mana sa incasati cei 10 bani pe punga, dar puteti si e bine sa o faceti. Clientii vor considera ca e prea scump, deci trebuie si ei sa inteleaga ca e o taxa si nu bani pe care ii bagati in contul firmei.
    Cu stima
    Niculae

  3. Buna ziua,
    Am comandat si realizat un tiraj de 6000 buc. sacose din polietilena la un producator intern pentru care conform Ordinului 2413/21.12.2016 trebuie achitata o ecotaxa de 01, Ron/buc. Acum eu am citit ordinul si am inteles cine trebuie sa plateasca aceasta taxa si acela sunt eu cel care le voi pune in circulatie dar ceea ce nu am inteles foarte bine cum se face asta si cum sau daca trebuie sa evidentiez detailat in pretul de vanzare ecotaxa.
    Aceste pungi m-au costat 0,3452 +TVA deci aproximativ 0.4108 Ron +0,1 Ron ecotaxa =0,5108 si sa presupunem ca eu le vand cu 0,60 Ron deci cu un adaos de 0,0892 Ron as vrea sa stiu daca eu trebuie sa platesc TVA doar pentru acest adaos de 0,0892 Ron sau trebuie sa platesc TVA pentru 0,1892 cat reprezinta cresterea de pret fata de pretul furnizorului.
    Cu respect, Crisan M.

    • Domnule Crisan,
      In lege scrie ca obligatia de a plati ecotaxa ii revine producatorului pungii, si acela nu sunteti dumneavoastra. DIn cate vad ca ati scris mai sus, dumneavoastra le-ati comandat, nu le-ati produs! Asadar, aceasta ecotaxa trebuie sa apara pe factura pe care o primiti si de producator. De asemenea, acesta este responsabil sa le declare si la AFM.
      Cu stima,
      Alexandra

  4. Va rog frumos sa-mi spuneti: daca eu cumpar peste de la un magazin trebuie sa-mi platesc obligatoriu si punga de plastic in care imi pune vanzatorul pestele ?

  5. Daca pungile sunt inscriptionate cu logoul firmei, ecotaxa nu mai este platita de producator, ci de cel care si-a pus logo-ul (el va fi considerat ca fiind cel care le pune pe piata). Intrebarea mea:
    – Cum se procedeaza intre firma producatoare si firma care a pus logo-ul , trebuie incheiat contract? si am auzit ca pe factura producatorului se lipeste ceva ?????

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here