1. Noua lege a pensiilor
Una dintre legile care a suscitat interesul publicului încă dinainte de a fi prezentată în dezbatere publică, pe pagina ministerului Muncii, este noua lege a pensiilor.
Noua formula de calcul a pensiilor nu scade nicio pensie aflată în plată și prevede ca din 2021 pensiile femeilor şi ale bărbaţilor cu acelaşi stagiu realizat şi care provin din aceleaşi categorii de muncă să fie egalizate. Potrivit noii formule de calcul, punctul de pensie din 2021, care va fi de 1.875, se împarte la 25, rezultă un VPR (Valoarea Punctului de Referinţă) de 75 de lei, care se înmulţeste cu numărul total de puncte. Nu se schimbă nici vârsta standard de pensionare, stagiul minim sau stagiul complet de cotizare, în schimb persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare se pot pensiona cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare. Totodată, au fost operate câteva modificări de structură, dar nu esențiale în toate cele patru categorii de pensii de limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și de urmaș.
2. Compensaţia de chirie în cazul militarilor şi poliţiştilor
Proiectul de lege privind acordarea compensației de chirie militarilor și polițiștilor chiar și pe perioada unui credit imobiliar, adoptat de deputați și aflat în comisiile speciale din Senat, a introdus un nou mod de recompensare financiară pentru aceste categorii. Amendamentele admise în comisiile de administrație publică și de apărare au făcut ca proiectul să fie retrimis pentru ordinea de zi a plenului Senatului, pentru votul final, din sesiunea parlamentară din toamna aceasta.
Proiectul de lege prevede ca polițiștii și cadrele militare care au fost numite în prima funcție sau care au fost mutate în interes de serviciu într-o altă localitate decât cea de domiciliu, unde nici soțul sau soția nu dețin o locuință în acea localitate, cărora nu li se poate asigura un spațiu de locuit corespunzător și care au contractat un credit ipotecar sau imobiliar, să primească o compensație pentru plata ratei sau a unei fracțiuni din rata împrumutului contractat. Această compensație lunară se acordă pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului și doar pentru o singură locuință achiziționată pe timpul carierei. Actele normative actuale prevăd plata unei sume drept compensație pentru chirie, dar numai pe perioada stabilirii reședinței într-un imobil cu chirie.
3. Cumpărarea locuinţelor sociale de către chiriaşi, în rate
Și tot din acest domeniu, parlamentarii au de dezbătut, la Senat, proiectul prin care locuinţele sociale vor putea fi cumpărate de chiriaşi, în rate, fără dobândă. Potrivit actului normativ, locuinţele sociale vor putea fi vândute chiriaşilor după un an de la data încheierii contractului de închiriere, la cererea acestora, suma putând fi achitată şi în rate, fără dobândă. Chiriașii care sunt și funcționari publici vor avea reducere.
“Vânzarea acestora ar fi benefică atât pentru locator cât și pentru locatar, în ceea ce privește întreținerea locuințelor, mai ales că persoanele care stau cu chirie nu au niciun interes să facă eforturi financiare pentru a face eventuale reparații”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului.
4. ANAF nu va mai putea executa silit datornicii, fără acordul sau decizia instanței competente
Un alt proiect ce va fi supus votului din Senat, în calitate de primă camera sesizată, este cel care prevede că ANAF nu va mai putea executa silit datornicii, persoane fizice sau juridice, fără acordul sau decizia instanței competente.
“Art. 213
(2) Se dispun măsuri asigurătorii sub forma popririi și sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și/sau imbile proprietate a debitorului, precum și asupra veniturilor acestuia, în cazuri excepționale, respectiv în situația în care există pericolul ca acesta să se sustragă, să își ascundă ori să risipească patrimoniul, periclitând sau îngreunând în mod considerabil colectarea. Dispozițiile art. 231 rămân aplicabile. Măsurile asigurătorii devin măsuri executorii la împlinirea termenului prevăzut la art. 230 alin. (1) sau art. 236 alin. (12), după caz, ori la expirarea perioadei de suspendare a executării silite, numai după încuviințarea acestora de către instanța competentă potrivit dispozițiilor Codului de procedură civilă.”
Excepție vor face cazurile în care există o cerere de restituire/rambursare în curs de soluționare, iar cuantumul sumei solicitate este egal cu sau mai mare decât creanța fiscal datorată de debitor.
5. Amenzi pentru părinţii care nu-şi vaccinează copiii
Legea care îi oblige pe părinți să își vaccineze copiii este adoptată de Senat și așteaptă, în această sesiune parlamentară, votul final al deputaților. Proiectul prevede un avertisment în cazul în care părinții chemați pentru planul de vaccinare refuză acceptarea acestuia, apoi sanțiuni cuprinse între 5.000 lei și 10.000 lei. Potrivit actului normativ, la data înscrierii într-o colectivitate, instituția are obligația de a solicita prezentarea unei adeverințe, emisă de catre medicul de familie care are în evidență copilul, care să ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinărilor obligatorii.
6. Suspendarea permisului auto pentru persoanele care filmează în timp ce conduc
Senatul va dezbate un proiect de lege ce are însă nevoie de votul final al deputaților pentru a fi adoptat, care prevede suspendarea permisului auto în cazul persoanelor care filmează în timp ce conduc. Perioada suspendării este de 90 de zile și, în plus, proiectul reglementează aplicarea unei amenzi și a 2 puncte de penalizare atunci când se produc accidente rutiere cu victime. Proiectul completează OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice și stabileşte că folosirea mijloacelor de înregistrare audio-video, cu excepţia dispozitivelor handsfree, atrage sancțiunile menționate. Măsura se aplică și în cazurile în care faptele sunt identificate ulterior producerii, de pe rețelele de socializare sau mass-media.
7. Scutirea, de la plata întreținerii, a copiilor cu vârsta de până la 7 ani
Nu în ultimul rând, un proiect de lege care a suscitat interesul populației este cel care prevede scutirea, de la plata întreținerii, a copiilor cu vârsta de până la 7 ani, iar în cazul celor cu vârsta între 7 şi 14 ani s-ar putea aplica o reducere de 50%. Tot în cursul acestui an a fost adoptat în Parlament și promulgat de președintele țării un alt proiect care prevedea aceeași scutire pentru copii cu vârsta de până la 3 ani.
Noul proiect va fi dezbătut mai întâI la Senat, apoi va intra în comisiile de specialitate din Camera deputaților pentru eventuale amendamente și ulterior, pentru votul final.