Camera Deputaţilor a adoptat în şedinţa de astăzi – cu 174 voturi “pentru”, 57 “contra” şi 63 de abţineri – proiectul de lege care prevede ca suma compensatorie acordată pentru chirie în cazul poliţiştilor şi militarilor să poată fi utilizată fie în vederea achitării chiriei, fie în vederea achitării ratei/fracţiunii din rată pentru achiziţia unei locuinţe. Camera Deputaţilor este prima camera sesizată, proiectul urmând să meargă la Senat.

Faţă de forma originală a documentului au fost aduse o serie de modificări, astfel cum reiese din Raportul întocmit de Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului şi Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Mai exact, proiectul care modifică Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului şi Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, stabileşte, în noua sa formă, că polițiştii şi cadrele militare care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe, beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului.

În această situaţie, compensaţia lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuință achiziționată pe timpul carierei. Compensaţia lunară nu se poate acorda concomitent pentru ambele situaţii – chirie şi plata ratei pentru achiziţia unei locuinţe.

Vă reamintim că acest proiect, deşi a fost adus în discuţie încă din vara anului trecut, a fost întârziat din cauza depunerii eronate a acestuia spre dezbatere şi avizare. Astfel, inițiatorii au sesizat Senatul mai întâi, deși competența era a Camerei Deputaților, ca primă cameră parlamentară. Motiv pentru care parcursul legislativ a fost reluat la sfârşitul anului 2017 (în ordinea corectă) şi abia la începutul lunii martie 2018 au fost primite avizele şi rapoartele de la Comisiile Camerei Deputaţilor.

Cine beneficiază de compensaţia de chirie?

Conform actelor normative în vigoare, poliţiştii şi militarii în activitate numiţi în primă funcție sau mutaţi în interesul serviciului într-o altă localitate/garnizoană decât cea în care își au domiciliul și care nu dețin locuință proprietate personală în acea localitate/garnizoană, nici ei și nici soțiile sau soţii acestora, în situația în care nu li se poate asigura spațiu de locuit corespunzător, au dreptul la o compensație pentru chirie de până la 50% din salariul de bază/solda lunară.

De această compensaţiei beneficiază, în cazuri justificate, şi cei care sunt numiţi în primă funcție sau mutaţi în interesul serviciului în localitatea/garnizoana în care îşi au domiciliul (tot fără a deţine locuinţă proprietate personală) pe baza rezultatelor unei anchete sociale.

Ai nevoie de Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului sau de Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare? Le poți obține în varianta actualizată, în format PDF sau MOBI apăsând AICI sau AICI!

comentarii

4 COMMENTS

  1. Trebuie remarcate si initiativele bune care se iau de catre unii parlamentari! Dar faceti treaba pana la capat si :
    ●platiti compensatia pentru chirie la nivelul anului in curs (nu 2009),
    ●acordati compensatia pt chirie in functie de piata imobiliara (nu 50% din salariul/solda de baza, astfel incat un ofiter poate ajunge la 1500-2000 lei-bani pentru chirie, pe cand un agent/subofiter poate lua maxim 350-600 lei)

  2. Să înțeleg că aceia care stau în chirie la ANL nu îndeplinesc condițiile pentru acordarea chiriei și nu vor fi nici beneficiari ai acestei legi….

  3. Au analizat legea pana au distrus-o , doar cei care iși achiziționeaza o locuința prin credit imobiliar dupa aprobarea legii vor beneficia de plata ratelor . Asta este cea mai mare nedreptate adusa angajatilor MAI , MAPN , SPP etc , depaseste cu mult taierea salariilor din perioada Basescu .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here