La Senat a fost pus în dezbatere publică un proiect de lege care reglementează aplicarea, pe lângă amendă, a 2 puncte de penalizare în cazul şoferilor care filmează la volan. În plus, se dispune suspendarea permisului auto timp de 90 de zile, atunci când fapta are consecinţe deosebit de grave – accidente rutiere cu victime.

Mai exact, proiectul legislativ pentru completarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Codul rutier) stabileşte că folosirea mijloacelor de înregistrare audio-video, cu excepţia dispozitivelor handsfree, atrage:

  • aplicarea a 2 puncte de penalizare, pe lângă sancțiunea amenzii (art. 108 alin. (1) lit. a);
  • suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile, când fapta conducătorului a avut drept consecinţă săvârşirea de infracţiuni care au pus în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea corporală (art. 103 alin. (1)).

ATENŢIE! Măsura se aplică şi dacă fapta a fost identificată ulterior, prin postări pe reţelele sociale sau mass-media (“live-urile” pe Facebook de la volan).

Aceste noi reglementări se vor aplica în cazul conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, însă este nevoie de adoptarea proiectului în Parlament, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

Ai nevoie de OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
 comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here