Locuinţele sociale vor putea fi vândute chiriaşilor după un an de la data încheierii contractului de închiriere, la cererea acestora, suma putând fi achitată şi în rate, fără dobândă, conform unui proiect legislativ inițiat la Senat. Mai mult, chiriașii care sunt și funcționari publici vor avea reducere.

Legea locuinței nr. 114/1996 prevede acum că locuinţele sociale nu pot fi vândute, dar acest articol se referea, în fapt, la vânzarea către terțe persoane, conform scopului inițial al actului normativ, citat de inițiatorii proiectului în expunerea de motive. De asemenea, se argumentează că spre deosebire de locuințele sociale, cele alocate prin ANL pot fi vândute către chiriași:

“Vânzarea acestora ar fi benefică atât pentru locator cât și pentru locatar, în ceea ce privește întreținerea locuințelor, mai ales că persoanele care stau cu chirie nu au niciun interes să facă eforturi financiare pentru a face eventuale reparații.”

Inițiatorii consideră că suma plătită drept chirie ar putea fi considerată ca avans, iar restul ratelor să fie achitate pe o perioadă de mai mulți ani.

Astfel, art. 47 din Legea locuinţei se completează după cum urmează:

“(1) Locuințele sociale nu pot fi vândute.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), locuințele sociale pot fi vândute chiriașilor care dețin locuința în baza contractului de închiriere, la cerea acestora, după trecerea unei durate de un an de la încheierea contractului de închiriere.

(3) Cererea de cumpărare este aprobată de autoritatea publică locală în termen de 10 zile calendaristice, iar contractul de vânzare-cumpărare se încheie în termen de 10 zile calendaristice de la data aprobării cererii de cumpărare, în caz contrar chiriașul având dreptul la despăgubiri materiale.

(4) Prețul de vânzare al locuinței nu poate depăși 30% din limita minimă a prețului prevăzut de Institutul Național de Statistică la data vânzării – cumpărării.

(5) Prețul de vânzare se achită în rate egale neproducătoare de dobânzi, în termen de maximum 30 de ani, prin plata efectuată la casieria sau în contul Trezoreriei unității administrativ teritoriale, fără intermediul vreunei instituții de creditare bancară. Cumpărătorul poate să achite prețul mai repede decât durata stabilită.

(6) Ratele lunare neproducătoare de dobânzi nu pot depăși 10% din venitul net realizat pe membru de familie, de titularul contractului de vânzare-cumpărare și de familia acestuia avut la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, cu excepția în care cumpărătorul consimte altfel.”

Funcționarii publici vor cumpăra locuința socială la preț de vânzare 20% din limita minimă a prețului INS, conform proiectului. De la data cumpărării, locuințele sociale nu se vor putea înstrăina timp de 10 ani.

Dacă va fi votată și în plenul Camerei Deputaților și va fi adoptată, chiriașii din locuințele sociale care dețin contracte de închiriere încheiate înainte de intrarea în vigoare a acestei legi, vor putea depune cererea de cumpărare la data intrării în vigoare a legii sau ulterior, dacă a trecut cel puțin un an.

Ai nevoie de Legea locuinței nr. 114/1996? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

11 COMENTARII

  1. am o cerere de cumparare si dupa o luna si jumatate tot nu am primit raspuns ,apartamentul a fost trecut la social . cum … nu stiu dar el a fost dat din demolari , in motive bine intemeiate nu s-a putut cumpara la timp . un sfat ??? vreau sa il cumpar si imi spun ca nu se vinde . cum si-a insusit statul apartamentul si de ce nu ma lasa sa il cumpar ?

  2. Buna seara as dori și să iau apartment am o fetiță bolnavioara gradul grav nu merge și are 5 an am nevoie de un ap și să am bloc lift cum sa putea și ce acte trebuie va mulțumiesc

  3. bună ziua , locuiesc într-o garsonieră locuință socială din anul 1996 , primită de la primăria municipiului București, în urma demolării spațiului în care locuiam anterior.Este posibil să o cumpăr fără să dau in judecată primăria sectorului 2 și administrația fondului imobiliar ??Specific că repartiția a fost dată in baza legii locuinței Nr 114/1996.Multumesc anticipat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here