Părinții care vor refuza să-i ducă pe copii la medic și care nu se vor prezenta pentru informarea despre vaccinare vor fi sancționați, potrivit viitoarei legi a vaccinării, votată recent de senatori.

Obligația părinților de a-și vaccina copiii este prevăzută expres, la fel și sancțiunile pentru cei care vor refuza discuțiile cu autoritățile pe tema vaccinării. Părinții vor fi chemați la autorități până când vor accepta planul de vaccinare, altfel putând fi amendați în mod repetat.

Vaccinarea copiilor va fi obligatorie pentru părinții și ceilalți reprezentanți legali ai acestora, potrivit proiectului de lege privind vaccinarea persoanelor în România, votat de senatori.

Totuși, ca să se aplice, actul trebuie să obțină votul favorabil decisiv al Camerei Deputaților, trebuie să fie promulgat de președintele statului și apoi publicat în Monitorul Oficial.

„Părinții și celelalte persoane responsabile de creșterea și educarea copilului au următoarele obligații:
  • a) să asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale de vaccinare pentru informarea privind vaccinările obligatorii;
  • b) să asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei în cazul vaccinărilor obligatorii;
  • c) să se prezinte în cazul în care sunt convocați de Comisia Județeană de Vaccinare sau a cea a Municipiului București”, scrie în articolul 68 din proiectul de lege în dezbatere.

Aceste trei obligații vor trebui îndeplinite de părinți, altfel aceștia vor fi amendați.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: OnlineMobileDesktop şi Cloud.

La prima abatere, părinții nu vor fi sancționați, ci vor primi un avertisment, însă la următoarele abateri vor primi amenzi, după cum urmează:
  • între 1.000 și 2.500 de lei, începând cu a doua constatare a contravenției, în cazul părinților care nu se vor prezenta la medic pentru informare cu privire la vaccinare și/sau în cazul în care nu se vor duce la comisia județeană când sunt chemați;
  • între 5.000 și 10.000 de lei, la prima și următoarele constatări ale neîndeplinirii oricăreia dintre cele trei obligații de mai sus, în cazul în care comisiile județene au înregistrat copilul ca fiind nevaccinat, i-au stabilit un plan de vaccinare și i-au chemat părinții la consiliere, din trei în trei luni, „până la acceptarea planului de vaccinare„, după cum scrie în proiect.

Mai departe, atunci când vor vrea să-i înscrie în colectivitate (adică într-o unitate de învățământ), părinții vor trebui să aducă o adeverință de la medicul de familie din care să rezulte situația vaccinărilor (in)complete. Faptul că vaccinurile nu au fost făcute la timp nu-i va împiedica pe copii să fie înscriși la școală. „În cazul în care vaccinările obligatorii nu au fost efectuate până la data prevăzută de art. 23 (adică până la înscrierea în colectivitate – n.red.) părintele, reprezentantul legal, persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea unui copil (…) are obligația prezentării, până la intrarea în colectivitate, a unuia dintre următoarele documente eliberate de către Comisia Județeană de Vaccinare sau a Municipiului Bucuresti:

  • a) calendarul de recuperare pentru antigenele vaccinale obligatorii eliberată de Comisia Județeanță de Vaccinare sau a Municipiului București;
  • b) adeverința contraindicațiilor medicale definitive pentru anumite vaccinări eliberată de DSP județean sau al Municipiului București”, se precizează în proiect.

Schema de vaccinare propusă de comisie va trebui completată „în termen de un an de la data admiterii în colectivitate”, potrivit actului. Dacă părintele nu va aduce niciunul dintre actele de mai sus, în maximum 30 de zile de la începerea cursurilor, unitatea de învățământ va informa comisia de vaccinare din teritoriu despre situația copilului respectiv. Dacă va trece un an și copilul înscris la școală va fi tot nevaccinat, comisiile județene de vaccinare vor anunța inspectoratele școlare teritoriale, însă proiectul nu prevede ce consecință va avea acest lucru. Odată ce ia în evidențele sale copilul nevaccinat, comisia îi va chema pe părinții săi la consiliere și le va stabili un plan de recuperare pentru vaccinurile obligatorii. Potrivit proiectului, comisia „consiliază cel puțin o dată la 3 luni părinții sau ceilalți reprezentanți legali ai minorilor care trebuie vaccinați, până la acceptarea planului de recuperare”. 

Cum convocarea de către comisie se va face cel puțin o dată la trei luni, un părinte care va refuza de mai multe ori să-și îndeplinească aceste obligații ar putea primi de fiecare dată amenzi, până când, așa cum prevede proiectul, va accepta planul de recuperare și se va prezenta cu copilul la vaccinare. 

Ai nevoie de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here