Senatul are în dezbatere public un proiect de lege, Legea Mamelor Eroine, prin care orice româncă ce a născut cel puţin 3 copii să beneficieze pe tot parcursul vieţii de o indemnizaţie.

În expunerea de motive a iniţiativei, se arată cifrele dezastruoase ale natalităţii din România – naşterile au scăzut la jumătate faţă de anii ’90, în timp ce numărul pensionarilor creşte, ajungând la 5,4 milioane de persoane din cele aproape 20 milioane cât are ţara.

Potrivit studiilor făcute de specialiştii în demografie, citaţi în proiectul legislativ, cauzele scăderii natalităţii sunt legate de pierderea unor momente favorabile în carieră, chiar pierderea locurilor de muncă ale femeilor, dar şi criza economico-financiară şi costurile ridicate pentru întreţinerea copiilor.

Proiectul prevede ca indemnizaţia acordată mamelor cu 3 copii sau mai mulţi să fie în acord cu salariul mediu net pe economie, nu o sumă fixă.

Art. 2. – Indemnizaţia viageră se acordă în fiecare lună după cum urmează:

a) Indemnizaţie viageră, în valoare de 30% din salariul mediu net pe economie, pentru mamele care au 3 copii;

b) Indemnizaţie viageră, în valoare de 40% din salariul mediu net pe economie, pentru mamele care au 4 copii;

c) Indemnizaţie viageră, în valoare de 50% din salariul mediu net pe economie, pentru mamele care au 5 copii;

d) pentru mamele care au 5 copii sau mai mult de 5 copii se acordă şi medalia de “Mamă Eroină“;

e) indemnizaţia viageră se actualizează anual în funcţie de salariul mediu net pe economie din anul anterior.

Art. 3. Acordarea sumei ce îi revine mamei nu este condiţionată de obţinerea unui alt venit şi nu se impozitează.

Propunerea legislativă pentru “Mamele Eroine”, privind indemnizaţia viageră pentru mamele care au născut şi crescut 3 copii sau mai mult de 3 copii, nu are avizul Consiliului Legislativ dar nu este nici în procedura de urgenţă pentru dezbatere publică.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

1 COMENTARIU

 1. Sunt de acord cu aceste pensii deoarece unde sunt copii mai Multi este si o ordine interioară fiecare are ceva de îndeplinit nu-i fie cum pe lângă program ,cât despre ce se spune ca sunt hoți si infractori ,si unde este unul de bani gata si ăla face prostii pe lingă faptu ca are tot la picioare .unde se depune cererea .g

  • La munca nu rente viagere ptr toate puturoasele care nu stiu ce inseamna munca, incurajam lenea , nu sunt de acord sa beneficieze decat pana la varsta de 18 ani nici vorba pana la 100 de ani,

   • draga mea, daca tu consideri ca cele care au 3 copilasi sunt puturoase te inseli amarnic. Inseamna ca tu esti o sfanta, uite din cauza astora ca tine merge tara sa cum merge. Gandesti cam ingust, ce daca am facut 3 copilasi frumosi, da am mers si merg la munca. Nu ai dreptul sa ne jignesti asa ca mai bine tine-ti gura.

   • Madame Laura . De legea mamelor eroine noi cele cu copii mai multi am beneficiat inainte de 89 iar dupa 89 efectiv ne-a fost furata .Aceasta lege este din 1967 de cand venise Ceausescu si ne-am crescut copii la cresa ,la gradinita apoi la scoli .Eu de ex:ma mandresc ca am 5 copii si n-am cersit mila nimanui niciodata .Am avut servici si eu si sotul si n-am fost milogii nimanui . Sunt familii cu copii mici foarte amarate si le-ar prinde bine acest ajutor de fapt acezt drept care ne-a fost furat .Asa ca madame Laura nu-ti ia nimeni painea de la gura.

 2. Buna ziua.
  Am vechime de 13 ani. Am 3 copii, la primi doi copii nu am lucrat cu carte de munca , decat la al treilea copil.
  Ma incadrez la acesta renta viagera cu cei trei copii?

 3. Buna ziua mama mea a crescut 5 copii are vista de 58 ani are purina vechime pentru ca sea dedicar tinpul cu copii suntem toti. Plecati de Acasa casatoriti intrebarea mea EA are dreptul la aceasta pensie, ?

 4. Am cinci copii frumosi,sanatosi si premianti la olimpiada de matematica nu am cerut bani statului pt. cresterea lor la o luna dupa ce am nascut mam intors la servici nu astept mila de la nimeni nu am ajutor social sau asa ceva asa ca Tu Doamna Harnica si Domn Democrat mergeti si va educati si apoi jigniti pe toata lumea .Sa va fie rusine de nesimtiti ca si voi ii plina lumea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here