20 Februarie, 2019

Ţi-ai dotat maşina cu anvelope de iarnă? Ce amenzi rişti – acum şi de la 1 ianuarie

Şoferii sunt obligaţi prin lege să-şi doteze autovehiculele cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate atunci când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. În caz contrar, aceştia riscă să fie amendaţi şi să rămână fără certificatul de înmatriculare.

În prevederea introdusă în Codul rutier prin OG nr. 5/2011 este menţionat că la conducerea pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei:

autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă;
autovehiculele de transport de marfă (masă totală mai mare de 3,5 tone) şi autovehiculele de transport de persoane (cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al şoferului) trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

În cazul nerespectării acestei obligaţii, poliţia rutieră va reţine certificatul de înmatriculare/înregistrare, va elibera o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie şi va sancţiona şoferul cu o amendă din clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amendă).

În prezent, un punct-amendă este egal cu 80 de lei, astfel că amenzile sunt cuprinse între 720 şi 1600 de lei. Dar, de la 1 ianuarie 2014, valoarea unui punct-amendă va creşte la 85 de lei, ca urmare a majorării salariului minim brut pe economie. De la acea dată amenzile vor fi cuprinse între 765 şi 1700 de lei.

Codul rutier nu prevede o anumită perioadă de timp în care autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante. Obligativitatea este impusă de condiţiile meteo.

Atenţie! Anvelopele de iarnă acceptate sunt cele care poartă marcajele M+S, M.S. sau M&S.

Foto: Sxc.hu

comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Un comentariu

  • Răspunde
    accedovp.com
    noiembrie 27 2013

    anvelopele trebuie sa aibă cel puţin 4 mm adâncime.

Scrie un comentariu