Termenul de prescripție, prelungit cu 3 ani în Italia

Redacţia
15 iunie 2017 2 min read
Italia întâmpină noi critici la nivel internațional pentru că prelungește cu trei ani termenul de prescripție, deși a fost până acum mustrată pentru durata mare a proceselor care au loc în Peninsulă.
Italia întâmpină noi critici la nivel internațional pentru că prelungește cu trei ani termenul de prescripție, deși a fost până acum mustrată pentru durata mare a proceselor care au loc în Peninsulă. 

Spre deosebire de numeroase alte țări, acțiunea judiciară nu suspendă prescripția în dreptul italian, arată Agerpres.

Noua lege, adoptată miercuri seară printr-un ultim vot al deputaților, instaurează o suspendare a prescripției pentru 18 luni după o condamnare în primă instanță și pentru alte 18 luni după o condamnare în apel.

În ceea ce privește violențele comise contra minorilor, sexuale sau de altă natură, termenul de prescripție începe din ziua în care victima împlinește vârsta de 18 ani.

Pentru a se evita ca aceste măsuri să nu prelungească procedurile, reforma le impune magistraților anchetatori un termen de cel mult șase luni pentru a solicita judecătorului investigații preliminare, clasarea cazului sau retrimiterea în justiție.

Acest termen este adus la 15 luni în anchetele privind terorismul și criminalitatea organizată.Noua lege mai prevede pedepse mai grele pentru diverse tipuri de delicte: în cazul spargerilor și al furturilor pedeapsa minimă este majorată de la 1 an la trei ani, iar în cazul furturilor cu mână armată pedeapsa minimă va fi de patru ani, față de trei ani până acum.

Ce e prescripția?

LegeStart.ro arăta într-un articol din 2013 că „Hotărârea Guvernului nr. 1278/2002 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea Ordonanţei Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele şi taxele locale” constituie singurul act normativ prin care s-a definit, destul de clar, noţiunile de „prescripţie” şi „termen de prescripţie”:
  • „95. Prescripţie - mijloc de dobândire sau pierdere a unui drept prin trecerea timpului ori stingerea unui drept la acţiune prin neexecutarea lui în termenul prevăzut de lege; modalitate de stingere a creanţelor bugetare;
  • 95.1. Termen de prescripţie – intervalul de timp înăuntrul căruia creditorul bugetar are dreptul de a cere executarea silită privind o creanţă bugetară; acest drept se prescrie în termen de 5 ani de la data încheierii anului fiscal în care a luat naştere acest drept; termenul de prescripţie începe la data când, potrivit legii, se naşte dreptul de a cere executarea silită.”
comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo