Restricția de a conduce timp de 15 zile cu dovada, în cazul în care permisul de conducere a fost suspendat va fi eliminată din Codul rutier, conform unei propuneri legislative adoptată de ambele camere ale Parlamentului. Mai exact, șoferii vor avea posibilitatea de a alege și de a folosi dovada înlocuitoare mai puține zile, pentru a-şi recupera permisul mai repede. 

Inițiatorii proiectului au susținut că perioada pentru care se eliberează dovada de conducere trebuie să fie flexibilă, lăsând la alegerea persoanei în cauză să decidă dacă va folosi acest document timp de 15 zile sau dacă va decide că perioada de suspendare va curge exact din ziua în care i s-a ridicat permisul, urmând ca în 30 de zile să înceapă demersurile pentru redobândirea carnetului de conducere, potrivit expunerii de motive a actului normativ. 

Art. 111 din Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice 

Conducătorul auto poate depune dovada înlocuitoare a permisului de conducere la poliția rutieră în orice zi din momentul eliberării, până la a 15-a zi de valabilitate a dovezii înlocuitoare. În cazul suspendării permisului de conducere pentru o perioadă determinată, cu eliberarea unei dovezi înlocuitoare cu drept de conducere pentru 15 zile, suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule începe în cazurile: din momentul expirării termenului de valabilitate a dovezii înlocuitoare sau din momentul depunerii dovezii înlocuitoare de către conducătorul auto la oricare unitate de poliție în una din zilele din intervalul perioadei de valabilitate a acesteia. 

Legea actuală prevedea ca în cazul unei sancțiuni care suspendă permisul de conducere, indiferent că este vorba despre o perioadă de 30, de 60 sau de 90 de zile, agentul de poliție care încheie procesul verbal de constatare, eliberează și dovada înlocuitoare permisului, cu sau fără drept de circulație, după caz. Dovada este valabilă obligatoriu 15 zile.

Sursa: Camera Deputaților

Ai nevoie de OUG nr. 195/2002? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

2 COMENTARII

  1. Am avut permisul suspendat pe o perioada de 90 de zile .( viteza) 108km /h in Localitate. Mentionez permisul mi-a fost eliberat de catre Autoritatile Britanice. Am renuntat la dovada de 15 zile ,dupa 4 zile de la comiterea abaterii. Am dat o declaratie pe propria raspundere ,cum ca Nu am sa circul pe drumurile din România. Toate bune si “frumoase” ,dupa socoteala mea trebuia sa circul pe drumurile din Ro pe data de 7 Ian.2020. Am mers la Pol.sa ma interesez si surpriza….. Nu pot conduce ,pana pe data de 14/01/20. Pai mai dragilor Militieni daca eu v-am dat Dovada pe data de 7/09/2019 cum Mama dracu imi spuneti voi ca trebuia sa fac o cerere sa renunt la Dovada?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here