În luna aprilie LegeStart.ro relata într-un articol că noii șoferii sau cei care trebuie să reia școala ar putea să fie nevoiți să învețe și primul ajutor, însă proiectul a fost respins de senatorii din Parlamentul României.

Propunerea legislativă pentru completarea art. 23 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice s-a aflat marți pe ordinea de zi a ședinței Senatului și a fost supus votului senatorilor. Aceștia s-au exprimat însă în contra propunerii din proiect, susținând că nu e nevoie de aceste cursuri de prim ajutor.

Actul va merge însă și la Camera Deputaților pentru a fi discutat.

În vederea obținerii permisului de conducere, candidații au obligația de a efectua, pe parcursul activităților de pregătire teoretică și practică, și promova un curs de prim ajutor în trafic„, scrie în propunere. Proiectul nu detaliază alte aspecte în legătură cu organizarea acestuia, însă ne indică faptul că programa și modul în care se va desfășura un astfel de curs, precum și baremul de promovare pentru candidați vor fi stabilite printr-un act normativ ulterior, la inițiativa comună a ministrului sănătății și a ministrului administrației și internelor.

Astfel, toți șoferii vor putea asigura rapid și corect măsurile de prim ajutor„, potrivit expunerii de motive a proiectului, unde se arată, spre exemplu, că jumătate dintre decesele care au loc în urma accidentelor rutiere au loc de fapt în primele minute după accident. În aceste condiții, șoferii ar trebui să știe să acorde măsuri urgente și uneori de importanță vitală celor răniți.

În Uniunea Europeană există deja 16 state care au impus primul ajutor ca materie obligatorie pentru cei care vor să devină șoferi. Totuși, senatorii au propus respingerea ideii, întrucât, susțin aceștia, cei care dau examenul de șoferie oricum trebuie să învețe noțiuni de prim-ajutor, acesta fiind cerute și la examenul teoretic. Practic, reglementarea din propunere nu s-ar mai justifica aici.

Ai nevoie de Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice? O poți obține în varianta actualizată, în format .PDF sau MOBI apăsând AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here