Mai mulți parlamentari au inițiat un proiect legislativ prin care se completează condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care fac școala de șoferi, și anume obligativitatea efectuării unui curs de prim ajutor, în timpul perioadei de parcurgere a teoriei și orelor practice.

Inițiativa legislativă este argumentată de faptul că 16 țări europene au în legislație această obligativitate, deoarece “câteva secunde fac diferența dintre viață și moarte”. Astfel, explică parlamentarii, o intervenție rapidă și corectă, până la sosirea echipajelor specializate de prim ajutor ar reduce semnificativ numărul de decese în cazul accidentelor de circulație, jumătate dintre acestea producându-se în primele minute după incident.

Există, de asemenea, riscul ca măsurile de prim ajutor să fie acordate incorect, ceea ce ar duce la cazuri cu sechele grave, așadar e bine ca toți șoferii să știe să le aplice eficient: “Pentru a fi cu adevărat eficiente, măsurile de prim ajutor trebuie cunoscute precum tabla înmulțirii”, mai argumentează parlamentarii în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice

Art. 23. După alineatul (35) se adaăugă alin. (36) și (37) cu următorul cuprins:

„(36) În vederea obținerii permisului de conducere, candidații au obligația de a efectua, pe parcursul activităților de pregătire teoretică și practică, și promova un curs de prim ajutor în trafic.”

„(37) Programa, modalitățile de organizare și desfășurare a cursului de prim ajutor în trafic, lista centrelor autorizate pentru instruirea și testarea teoretică și practică, baremul de promovare se stabilesc și se actualizează prin ordin comun al ministrului Sănătății și ministrului Administrației și Internelor.”

Proiectul legislativ va fi dezbătut mai întâi la Senat, apoi la Camera Deputaților, care va da votul final.

Ai nevoie de OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here