Permisul de conducere este eliberat după obţinerea calificativului „Admis” la examenul auto sau la cerere – atunci când se solicită eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă sau a unui duplicat.
Eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă sau a unui duplicat poate fi solicitată la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.
Fişa medicală este obligatorie doar în cazul în care se solicită eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă, indiferent dacă solicitarea se face înainte sau după data expirării permisului.
Cazurile în care nu este necesară fişa medicală sunt cele în care se solicită eliberarea unui duplicat:
când permisul a fost pierdut;
când permisul a fost furat;
când permisul s-a deteriorat;
dacă titularul permisului şi-a schimbat numele.
În aceste cazuri, pentru eliberarea unui duplicat este nevoie de următoarele:
• actul de identitate al titularului (original + copie) (Notă: Originalul se restituie pe loc);
• dovada plăţii contravalorii permisului de conducere – 68 de lei (se achită la orice unitate CEC);
• permisul de conducere (atunci când este vorba de deteriorarea permisului sau de schimbarea numelui titularului);
două fotografii color ale titularului, în format 35 x 38,5 mm, de dată recentă (atunci când solicitantul îşi depune cererea la alt serviciu public comunitar decât cel de domiciliu).
Duplicatul va avea aceeaşi valabilitate pe care o avea permisul înlocuit.
Eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă sau a unui duplicat se face fără susţinerea unui nou examen auto.

Notă: La eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate, lista actelor necesare este aceeaşi de mai sus, dar se adaugă şi fişa medicală.

207 COMENTARII

   • Buna seara.
    Conform art. 24 alin 5 din OUG 195 valabilitatea administrativa a permisul este urmatoarea:
    a) 5 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE,FD1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv;
    b) 10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl si BE.
    Întrebarea mea este mai este în vigoarea valabilitatea?
    Atunci dacă am mai multe categorii valabilitatea este cea mai mare? Pe ce considerent sau bază legală?

   • buna ziua as dori sa stiu si eu cat timp dureaza prescimbarea permisului Italian in cel romanesc sau cum pot afla cand este gata va multumesc

   • Salut,

    Da, se poate.

    Conform art. 2 alin. 2 din OMAI 123/2013, cererea poate fi depusă prin mandatar, împuternicit prin procură specială autentificată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Procura poate fi autentificată şi de autorităţile străine, caz în care trebuie să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila.

    • Buná ziua,

     Locuiesc in Mexic de ani buni si in august 2015 o sa imi expire permisul, ce trebuie sá fac? Cum trebuie sa il inlocuiesc. Aici pot sa imi iau permis mexican fara probleme dar, nu stiu ce se va intampla cu permisul meu dn RO cu expirarea acestuia, daca dupa ani vreau sa ma intorc acasa .

  • Buna ziua
   va rog sa-mi spuneti care este durata reala de asteptare pentru eliberarea unui nou permis de conducere auto la focsani, din momentul depunerii dosarului la ghiseu
   multumesc

 1. salll am si yo o intrebare: am permisul suspendat pe 2 ani cu suspendare acest lucru sa intamplat in 2009 dar yo intre timp lam schimbat in italia ….intrebarea mea este pot conduce in ro..si daca ma cauta in baza datelor ce rezulta..

 2. Salut. In cazul in care schimb adresa din buletin (m-am mutat in alt judet) trebuie sa schimb si permisul? CIteam undeva la voi pe site ca nu mai e cazul, dar toata lumea ma sfatuieste sa il schimb. Parerea voastra avizata care este?

 3. Buna,As dori sa-mi schimb permisul deoarece mi-am schimbat numele si vreau sa stiu daca se poate sa trimit actele prin posta asa cum am auzit .In acest caz am inteles ca se elibereaza un duplicat al permisului.Daca eu pot trimite actele prin posta,nu voi mai putea conduce ,corect ? (nu mai am permis…)

  • Bună,

   Da, cererea pentru eliberarea unui duplicat poate fi transmisă prin poşta electronică (pe adresa serviciului public comunitar care a emis permisul anterior).

   Însă această opţiune este valabilă doar dacă ai un permis emis după data de 1 ianuarie 2009.

 4. va rog respectus sa-mi raspundeti si mie daca mai trebuie fisa medicala daca permisul de conducere nu este expirat dar mi-sam schimbat mutatia de domicilui.nultumesc anticipat

  • La momentul în care schimbarea permisului era obligatorie în cazul schimbării domiciliului/reşedinţei, exista şi o sancţiune. Dar acea prevedere a fost şi ea scoasă din lege (împreună cu scoaterea obligativităţii schimbării permisului în cazul schimbării adresei de domiciliu/reşedinţă).

   Deci, NU vă poate amenda nimeni pentru faptul că aveţi pe buletin o adresă şi pe permis alta.

   Permisul NU se schimbă în cazul schimbării domiciliului/reşedinţei.

 5. Buna ziua,
  Imi puteti spune, va rog, dc exista vreo ordonanta conform caruia dc ai permis vechi(eliberat 2006) pt preschimbare, fara prelungire de valabilitate este nevoie de fisa medicala?multumesc

 6. buna ziua.
  care este perioada in care trebuie executata o hotarare judecatoreasca. sentinta tribunalului a fost de respingere a recursului declarat de banca si atunci a ramas valabila sentinta judecatoriei, adica sa-mi restituie comisionul de risc. decizia tribunalului s-a pronuntat in 12 noiembrie 2013.

  • Fişa medicală necesară pentru obţinerea permisului auto este una standard. În mod normal, puteţi face rost de o astfel de fişă de la o unitate medicală autorizată.

   Pentru fişa medicală trebuie să apelaţi la serviciile unei unităţi medicale autorizate.

   Puteţi găsi o listă cu aceste unităţi pe site-ul Instituţiei Prefectului din judeţul dvs.

 7. Buna ziua.Permisul meu romanesc a expirat in 2012 ,dar aflanduma la lucru legal si cu domiciliul stabil in italia ,autoritatile competente ale italiei mi l-au prelungit cu inca 10 ani prin aplicarea pe spatele permisului romanesc (dupa achitarea taxelor si a vizitei medicale ) a unui timbru cu seria si adresa (italiana)si data de valabilitate pe urmatorii 10 ani pana in 2023 ,intrebarea mea pentru dumneavoastra este ,acum daca ma intorc definitiv in Romania ,schimbarea permisului este obligatorie ,dar voi puteamentine valabilitatea sau va trebui refacuta fisa medicala .Subliniez ca nu am avut niciodata probleme la controlul organelo de politie din afara Romaniei ,cele romane nu mau oprit niciodata .Multumesc anticipat

    • Ce zici tu de romania ,dar sa vezi ce de rahat este statul italian gen ,mie mi-au retinut permisul pentru prostia asta de timbru care am fost obligat sa`l fac cand am venit in italia ,zicand ca as avea un permis expirat ….defapt si de drept am obtinut in 2008 un timbru cum ai tu pe urma in 2012 mi-am reschimbat permisul romanesc, fiind ce`l international sau ma rog cel nou cu poza in relief cu un nou termen de valabilitate ,apoi normal ITALIA deavand o baza de date comuna cu ROMANIA ….o aberatie de rahat iara …eu rezult cu permisul adika cu timbrul de rahat expirat si ei nu stiu ce sa-mi zica ,ei nu au cum sa vada ca eu am permisul valabil in romania si eu nu am cum sa demonstrez ca defapt DA ,ESTE TOTAL LEGAL CE AM EU !!Voi reveni cu informati pentru subiectul asta de rahat dupa ce rezolv ceva cu avocatul meu .

 8. Buna ziua,
  Mamei mele ii expira permisul de conducere in 2017. Deoarece intre timp ne-am mutat cu domiciliul, a considerat ca trebuie sa-l schimbe (intre timp, citind pe forumul acesta ca nu mai e nevoie pentru schimbarea domiciliului). A efectuat deja plata la CEC. Cum facem sa recupereze suma de bani sau ar fi mai bine sa solicite un duplicat in contul banilor?
  Multumesc mult!

 9. si inca o intrebare…
  Mi-am schimbat adresa de domiciliu. Noua adresa este tot in Bucuresti, in acelasi sector. Trebuie sa schimb talonul masinii?
  Ce acte imi trebuiesc, pentru schimbarea talonului?

 10. Buna ziua.As dori sa aflu daca pt efectuarea analizelor exista anumite unitati sanitare,sau le putem face la orice unitate sanitara(pt pt scimbarea permisului).Va multumesc!

 11. Multumesc,dar sper sa nu ma repet.Exista o lista a unor anume unitati sanitare autorizate,pt ca eu am facut acum o luna cand m-am angajat la o alta firma analize si vreau sa stiu daca sunt valabile.

 12. buna ziua
  va rog sa ma lamuriti
  fisa medicala cu analize pentru preschimbarea permisului, este valabila daca analizele au fost facute in alt judet decat cel de domiciliu???
  MULTUMESC

  • Bună ziua,

   În legislaţie se precizează doar că unitatea medicală la care faceţi analizele trebuie să fie autorizată în acest sens.

   Este vorba de un set standard de analize valabile indiferent unde le faceţi sau unde solicitaţi eliberarea permisului.

 13. Salutare, taxa de 68 de lei la cec inca mai trebuie platita, s-au s-a schimbat? Din cate am inteles de la cineva, acum este de 38 de lei, si se plateste la bcr. Astept un raspuns. Multumesc!

 14. Buna ziua , sunt din judetul Dambovita , am o problema… mi-am pierdut tot odata si permisul de conducere dar si buletinul , inca mai am copie dupa buletin si permisul de conducere , am inteles ca daca circul tot imi iau amenda , deocamdata nu imi pot face buletinul deoarece tata nu poate venii acasa in timpul saptamanii din cauza serviciului si nu isi poate lua liber , pot sa ma duc la politie sa anunt pierderea permisului si fara buletin doar cu copie ? sau imi trebuie neaparat buletin ? si ca idee , cam cati bani ar putea sa ma coste tot pentru schimbarea permisului ? Multumesc !

  • Bună ziua,

   Aşa cum scrie şi în articol, pentru obţinerea unui duplicat al permisului aveţi de nevoie atât de cartea de identitate, cât şi de o copie a acesteia. Deci, nu, nu se poate fără cartea de identitate în original.

   Vă costă 68 de lei, aceasta este contravaloarea permisului.

 15. Bună ziua,

  Am avut permisul ridicat în vederea suspendării în martie 2007. Am contestat decizia și, în conformitate cu legislația de atunci, a trebuit să obțin vreo două sau trei certificate de grefă. Ulterior, în vara lui 2007 s-a schimbat procedura și mi-a fost restituit permisul, cu obligația ca atunci când voi pierde procesul să predau carnetul la Poliție. În decembrie 2007 hotărârea a devenit irevocabilă dar, datorită unei schimbări de procedură, aceasta nu mi s-a mai comunicat, iar perioada de suspendare a început în decembrie 2007 și s-a încheiat în aprilie 2008. Necunoscând acest aspect am circulat în continuare și am fost surpins de camerele radar de pe DN1 la Comarnic în martie 2008. Din varii motive (lipsa datelor centralizate, incompetență, sau…sau…) nu au trimis în termenul legal de 5 ani o eventuală sesizare către Parchet, și ca atare infracțiunea s-a clasat. Problema este că în acest moment permisul îmi expiră iar cei de la Pipera mi-au spus că au o problemă nerezolvată și nu-mi pot elibera permisul cu noua valabilitate. M-au direcționat la Udriște, iar cei de acolo mi-au spus că trebuie să rezolv la cei de la Prahova. Dar, din ce-mi dau seama, nu este niciun motiv să mi se condiționeze eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă de rezolvarea unei probleme strict interne. Orice eventuală sancțiune ulterioară ar trebui efectuată asupra permisului nou. Ați putea vă rog să-mi confirmați că Pipera nu are niciun motiv legal să-mi refuze eliberarea noului permis?

  Cu stimă,
  Dragoș

 16. Duplicatul permisului de conducere are aceeaşi serie cu permisul de conducere? Fratele meu trebuie să-şi schimbe permisul de conducere şi să obţină cartela tahograf (pe care este înscrisă seria permisului). Îi trebuie permis internaţional şi nu ştie dacă să depună actele la ARR acum sau după ce obţine duplicatul permisului (în cazul în care se schimbă seria).

 17. Am permis din 2008 si azi am avut ghinionul de am pierdut portofelul cu buletin permis etc.. Cum sa procedez si de ce as avea nevoie sa intru in posesia unui alt permis…

 18. buna ziua!! va rog sa ma ajutati si pe mine. am luat permisul de conducere in 2013 in bucuresti .atunci aveam viza de flotant in bucuresti.acum am permisul furat in spania(am si plangerea de la politie din spania). as vrea sa stiu unde trebuie sa merg sa.mi scot un alt permis de conducere ,in conditiile in care eu am domiciliu in buzau si daca imi trebuie plangerea din spania tradusa. multumesc anticipat

  • Bună ziua,

   Potrivit art. 3 alin (5) din Ordinul nr. 163/2011, permisele auto (eliberate de autorităţile statelor membre) care au fost pierdute/furate pe teritoriul României se preschimbă pe baza informaţiilor pe care serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor căruia i se solicită preschimbarea permisului pierdut/furat le deţine cu privire la deţinător şi permisul auto sau, în lipsa acestor informaţii, pe baza unei atestări primite de la autorităţile competente din statul membru care a eliberat permisul iniţial.

   Ordinul nu precizează nimic referitor la pierderea permisului în alte state.

   Însă nu cred să fie o problemă să-l schimbaţi.

   Pentru informaţii mai detaliate, adresaţi-vă personalului unui serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

 19. buna am si eu o intrebare:am permis de conducere si in agust anul trecut mi-am schimbat numele dar nu am fost sa imi schimb permisu k nu am avut cu dar nu am nici condus.as vrea sa merg sa-l schimb dar as vrea sa stiu dak pe langa taxa pt permis mai tre sa platesc vreo amenda sau sa-mi refac analizele?

  • Bună,

   Nu plăteşti nicio amendă.

   Fişa medicală este obligatorie dacă soliciţi eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate.

   Dacă soliciţi un duplicat, fişa medicală nu-i necesară, dar noul permis va avea exact valabilitatea pe care o are permisul actual.

 20. Am pierdut permisul auto in strainatate .Urmeaza sa vin in tara sa imi fac duplicat pentru permisul auto.Stiti cam cat dureaza eliberarea unui nou duplicat? Mai intereseaza timpul deoarece nu pot sat mai mult de o saptamana in tara.
  Multumesc anticipat.

  • Potrivit Ordinului nr. 123/2013, până la eliberarea noului permis de conducere cu o nouă valabilitate sau a duplicatului, titularului i se eliberează un document valabil 15 zile (care atestă depunerea actelor). În acel interval se va elibera permisul.

   Informaţii mai exacte referitoare la cât va dura puteţi afla doar de la personalul serviciului public comunitar la care veţi solicita eliberarea duplicatului.

 21. Permisul meu a expirat in aprilie 2007, deoarece am lucrat in strainatate, nu am avut nevoie de permis in tot acest timp. Pot obtine un nou permis cu o noua valabilitate in baza documentelor obligatorii pentru un nou permis ????

 22. buna ziua asi dori si eu o informatie. Am pierdut permisul auto in spania acum o saptamana si am nevoie de un dublicat. de unde si cum pot cere unul? permisul a fost obtinut in Romania.

 23. Nu, nu sunt in romania. De moment locuiesc in spania intrebarea mea este ce acte imi trebuiesc pt. Un dublicat am denuncia de la politie de aici permisul meu avea valabilitate pana in 2018. Si asi dori doar un dublicat va multumesc anticipat

 24. va salut cu respect! am tot citit dar nu sunt inca lamurit;deci: am obtinut permisul in decembrie 2013 pe jud dolj cu viza de flotant pe C.I. ;avand domiciliul in jud valcea si in aprilie 2014 a expirat viza de flotant…ce trebuie sa fac ?? nu mai vreau sa prelungesc viza deci trebuie schimbat permisul?

 25. Imi expira permisul in luna iulie ,vreau sa plec din tara si as dori sa-l schimb acum,imi trebuie fisa
  medicala?mentionez ca sunt sofer profesionist(B C D E)
  MULTUMESC.

  • Bună,

   Informaţiile sunt deja în articol.

   Te duci la un serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor cu actele necesare eliberării unui permis cu o valabilitate nouă şi soliciţi eliberarea acestuia.

 26. Buna ziua,
  Stie cineva daca
  – se poate face analizele medicale la o unitate autorizata dar in alt judet fata de cel in care este domiciliu stabil?
  – se poate plati taxa CEC in alt judet fata de cel in care se depune dosarul pentru preschimbarea permisului.
  Este mai usor sa pregatesc actele in judetul in care locuiesc, dar nu am flotant valabil.
  Multumesc.

 27. Salut! Am si eu o intrebare care ma chinuie. Acum cateva zile am luat examenul pentru cat A. eu am domiciliul in Neamt si examenul l am sustinut in Iasi cu avand viza de flotant, permisul va sosi prin posta la adresa din buletin sau la adresa vizei de flotan? Merci anticipat

 28. Bana ziua!
  Sunt casatorita din 2010 si de atunci nu mi-am schimbat permisul! Ce se intampla in cazul in care ma duc sa mi-l schimb dupa 4 ani?
  Multumesc

  • Bună ziua,

   Permisul trebuie schimbat dacă în urma căsătoriei v-aţi schimbat numele.

   Nu contează după cât timp îl schimbaţi. Contează să NU conduceţi cu permisul atât timp cât informaţiile din el nu mai corespund cu realitatea (schimbare de nume).

 29. BUna, vin din R.Moldova pentru am restabili permisul pierdut (facut in februarie2014), am inteles ca nu imi trebuie fisa medicala si ca trebuie sa achit 68 de lei. Vreau doar sa intreb in cit timp primesc permisul la mina ,as vrea intr-o zi ,cit costa si ce mai trebuie, in caz ca mai sunt schimbari. multumesc

  • Salut,

   Da, dacă ai solicitat eliberarea unui duplicat, n-ai nevoie de fişa medicală.

   Trebuie doar să plăteşti contravaloarea permisului auto (68 de lei) la orice unitate CEC.

   Vei afla în cât timp se eliberează la momentul solicitării eliberării duplicatului.

 30. Buna ziua,fiul meu este in italia,nu are rezidenta,si i s-a expirat permisul de conducere…
  Nu poate veni in tara,deci v-as ruga sa-mi spuneti cum as putea proceda ptr eliberarea unui nou permis,,,Se poate prin procura trimisa de el???Sau cum ar trebui sa procedam.
  Multumesc.

  • Bună ziua,

   În cazul persoanelor care nu se pot prezenta personal, cererea şi documentele pot fi depuse prin mandatar, cu procură specială. Procura trebuie să fie autentificată în ţară de către un notar public sau în străinătate de către misiunile diplomatice/oficiile consulare.

 31. Buna ziua,
  Sotia mea trebuie sa-si schimbe permisul (desi este valabil pana in 2018) in urma schimbarii numelui. As dori sa stiu daca in acest caz este nevoie de fisa medicala? si daca da, exista un fomular?unde poate fi acesta gasit?

  Multumesc.

 32. Recomand clinica ROMGERMED, dureaza vreo 30-45 minute sa iti dea fisa medicala cu stampile de la toate specialitatile necesare, fara sa mai treci inainte pe la medicul de familie.
  Super!!

 33. eu am permis de conducere eliberat in grecia
  1. cat timp pot conduce in romania fara sa il schimb
  2. pot conduce autovechicule cu numere romanesti in romania si cat timp
  3. cat timp pot conduce auto cu numere straine in romania

 34. Salut, am pierdut de curand permisul auto. Intrebarea mea este daca maine dimineata ma duc la politie si completez declaratia de pierdere, imi elibereaza pe loc dovada ? Ma va costa ceva ? Multumesc!

  • Salut,

   Potrivit art. 4 alin. 2 din OMAI 123/2013, „după implementarea cererii [pentru eliberarea permisului auto] în Sistemul informatic naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi vehiculelor înmatriculate, permisului de conducere anterior îi încetează valabilitatea. Până la eliberarea noului permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului, titularului i se eliberează un document cu valabilitatea de 15 zile, care atestă depunerea actelor.”

   După cum scrie şi în articol, dovada plăţii contravalorii permisului de conducere este necesară la eliberarea oricărui permis auto (indiferent că e unul cu o nouă valabilitate sau un duplicat). Taxa este de 68 de lei şi se achită la oricare unitate CEC.

 35. Buna ziua. va rog sa ma lamuriti . Am permis categoria B C si categoria C am obtinuto in armata acum 20ani. Eu trebuie sa preshimb permisul si am auzit ca valabilitatea este de 5 ani pentru cei care au si categoria C. Daca este adevarat ce trebuie sa fac sa beneficiez de 10 ani valabilitate deoarece nu am practicat niciodata ca sofer profesionist. Astept raspuns. Multumesc.

  • Bună ziua,

   Potrivit art. 24 alin. 5 din OUG nr. 195/2002, „valabilitatea administrativă a permiselor de conducere, pe categorii de vehicule, este următoarea:

   a) 5 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv;

   b) 10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl şi BE.”

   Valabilitatea de cinci ani este pentru categoria C, iar cea de zece ani – pentru categoria B.

   Dacă vreţi să conduceţi autovehicule din categoria C, trebuie să schimbaţi permisul din cinci în cinci ani.

   Dacă NU vă mai interesează categoria C, puteţi folosi permisul zece ani pentru categoria B.

 36. Salutare, daca mai intarzii cam o luna pana sa imi prelungesc permisul ca a expirat, pot primi amenda ca nu l-am prelungit la termen? Eu nu mai am masina asa ca nu circul deocamdata..Sincer nu am bani luna asta si vreu sa il schimb luna viitoare..El a expirat pe 6 Septembrie 2014, si vreau sa il prelungesc in Octombrie…Multumesc..

 37. Buna. In una casatoriei mi-am schimbat numele si domiciliu in alt judet. Pentru eliberarea unui nou permis pot sa ma duc si in judetul din care m-am mutat sau doar in judetul actual unde m-am facut si buletinul. ( as dori sa stiu doqrece imi este mult mai accesibil sa il fac in judetul de unde am venit)

  • Bună,

   Aşa cum scrie şi în articol, poţi solicita eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate administrativă sau a unui duplicat la oricare serviciu public comunitar din ţară.

   Singurul lucru de reţinut este că dacă depui cererea la alt serviciu public comunitar decât cel de domiciliu, pe lângă actele necesare mai trebuie să depui şi două fotografii color (format 35 x 38,5 mm) de dată recentă.

 38. Buna ziua. Am casatorit si s-a schimbat numele meu si de aceea trebuie sa schimb permisul. As vrea sa intreb, trebuie sa faca fisa medicala pt. schimbarea permis de conducere?
  Multumesc pt. raspuns

 39. buna ziua. am si eu o intrebare.Daca permisul imi expira peste 2 ani (2016), dar eu m-am casatorit si mi-am schimbat numele,este obligatoriu acum sa schimb permisu sau pot sa mai astept pana la expirare si atunci sa schimb si numele si permisul??sau pot solicita un nou permis cu o valabilitate noua? ce acte imi trebuie pt un nou permis cu o valabilitate noua?multumesc!

  • Bună ziua,

   Schimbarea nu este obligatorie, este opţională. Dar dacă vreţi să conduceţi legal o maşină în acea perioadă, trebuie să schimbaţi permisul.

   Aveţi două variante: ori cereţi eliberarea unui duplicat (nu necesită fişa medicală, dar va avea aceeaşi valabilitate pe care o are permisul actual – adică doar până în 2016), ori cereţi eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate (fişa medicală este obligatorie).

   Deci, da, puteţi cere de acum eliberarea unui permis cu o nouă valabilitate.

   Actele sunt enumerate în articol. Vă rog să-l recitiţi.

 40. Salut,

  Trebuie sa imi schimb permisul (expira) si as vrea sa stiu daca pot sa efectuez toate demersurile si in alta localitate.
  Domiciliul de pe buletin este intr-un judet, eu locuiesc in alt judet.

  Multumesc.

 41. Buna ziua,
  Vreau sa imi schimb permisul de conducere pe motivul schimbarii numelui. Problema este ca nu pot sa stau mult in tara. Credeti ca exista o taxa in regim de urgenta pentru eliberarea acestuia? Daca nu exista, atunci cat timp dureaza pana mi-l elibereaza? Si am nevoie de buletin sa il eliberez sau se poate si fara el?
  Multumesc tare mult

  • Bună ziua,

   Din câte ştiu, pentru eliberarea unui duplicat sau a unui permis cu o nouă valabilitate, NU există taxă de urgenţă.

   Teoretic, durează până la 15 zile. Practic, întrebi atunci când faci solicitarea. Poate să dureze şi mai puţin.

   Da, prezentarea cărţii de identitate (la momentul solicitării) este obligatorie, chiar dacă vei lăsa la dosar o copie xerox.

   În cazul persoanelor care nu se pot prezenta personal, cererea şi documentele pot fi depuse prin mandatar, cu procură specială.

 42. Buna ziua . am luat traseul pe data de 16/10/2014 pentru categoria c+e si azi suntem in 28 si nici akuma nu mi-a venit permisul. AM FOST LA EI SI AU SPUS CA TREBUIE SA ASTEPT SAU SA CAUT LA POSTA. UNDE AS PUTEA SA SUN MAI SIGUR SA INTREB CA AICI LA IASI NICI DOVADA NU VOR SA IMI DEA CA CICA AR TREBUIA SA IMI AJUNGA PERMNISUL.

 43. salut imi expira permisul luna viitoare dar eu am uvut permis romanesc si cand am stat in italia m-au pus carabinierii sa-l convertesc in permis italian, cel romanesc a fost trimis in romania, spune-mi te rog trebuie sa fac traducere legalizata pentru a-l schimba ? Multumesc !

 44. Buna! am si eu o intrebare permisul de conducere imi expira in data de 05.04.2015 eu locuiesc in strainatate si vin in romania inainte de expirarea permisului cu 3 luni pot sa il schimb si daca nu este expirat?si ce acte am nevoie pentru schimbare? Multumesc!

 45. Buna ziua. Prietenului meu i s-a furat permisul. Cum poate obtine altul in cazul in care permisul era italian iar el este roman si locuiste in romania de 2 ani? Multumesc anticipat

 46. Buna ziua,
  Urmeaza sa fac cununia civila in localitatea sotiei,eu locuiesc in alta localitate dar in acelasi judet! am permis categoria,b,c+e atestat si card, daca imi schimb adresa trebuie sa preschimb toate acestea??

 47. Buna ziua, as dori sa aflu daca prin schimbarea domiciliului stabil in strainatate trebuie sa schimb si permisul de conducere desi el expira abia peste 5 ani.Daca da, unde trebuie sa ma adresez? Mentionez ca ma aflu in Austria.Multumesc anticipat!

 48. Buna ziua,

  Permisul mi-a fost suspendat pe 30 zile. Pe buletin si pe permis am adrese de domiciliu diferite in judete diferite. Intrebarea mea este:
  In momentul in care vor expira cele 30 zile, unde trebuie sa ma duc pentru ridicarea permisului, in judetul de pe buletin sau in cel de pe permis?
  De asemenea as vrea sa stiu daca pot lua amenda pentru ca pe buletin si pe permis sunt adrese diferite.

  Multumesc.

 49. salut am si eu o intrebare.mia fost suspendat permisu o luna suspendarea a trecut dar miau tris permisu in italia findca acolo am facut scoala pot conduce cu o copie a acestuia reamintesc ca a trecut suspendarea.ce risc conducand cu o copie a permisului. un raspuns urgent as vrea va multumesc

 50. buna ziua.m-ia fost furat permisul de conducere in spania(am acte doveditoare)anul trecut,intre timp acesta a si expirat,ce trebuie sa fac pentru a-l redobandi,neavand posibilitatea sa merg in tara?multumesc

 51. buna ziua si la multi ani ! am si eu o intrebare detin permis de conducere categoria b din anul 1988 de cateva luni m-am pensionat pe caz de boala (probleme psihice) as dori sa stiu daca mai pot conduce autoturisme ca amator? daca nu as dori sa stiu daca pot conduce un microcar tinand cont de aceasta afectiune (ATACURI DE PANICA)

 52. deci un cetaean din bangladesh e casatorit cu o romanca si ar vrea un permis de conducere romanesc dat fiind faptul ca are permis din tara natala acum traind in danemarca si neavand cetatenie romana. ce se poate rezolva oare in acest sens cum ar putea dobandi carnet de conducere in danemarca costul fiind mult mai mare.

 53. Buna ziua am si eu o intrebare am permisu de conducere deteriorat si asi vrea sa stiu daca il poate schimba alta persoana cu procura data de mine eu nu pot ajunge in romania datorita munci si asi vrea sa stiu de ce acte am nevoie multumesc.

 54. Buna ziua!Am tot citit mesajele anterioare si nu am reusit sa-mi raspund la toate intrebarile.Deci,as vrea sa stiu daca mi-a fost furat permisul trebuie sa declar la politie acest fapt?intreb asta pentru ca am fost sa declar si mi s-a spus ca nu este nevoie pur si simplu sa ma duc sa.mi fac altul….bineinteles voi cere un duplicat caci este mult mai simplu.Multumesc

 55. Buna ziua. Daca sunt rezidenta in Sicilia si am permis de conducere romanesc este obligatoriu sa il schimb cu unul italian sau pot cicula legal acolo cu cel romanesc ? Multumesc.

 56. Buna ziua! Eu am permis romanesc din 2003 , in 2006 am plecat in Italia si lam „convertit ” in italiana ( pe spatele permisului am seria permisului romanesc) acum , din motive personale ma intorc in tara, si vreau sa stiu ce trebuie facut ca sa revin la cel ramanesc.Multumesc

 57. Buna ziua, nelamurirea mea eate urmatoarea
  permisul nou nu mai are domiciuliu scris pe el.
  in permisul de conducere am vechiul domiciliu si este inca valabil, iar eu mi-am schimbat domiciliul din C.I., este obligatoriu si schimbarea permisului chiar daca este inca valabil, deci in permis am adresa veche, iar in C.I. am adresa noua, voi primi amenda daca nu sunt la fel?multumesc

 58. mi-am schimbat buletinul dupa casatorie ca urmare a schimbarii numelui, pot conduce masina pana la schimbarea permisului, talon masina etc. care inca sunt pe numele de fata?

 59. Buna. Stiti cumva ce valabilitate are fisa medicala. Au trecut 2 luni de cand mi-am facut-o si nu am reusit sa imi depun actele. Credrti ca msi este valabila? Multumesc!

 60. Buna. Am permis categoria B-E C-E. Pt categoria C-E nu am schimbat permisul la 5 ani. Au trecut 3 ani.Va rog mult sa-mi spuneti ce pot face pt a recupera aceasta catagorie. Va multumesc.

 61. Buna ziua, daca mi-am schimbat domiciliul in alt judet ,o data cu schimbarea actelor pe acel judet trebuie sa schimb si carnetul ? multumesc

 62. Buna ziua,amsi eu o intrebare,daca se poate sa malamuriti si pe mine…luna trecuta a trebuit sa imi schimb buletinul pe motivul expirarii,iar cand m-amdus acolo au realizat cei de la buletine ca numele meu in certificatul de nastere si in primul buletin era gresit:Andreia,deoarece eu la starea civila eram inregistrata Andreea si a trebuit sa imi schimb certificatul pt a-mi eliberea noul buletin.Acum am realizat ca si numele din permis este gresit.Deci…intrebarea mea este:trebuie sa imi schimb si permisul,nu?si daca da,ce suma se plateste in cazul de fata?

 63. buna as avea si eu o intrebare locuiesc in italia de 6 ani de zile am luat permisul aicea ,,mergand in romania as vrea sa il schimb in persmis romn as vrea sa stiu este necesara fisa medicala eu fiind rezidenta aicea si de o unde o pot ridica va mulumesc……

 64. Buna , am si eu o intrebare : am permis emis de Satu Mare, m-am casatorit si am domiciliul nou in Arad.
  Pentru schmibarea permisului unde trebuie sa ma prezint? la Politia Satu Mare sau Arad?
  multumesc!

 65. Buna ziua,

  doresc sa imi schimb permisul deoarece mi-am schimbat domiciliul (am permis vechI-cu adresa).
  Insa tinand cont ca la anul oricum expira, vreau sa optez pentru o noua valabilitate(daca tot pierd timpul acesta acum sa nu repet si la anul 🙂 )
  Intrebarea este : se poate opta pt acest aspect chiar daca el nu a expirat ? si eu nu vreau duplicat ?

  Multumesc,

 66. sotul meu a avut gresit numele si acum a schimbat toate actele are permisul de conducere facut in italia si a schimbat tot dar a ramas permisul cu numele vechi si am hotarat sa ne intoarcem in romania si intrebarea mea e daca il poate schimba in romania cu numele nou pt ca oricum trebuie schimbat in permis romanesc ca ajungem acolo. va multumesc!

 67. In luna noiembrie a.c. imi expira permisul de conducere insa mi-am schimbat si numele in luna august a.c. Este necesara si preschimbarea sau pot sa schimb direct permisul? Multumesc!

 68. Buna ziua ,
  ca urmare a schimbarii numelui dupa casatorie pot conduce masina pana la schimbarea permisului cu numele dobandit dupa casatorie ? este un termen limita in vederea acestei schimbari ? daca a trecut mai mult timp de la schimbarea numeleui prin casatorie si inca am folosit permisul de conducere cu numele de fata este o contraventie ? ( mentionez ca permisul este in stare de valabilitate )
  Multumesc.

 69. Buna ziua! Va deranjez si eu cu o intrebare si va multumesc anticipat! Am luat permisul auto in Romania, anul trecut in noiembrie. As vrea sa stiu daca permisul este valabil in Italia sau daca trebuie eventual convertit. Precizez ca am cetatenie dubla, romana si italiana si resedinta in Italia de 13 ani.

 70. Buna ziua. Sunt rezident in Anglia de 2 luni si in curand va trebui sa imi preschimb permisul de conducere categoriile B,C,E, intrucat va expira. As fi vrut sa il schimb direct cu unul englezesc dar doar ce am aflat ca nu am „rezidenta normala” de minim 185 zile. Singura varianta ar fi sa ma intorc in tara si sa il schimb. Mentionez ca am si atestate de pregatire profesionala perfect valabile. Aici apare si intrebarea mea catre dumneavostra:Daca imi voi preschimba permisul de conducere, pot sa pastrez atestatele de pregatire profesionala vechi sau trebuiesc schimbate si ele? Va multumesc anticipat!

 71. Buna ziua,

  As dori sa stiu in cat timp se elibereaza noul permis de conducere, in cazul in care doresc sa il schimb dupa schimbare de nume.
  Speram sa nu trebuiasca sa astept mai mult de 2 saptamani.
  Multumesc!

 72. Buna ziua ! Mi-a expirat permisul de conducere in luna August 2015,pecizez ca am obtinut permisul in Mun.Alexandria. Intrebarea mea este : mai am nevoie de fisa medicala ? Daca da,pot face aceasta fisa in Bucuresti,este valabila ?

 73. Am si eu o imtrebare. Eu am luat permisul in Romania. Si am fost plecata in Italia. M’a oprit politia si mi’a zis sa imi schimb permisul , sa’l fac italian , ca daca ma prinde imi da amenda ca nu pot sa circul cu el. M’am dus sa il schimb . Apoi m’am casatorit, si am mers sa imi schimb actele toate dupa numele sotului. Dar e greu, caci a zis ca trebuie sa merg la ambasada sa dau o declaratie caci eu dupa numele parintilor si dupa cel sotului suntem aceeasi persoane, sa imi traduc si certificatul de casatorie, caci la ei sotia ramane pe numele ei cand sa casatoreste si nu am apucat inca. Si acum buletinul meu romanesc e dupa numele sotului, iar permisul pe numele meu care il aveam. Acum nu stiu daca mai merg in Italia. As putea sa imi schimb permisul sa’l fac inapoi romanesc si sa ii schimb si numele?

 74. Buna ziua,
  Permisul auto imi expira pe 5 ianuarie 2017.
  Cu ce perioada il pot schimba mai devreme in conditii normale (nu este pierdut, nu este deteriorat……..).
  Pur si simplu s-ar putea sa plec din tara dupa 20 septembrie 2016.

  • Permisul de conducere expira in martie 2017.Pot sa solicit in decembrie 2016, preschimbarea permisului? In primele luni ale anului urmator voi fi plecata din localitate.Multumesc.

 75. Salut, am permisiul expirat si trebuie sa-mi fac analizele medicale. Problema e ca locuiesc in strainatate, si am intrebat la 2 clinici si mi-au spus ca e nevoie de adeverinta de la medicul de familie. Insa nu mai am medic de familie in tara, si iar o adeverinta de aici cred ca nu ajuta.

 76. Salut!am categoria B din ianuarie 2007 si in 2015 am lua C si E ,valabilitatea categoriei B este pana in ianuarie 2017 iar valabilitatea C si E este pana in 2020 !trebuie sa inlocuiesc permisul ?

 77. Buna ziua.As dori sa mi raspundeti la o intrebare,pentru schimbarea permisului de conducere ca mi am schimbat numele prin casatorie ce acte am nevoie? Mentionez ca actualul permis este valabil pana in anul 2021.Si daca nu l am schimbat chiar dupa ce m am casatorit se da vreo amenda?.Va multumesc.

  • Pentru obţinerea unui duplicat a permisului de conducere, în cazul schimbării numelui, sunt necesare cererea-tip, actul de identitate (original şi copie), dovada plăţii taxei de 68 de lei şi permisul care trebuie schimbat. Fişa medicală trebuie prezentată dacă solicitaţi un permis cu o nouă valabilitate şi nu duplicatul celui actual, care va prelua termenul de valabilitate al acestuia (2021). Deşi nu este precizat în legislaţie, vă recomand să aveţi şi o copie după certificatul de căsătorie la dvs. Ordinul MAI nr. 123/2013 nu prevede amenzi în situaţia specificată. https://legestart.ro/video-schimbarea-permisului-auto-2017-acte-necesare/

 78. Buna ziua! Este posibil schimbarea permisului de conducere cu 4 luni inainte de data de expirare? Sau cu cat timp inainte pot sa mi l schimb? Cat timp este valabil fisa medicala? Multumesc. O zi frumoasa.

 79. Ok și dacă am pierdut și cartea de identitate odată cu permisul și talonul, cum le recuperez pe ultimele două? Se acceptă chitanța de la Evidența Populației în locul cărții de identitate, se aduce tot așa contractul de vânzare cumpăare al casei care să ateste domiciliul/reședința stabilă în România, sau trebuie să aștept eliberarea C.I.? Mulțumesc frumos.

 80. Buna ziua! Sunt înscrisă la scoala de soferi si deja am programat examenul la sala in ianuarie 2018 dar pana atunci eu îmi voi schimba numele după casatorie; va trebui sa refac dosarul si sa reprogramez examenul?

 81. Buna ziua!Va rog sa.mi spuneti in cat timp se poate elibera permisul dupa depunerea actelor(preschimbare permis) deoarece nu dispun de mult timp va trebuii sa plec din tara

 82. Buna ziua ,
  Intreb pentru sotia mea: ea face scoala de soferi, ca urmare a schimbarii numelui dupa casatorie ( si al buletinului) ce trebuie sa modifice in dosarul de scoala de soferi deoarece in curand trebuie sa dea strada?
  Multumesc.

 83. Permisul de conducere este eliberat dupa obtinerea calificativului “Admis” la examenul auto sau la cerere – atunci cand se solicita eliberarea unui permis cu o noua valabilitate administrativa sau a unui duplicat.

 84. Pot sa imi fac fisa medicala in alt judet decat cel care am domiciliul?

  Activitatea mi-o desfasor in alt judet. Da o voi face la o unitate sanitara auroizata, dar sa nu am impedimente!

  In perioada in care permisul, se afla la Politie pentru preschimbare si realizarea unuia nou, pot conduce? Mi se da automat o dovada?

 85. Buna! Am o intrebare! Sunt inscrisa la examenul auto pentru mai dar intre timp imi voi schimba domiciliul(acelasi oras dar alta adresa si alt buletin). Oare trebuie sa merg la politie, unde am facut programarea, sa imi modifice datele inainte?

 86. Bună ziua, am și eu o întrebare: permisul îmi expiră în 2023,iar eu tocmai mi-am schimbat numele de familie. Am voie să cer preschimbarea acestuia cu 2 ani mai repede, dacă pregătesc tot dosarul, inclusiv fișa medicală?

 87. Buna ziua ! Dacă mi-a venit permisul cu numele greșit, adică in loc de CONSTANTIN, mi-a scris CONSTATIN , fara un N, trebuie sa m-ai plătesc din nou taxa aceea ? Că normal nu este vina mea că au greșit ei.

 88. buna ziua
  am facut vizita medicala ptr preschimbare permis auto iar iconcluzia comisiei a fost reevaluare la un an de zile. am primit permisul acasa valabil pe 10 ani cum procedez in acest caz scoteti ma va rog din dilema multumesc f mult

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here