Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care prevede ca salariul minim pe economie să fie majorat de la 1 decembrie 2018, acesta urmând să fie diferențiat în funcție de studii.

Prin modificarea corespunzătoare adusă Codului Muncii pentru a permite un salariu minim diferențiat, se stabilește salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor și al vechimii în muncă. Prin hotărâre de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferențiat pentru anumite categorii de salariați: pentru salariații care sunt încadrați pe studii superioare, precum și pentru cei care au o vechime în muncă peste un anumit nivel, se mai arată în proiectul adoptat.

Astfel, salariul minim de bază va fi 2.080 de lei de la începutul lunii viitoare, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare sau cu vechime mai mare de 15 ani să fie 2.350 de lei. Singura condiție este ca cei cu studii superioare să activeze în domeniul în care au făcut studiile.

Legislația actuală prevede ca salariul minim brut pe țară să fie de 1.900 lei, pentru un program complet de lucru de 166,66 ore, reprezentând 11,40 lei/oră. În luna septembrie, oficialii de la Guvern anunțaseră că salariul minim va crește de la 1 ianuarie 2019 cu 150 de lei.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul ședinței de guvern că măsurile au fost luate după consultarea sindicatelor, iar salariul diferențiat în funcție de studii “nu este discriminatoriu, fiind aplicat şi în alte state membre”.

Comisia Națională de Strategie şi Prognoză a publicat pe 20 octombrie propuneri de creștere a salariului minim:

– creșterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2080 lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018

– introducerea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2350 lei/lună pentru angajații pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare conform Clasificării Ocupațiilor din România

– creșterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2350 lei/lună pentru angajații cu 15 ani vechime, începând cu 1 noiembrie 2018.

Camera de Comerț, Industrie şi Agricultură Franceză în România apreciază că modificările salariului minim pot afecta întreaga economie a ţării, prin creșterea costurilor cu forța de muncă, reflectată într-un final în majorarea prețurilor. De asemenea, majorarea salariului minim afectează capacitatea întreprinderilor, mai ales mici şi mijlocii, de a ajusta corespunzător bugetele, care sunt stabilite încă de la sfârșitul anului anterior.

Sursa: Ministerul Muncii

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here