Guvernul a emis o Hotărâre pentru aprobarea Strategiei Naționale de dezvoltare și susținere a digitalizării prin intermediul Centrelor de Inovare Digitală din România pentru perioada 2024-2027. Această strategie, cunoscută ca SNDCIDR 2024-2027, își propune să concentreze, coordoneze și să eficientizeze eforturile de transformare digitală a sectorului public și privat din România, aliniindu-se priorităților naționale și europene. Centrele de Inovare Digitală (CID-uri) reprezintă un element central în acest proces.

SNDCIDR 2024-2027 definește un cadru pentru formarea și dezvoltarea acestor centre, oferindu-le suport și asigurând sustenabilitatea și calitatea lor. Aceste centre au un rol crucial în depășirea obstacolelor care au plasat România pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește inovarea și digitalizarea. Prin această strategie, se urmărește extinderea rețelei de Centre de Inovare Digitală la nivel național, în scopul atingerii obiectivelor Programului Europa Digitală, încurajând adoptarea tehnologiilor avansate, precum inteligența artificială, calculul de înaltă performanță (HPC) și blockchain-ul.

Centrele acționează ca intermediari între industrie, întreprinderi și administrațiile publice, facilitând accesul acestora la soluții digitale bazate pe tehnologii inovatoare. Ele joacă un rol esențial în transformarea digitală a UE la nivel regional și contribuie la creșterea competitivității afacerilor. De asemenea, permit companiilor să testeze tehnologii înainte de a investi și promovează soluții durabile și inovatoare.

România dispune de 7 astfel de centre regionale de inovare digitală:

  1. FIT EDIH – Regiunea Centru
  2. Wallachia eHub – Regiunea Sud-Muntenia
  3. CiTyInnoHub – Regiunea Sud-Est
  4. eDIH-DIZ – Regiunea Nord-Est
  5. DIGIVEST – Regiunea Vest
  6. DIH4Society – Regiunea Nord-Vest
  7. Transilvania DIH – Regiunea Nord-Vest

În actualul cadru financiar multianual al Uniunii Europene, finanțarea pentru aceste centre este acoperită în proporție de 50% prin programul DIGITAL al Uniunii și 50% din Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare.

Centrele au oferit sprijin autorităților locale pentru integrarea tehnologiilor digitale în administrație și pentru accesarea finanțărilor europene în domenii precum inovarea, digitalizarea și tehnologiile emergente.

Vezi aici acte relevante despre Centre de Inovare Digitală

Vezi aici alte articole despre digitalizare

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here