Ministerul Transporturilor a publicat un proiect de hotărâre de guvern care schimbă modalitatea de acordare a călătoriilor gratuite sau subvenționate pentru elevi și studenți pe calea ferată, din cauza unor condiții impuse de pandemie.

Astfel, principalele prevederi sunt:

  • Eliminarea condiționării de emitere a legitimațiilor de călătorie on-line prin încheierea unui Protocol între operatorii de transport și implementarea unui mod de lucru simplificat de validare/confirmare a calității de student în vederea achiziționării legitimațiilor de călătorie on-line și prin automate de vânzare.
  • Posibilitatea acordării abonamentelor/biletelor cu viza de valabilitate veche, pe o perioadă de 30 de zile de la începutul anului școlar, Pentru studenți, mai puțin cei din anii terminali, s-a prevăzut data de 15 octombrie, având în vedere faptul că majoritatea unităților de învățământ universitar încep anul universitar în jurul datei de 1 octombrie. Pentru ca elevii și studenții care au finalizat cursurile ultimului an să poată fi identificați la casele de bilete ale operatorului de transport, unitățile de învățământ vor înscrie ”an terminal” în dreptul vizei de valabilitate pentru anul școlar/universitar în curs.
  • Abrogarea prevederilor referitoare la elevii orfani, elevi cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială.
  • Eliminarea prevederilor care fac trimitere la transportul studenților în baza adeverinței de student, prevederi care erau valabile pentru modul de efectuare al călătoriilor anterior anului școlar 2017/2018.

Proiectul mai stabilește că în cazul studenților străini care nu au CNP pe actul de identitate sau pe pașaport, unitatea de învățământ să completeze pe legitimația student pentru reducere/gratuitate la transport, seria și numărul pașaportului.

De asemenea, pentru studenți, la transportul pe calea ferată, având în vedere faptul că pe legitimația de student cu reducere/gratuitate la transport există și fotografia studenților, cât și CNP, respectiv serie și număr pașaport, se prevede eliminarea prezentării actului de identitate la emitarea legitimațiilor de călătorie gratuite, cât și la verificarea în tren.
www.lege5.roRapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here