Primăria Capitalei va acorda 3000 de eco-vouchere în valoare de 15.000 lei/eco-voucher, în perioada 2020-2021, pentru eliminarea din sistemul public a autoturismelor taxi cu normă de poluare sub EURO, potrivit unui proiect – RABLA TAXI, adoptat în Consiliul General al Municipiului București.

Primăria a anunțat că programul de stimulare a fost demarat deoarece Capitala, ca și alte câteva orașe ale țării, se află în procedură de infringement pentru poluare, astfel că se vor acorda sume de sprijin financiar de 3.000 de euro pentru toți taximetriștii care dețin autoturisme poluante: “Un cetățean care are un autoturism poluant face 3-4 curse pe zi, circa 30 km, un taximetrist poate ajunge și la 150 km pe zi, deci poluează mult mai mult. Din totalul de licențe acordate – 7.500 circa 5.500 sunt poluante” au argumentat inițiatorii proiectului în cadrul dezbaterilor.

Procedura de acordare de eco-voucher se face în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, la cerere, o singură dată pentru un transportator autorizat care deţine o autorizaţie taxi/un număr de autorizaţii taxi, eliberate de Autoritatea de Autorizare din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, pe perioada de valabilitate a acesteia/acestora.

Eco-voucherul nu este transmisibil și are termen de valabilitate maxim 6 luni. Condițiile de acordare a eco-voucherelor se vor stabili prin regulament”, se mai arată în proiectul adoptat.

Eco-voucherele vor putea fi utilizate pentru a achiziționa autoturisme noi cu norme de poluare care să asigure un nivel redus de emisii – EURO 6, non-diesel, hibride sau electrice.

Voucherele vor fi date începând cu 1 ianuarie 2020, într-o primă etapă fiind acordate 3.000 de vouchere, urmând ca în etapa următoare alte mii de vouchere să fie date.

Impactul bugetar al programului este de aproximativ 9 milioane de euro.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here