O lege care a intrat în vigoare la începutul acestui an interzice vânzarea prin platformele online ale documentelor academice, cum ar fi lucrările științifice, referatele sau proiectele. Înainte, legile pentru învățământul superior nu specificau în mod clar sancțiunile pentru astfel de situații. Noua legislație stabilește cum vor trata autoritățile române tranzacțiile acestui tip de conținut, distribuit prin mijloace electronice, impunând închiderea platformelor online și amendarea celor care le administrează.

Legea 427/2023 aduce schimbări privind sancționarea și eliminarea conținutului considerat ilegal pe internet. Astfel, în cazul în care o infracțiune este comisă prin mijloace electronice, agenții MAI pot decide să oprească imediat transmiterea conținutului în cauză pe o rețea de comunicații electronice.

Astfel, site-urile care comercializează sau pun la dispoziție lucrări academice pentru a fi folosite ca lucrări științifice, proiecte, referate, lucrări de absolvire vor fi închise, conform noilor prevederi. Cei care încalcă aceste reguli sunt obligați să execute sancțiunea impusă de agenții MAI. În caz contrar, MAI poate solicita ANCOM (Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații) să blocheze accesul la site-urile care oferă conținut ilegal, să solicite furnizorilor de servicii să oprească stocarea sau transmiterea acestui conținut și să blocheze accesul utilizatorilor din România la conținutul ilegal, dacă eliminarea lui de pe sursă nu este posibilă.

ANCOM poate emite decizii pe baza solicitărilor MAI și aceste decizii pot fi contestate în instanță. Furnizorii implicați au 15 zile pentru a contesta decizia, în timp ce alte persoane afectate au 30 de zile. Cu toate acestea, contestația nu suspendă punerea în aplicare a deciziei ANCOM, ceea ce înseamnă că măsurile rămân valabile pe durata procesului.

Legea nouă prevede și sancțiuni pentru furnizorii de servicii de găzduire sau de rețele de comunicații electronice care nu respectă măsurile impuse de ANCOM, cu amenzi între 5.000 și 50.000 de lei. ANCOM este responsabilă pentru constatarea și aplicarea acestor sancțiuni.

Amendamentul care prevedea că redeschiderea site-urilor menționate constituie o infracțiune și este sancționată cu amenzi între 300.000 și 600.000 de lei a fost eliminat din noua formă a legii.

Vezi aici Legea 427/2023

Vezi aici Codul Penal

Vezi aici alte articole despre învățământ

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here