17 Februarie, 2020

Persoanele cu handicap angajate la stat vor beneficia de un spor de 15%

Persoanele încadrate în gradul de handicap grav sau în gradul de handicap accentuat, plătite din fonduri publice vor beneficia de sporul de 15% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare, prevăzut la art. 22 din Legea nr. 153/2017, conform unui proiect trimis spre avizare, publicat pe pagina Consiliului Economic și Social.

În nota de fundamentare a proiectului se menționează că măsura face parte din “categoria măsurilor legislative specifice necesare pentru a accelera sau obţine egalitatea de facto a persoanelor cu dizabilităţi în ceea ce privește exercitarea dreptului la muncă, obligație asumată odată cu ratificarea de către România, prin Legea nr. 221/2010, a Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Potrivit Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități, măsurile specifice care sunt necesare pentru a accelera sau obţine egalitatea de facto a persoanelor cu dizabilităţi nu vor fi considerate o discriminare”.

Proiectul prevede ca sporul de 15% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare, prevăzut în Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice, să fie acordat tuturor persoanelor încadrate în gradul de handicap grav sau în gradul de handicap accentuat pentru care tipul de handicap este: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.

 „Art. 1 -  Categoriile de persoane cu handicap care beneficiază de sporul de 15% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare, prevăzut la art. 22 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, sunt persoanele încadrate în gradul de handicap grav sau în gradul de handicap accentuat, pentru care tipul de handicap stabilit în anexa la Certificatul de încadrare în grad de handicap este: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.”

 Proiectul de act normativ trebuie avizat de Consiliul Economic și Social pentru a fi adoptat de Guvern.

Sursa: C.E.S.

Ai nevoie de Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Comentarii

 • Răspunde
  razvan
  septembrie 17 2018

  Bataie de joc. Un om fara SPILINA si care prezinta riscuri majore de deces nu este nici macar la pensie pe caz de boala cu toate ca este un handicap

  • Răspunde
   elvis
   aprilie 30 2019

   DUPA MINE CRED CA GUVERNU PRIN MINISTERU MUNXCII SI ANPD MINISTERU MUNCII TREBUIE SA EA IN CALCUL SI ACEASTA BOALA SAU DIAGNOSTIC A FI INCADRAT IN GR DE HANDICAP . RECENT AU INCADRAT O BOALA IN GR DE HANDICAP

 • Răspunde
  Radu
  septembrie 18 2018

  Acest spor este unul de natura sociala, nu este unul platit drept recompensa pentru o mai mare productivitate a muncii. Fiind un sprijin social, este profund discriminatoriu deoarece se acorda doar persoanelor cu dizabilitati care lucreaza in sectorul bugetar, nu si persoanelor cu dizabilitati care lucreaza in sectorul privat, de parca persoanele cu dizabilitati care lucreaza in sectorul privat nu ar trebui sa beneficieze si ele fix de acelasi tip de sprijin.
  In timp ce persoanele cu dizabilitati care lucreaza in sectorul public au parte de sporuri, cele care lucreaza in mediul privat au parte de salarii mai reduse tocmai din cauza dizabilitatii lor.
  Acest spor nu este oferit de catre statul ca angajator care isi recompenseaza o parte dintre salariati pentru rezultatele muncii, ci de statul social care isi sprijina o parte dintre cetateni fiindca sunt defavorizati. Doar ca tot cetateni si tot defavorizati sunt si cei care lucreaza in mediul privat.

  • Răspunde
   Mariana
   septembrie 28 2018

   Aveți dreptate. Cei de la stat au salarii mari, iar un inginer de la privat are salariul unui muncitor necalificat de la stat.. Și colac peste pupăza mai primesc și spor de 15% doar că lucrează la stat..

  • Răspunde
   elvis
   aprilie 30 2019

   INCEARCA SA TRIMITI ACEST COMENTARIU LA CONSILIUL NATIONAL AL DISCRIMINARII SAU LA AVOCATU POPORULUI

 • Răspunde
  paula
  septembrie 26 2018

  buna ziua,
  Daca lucrez in invatamant cu norma intreaga si am handicap grav din ce data pot beneficia de acest spor de 15% ?
  Va multumesc.

  • Răspunde
   elvis
   aprilie 30 2019

   DA CRED CA SE POATE SI EU SANT INCADRAT CU NORMA INTREAGA SI EAU ACEST SPOR

 • Răspunde
  Steliana
  septembrie 28 2018

  Este încă un proiect sau există un H.G. cu număr și dată publicat în M.O.? Am căutat și nu am găsit nimic concret în afară de articolele/reportajele din presă.
  Ce demersuri trebuie să facă persoana în cauză ca să poată beneficia de prevederile acestei hotărâri?
  Începând cu ce dată se aplică?

  • Răspunde
   Raluca Rizea
   septembrie 28 2018

   Este un proiect de act normativ ce trebuie sau urmează să fie avizat de Consiliul Economic și Social pentru a fi adoptat de Guvern.

  • Răspunde
   elvis
   aprilie 30 2019

   ESTE DEJA IN VIGOARE SI PRIMESC CEI DE LA STAT ANGAJATI FIIND PERS CU DIZABILITATI DE GR 2 ACCENTUAT GR 1 PRIMEA DEJA SI CHIOAR DACA SANTETI INCADRAT CU NORMA INTREAGA PRIMITI PT INFORMATII VA ADRESATI LA SECRETARIATU D.G.A.S.P.C.-ULUI DE CARE APARTINETI SI CERETI INFORMATII CUM INTRATI IN POSESIA ACESTUI SPOR DE 1„5 LA SUTA

 • Răspunde
  Liviu
  octombrie 13 2018

  Cei din sectorul privat beneficiază de sporul de 15 % pentru persoanele cu handicap?

  • Răspunde
   elvis
   aprilie 30 2019

   NU , INCA NU EXISTA REGLEMENTARE CARE SA PREVADA SI PT SECTORU PRIVAT CRED CA DACA AR PERMITE LEGEA AR TREBUI CA ACEST SPOR SA FIE PLATIT DE LA STAT CA SI ASA SECT PRIVAT PLATESTE LA STAT

 • Răspunde
  Radu
  decembrie 4 2018

  Lucrez la un spital și pe noi nea anunțat ca abia de la anul intra în vigoare această lege.Este legal. Legea trebuie aplicata odată ce este votată și a fost votată nu?

  • Răspunde
   Otilia
   decembrie 11 2018

   Buna ziua, Radu. Si eu lucrez la un spital si mi s-a spus acelasi lucru, ca aceasta hotarare se aplica numai de anul viitor dar nu inteleg de ce. Aceasta hotarare, 751/2018 este in vigoare din 25 septembrie 2018. De ce sa se aplice doar din ianuarie 2019? Cred ca este o aberatie a Ministerului Sanatatii.

 • Răspunde
  Daniela Maria
  ianuarie 9 2019

  Buna ziua.vreau sa va intreb daca detin un certificat de incadrare in gradul 2, handicap accentuat, dar am functie de demnitate publica, respectiv primar.in cazul asta, am dreptul la sporul de 15 la suta dupa noua lege?

 • Răspunde
  elvis
  aprilie 30 2019

  CRED CA DA NU SPECIFICA DACA ESTI INTR-O ANUMITA FUNCTIE NU AI VOIE SA PRIMESTI DOAR INDEMNIZATIILE DE HRANA NU POT FI LUATE DE CEI ALESI IN FUNCTII PUBLICE SAU NUMITE

Scrie un comentariu