Persoanele încadrate în gradul de handicap grav sau în gradul de handicap accentuat, plătite din fonduri publice vor beneficia de sporul de 15% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare, prevăzut la art. 22 din Legea nr. 153/2017, conform unui proiect trimis spre avizare, publicat pe pagina Consiliului Economic și Social.

În nota de fundamentare a proiectului se menționează că măsura face parte din “categoria măsurilor legislative specifice necesare pentru a accelera sau obţine egalitatea de facto a persoanelor cu dizabilităţi în ceea ce privește exercitarea dreptului la muncă, obligație asumată odată cu ratificarea de către România, prin Legea nr. 221/2010, a Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Potrivit Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități, măsurile specifice care sunt necesare pentru a accelera sau obţine egalitatea de facto a persoanelor cu dizabilităţi nu vor fi considerate o discriminare”.

Proiectul prevede ca sporul de 15% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare, prevăzut în Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice, să fie acordat tuturor persoanelor încadrate în gradul de handicap grav sau în gradul de handicap accentuat pentru care tipul de handicap este: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.

 „Art. 1 –  Categoriile de persoane cu handicap care beneficiază de sporul de 15% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie/indemnizaţia de încadrare, prevăzut la art. 22 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, sunt persoanele încadrate în gradul de handicap grav sau în gradul de handicap accentuat, pentru care tipul de handicap stabilit în anexa la Certificatul de încadrare în grad de handicap este: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare.”

 Proiectul de act normativ trebuie avizat de Consiliul Economic și Social pentru a fi adoptat de Guvern.

Sursa: C.E.S.

Ai nevoie de Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

18 COMENTARII

  • DUPA MINE CRED CA GUVERNU PRIN MINISTERU MUNXCII SI ANPD MINISTERU MUNCII TREBUIE SA EA IN CALCUL SI ACEASTA BOALA SAU DIAGNOSTIC A FI INCADRAT IN GR DE HANDICAP . RECENT AU INCADRAT O BOALA IN GR DE HANDICAP

 1. Acest spor este unul de natura sociala, nu este unul platit drept recompensa pentru o mai mare productivitate a muncii. Fiind un sprijin social, este profund discriminatoriu deoarece se acorda doar persoanelor cu dizabilitati care lucreaza in sectorul bugetar, nu si persoanelor cu dizabilitati care lucreaza in sectorul privat, de parca persoanele cu dizabilitati care lucreaza in sectorul privat nu ar trebui sa beneficieze si ele fix de acelasi tip de sprijin.
  In timp ce persoanele cu dizabilitati care lucreaza in sectorul public au parte de sporuri, cele care lucreaza in mediul privat au parte de salarii mai reduse tocmai din cauza dizabilitatii lor.
  Acest spor nu este oferit de catre statul ca angajator care isi recompenseaza o parte dintre salariati pentru rezultatele muncii, ci de statul social care isi sprijina o parte dintre cetateni fiindca sunt defavorizati. Doar ca tot cetateni si tot defavorizati sunt si cei care lucreaza in mediul privat.

 2. Este încă un proiect sau există un H.G. cu număr și dată publicat în M.O.? Am căutat și nu am găsit nimic concret în afară de articolele/reportajele din presă.
  Ce demersuri trebuie să facă persoana în cauză ca să poată beneficia de prevederile acestei hotărâri?
  Începând cu ce dată se aplică?

  • ESTE DEJA IN VIGOARE SI PRIMESC CEI DE LA STAT ANGAJATI FIIND PERS CU DIZABILITATI DE GR 2 ACCENTUAT GR 1 PRIMEA DEJA SI CHIOAR DACA SANTETI INCADRAT CU NORMA INTREAGA PRIMITI PT INFORMATII VA ADRESATI LA SECRETARIATU D.G.A.S.P.C.-ULUI DE CARE APARTINETI SI CERETI INFORMATII CUM INTRATI IN POSESIA ACESTUI SPOR DE 1„5 LA SUTA

  • NU , INCA NU EXISTA REGLEMENTARE CARE SA PREVADA SI PT SECTORU PRIVAT CRED CA DACA AR PERMITE LEGEA AR TREBUI CA ACEST SPOR SA FIE PLATIT DE LA STAT CA SI ASA SECT PRIVAT PLATESTE LA STAT

 3. Lucrez la un spital și pe noi nea anunțat ca abia de la anul intra în vigoare această lege.Este legal. Legea trebuie aplicata odată ce este votată și a fost votată nu?

  • Buna ziua, Radu. Si eu lucrez la un spital si mi s-a spus acelasi lucru, ca aceasta hotarare se aplica numai de anul viitor dar nu inteleg de ce. Aceasta hotarare, 751/2018 este in vigoare din 25 septembrie 2018. De ce sa se aplice doar din ianuarie 2019? Cred ca este o aberatie a Ministerului Sanatatii.

 4. Buna ziua.vreau sa va intreb daca detin un certificat de incadrare in gradul 2, handicap accentuat, dar am functie de demnitate publica, respectiv primar.in cazul asta, am dreptul la sporul de 15 la suta dupa noua lege?

 5. CRED CA DA NU SPECIFICA DACA ESTI INTR-O ANUMITA FUNCTIE NU AI VOIE SA PRIMESTI DOAR INDEMNIZATIILE DE HRANA NU POT FI LUATE DE CEI ALESI IN FUNCTII PUBLICE SAU NUMITE

 6. Am o întrebare pentru cei care lucrează la stat iau acest sporuri 15 % pentru că au un handicap accentuat sau grav. M-ar interesa daca se ia în calcul acest sporuri 15% la pensie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here