Adoptarea de către Guvern a proiectului de modificare a Codului rutier a fost amânată miercuri pentru a doua oară. Dar, până la urmă, şoferii nu vor scăpa de una dintre cele mai discutate prevederi propuse: suspendarea permiselor pentru neplata amenzilor.
Autorităţile au tot jonglat cu această prevedere, dar încă n-au stabilit exact toate detaliile. Potrivit informaţiilor prezentate de ministrul Daniel Constantin la finalul şedinţei de Guvern din 9 octombrie, încă nu s-a stabilit dacă perioada în care şoferii vor trebui să achite amenzile va fi de 30 sau 35 de zile.
Totodată, sumele încasate din amenzile pentru contravenţii rutiere vor fi vărsate într-un cont unic al Fiscului şi va exista un sistem prin care autorităţile vor putea verifica situaţia achitării amenzilor după perioada de 30-35 de zile.
Apoi, în cazul neachitării, şoferii vor fi informaţi că în următoarele 15 zile li se va suspenda permisul.
Daniel Constantin: Dacă nu îşi vor plăti această amendă în 30 de zile sau 35 de zile, cum va fi forma finală, ei vor fi notificaţi că în următoarele 15 zile li se suspendă permisul de conducere. Important este pentru noi, pentru Guvernul României, să ne asigurăm că nu va exista nicio persoană din România care, dintr-o eroare tehnică, să intre în această procedură de suspendare a permisului de conducere.
Aceasta este problema care a dus la amânarea proiectului – încă nu s-au stabilit toate detaliile tehnice.
Daniel Constantin: Aşa cum ştiţi, se înfiinţează un cont unic la Ministerul de Finanţe, prin Ministerul de Finanţe, şi se pune problema de acces la acest cont unic pentru cei care sunt administratori la Ministerul de Interne, respectiv Poliţia Rutieră. Odată ce va fi rezolvată această problemă tehnică -ce ţine mai mult de partea de soft-, ordonanţa de urgenţă va fi promovată.
Proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost lansat în dezbatere publică în septembrie, a fost revizuit în urma consultărilor publice şi relansat în dezbatere publică câteva zile mai târziu. Apoi, adoptarea acestuia a fost amânată în prima şedinţă de Guvern din octombrie.
Proiectul urmează să figureze din nou pe agenda Guvernului în şedinţa de săptămâna viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here