Deşi asigurările sociale de bătrâneţe publice sunt individuale, de ele pot beneficia soţul supravieţuitor şi copiii, în cazuri care ţin mai degrabă de asistenţa socială.
Astfel, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii, soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani, precum şi a căsătoriei între 10-15 ani, caz în care cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Are dreptul la pensie de urmaş şi soţul supravieţuitor, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin un an (art. 86 alin. 1 din Legea nr. 263/2010) şi indiferent de durata căsătoriei în situaţia în care decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut (art. 86 alin. 2 din Legea nr. 263/2010). Încadrarea într-un grad de invaliditate a soţului supravieţuitor în vederea obţinerii pensiei de urmaş se poate face până la vârsta standard de pensionare de către medicul expert al asigurărilor sociale.
Soţul supravieţuitor care nu îndeplineşte condiţiile anterioare beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de şase luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut (art. 87 din Legea nr. 263/2010). De asemenea, are dreptul la pensie de urmaş soţul supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la şapte ani, beneficiind de acest drept până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de şapte ani, pentru perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut (art. 88 din Legea nr. 263/2010).
Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş pentru soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie, plata drepturilor pentru care a optat efectuându-se cu luna următoare solicitării lor (art. 92 din Legea nr. 263/2010).
Stabilirea pensiei de urmaş se realizează în funcţite de pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat, respectiv pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă şi de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:
a) 50% – pentru un singur urmaş;
b) 75% – pentru doi urmaşi;
c) 100% – pentru trei sau mai mulţi urmaşi din valoarea pensiei de limită de vârstă respective invaliditate gradul I (art. 89 din Legea nr. 263/2010). În cazul modificării numărului de urmaşi, pensia se recalculează în baza cererii acestora.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe
 Lege5.ro! Lege5 este un soft de documentare legislativă disponibil în variantele Online, Desktop şi Mobile.

comentarii

36 COMENTARII

 1. buna ziua.Exista urmatoarea situatie:tatal meu a decedat acum 1 an si pensia lui o ia sora mea vitrega cu toate ca ea mai primea pensie si din partea mamei naturale, decedata.Acum incaseaza 2 pensii.Mama a renuntat de bunavoie la pensia tatalui meu pt. ca era mai mica decat a ei.Este legala situatia?Va multumesc.

 2. Buna ziua,

  Am implinit varsta de 26 de ani pe data de 29 februarie anul acesta, timp in care am beneficiat de pensie de urmas, primind pensie inclusiv in luna martie.Ulterior am primit o decizie de restituire a banilor primiti in luna martie.Cum este considerata plata pensiei in aceasta situatie avand in vedere ca ziua de 29 februarie nu a fost anul acesta?
  Initial si Casa de Pensie au considerat ziua de 29 februarie facand parte din luna martie si au facut plata pensiei.
  Acum trebuie sa o restitui? cum este considerate ziua de 29 februarie? facand parte din lun afebruarie sau martie?
  Va rog, astept un raspuns urgent

 3. Cu toate ca legea 263/art.92 prevede ca urmasul are dreptul la pensie in luna urmatoare a celei in care a facut cererea, am cazul meu cand acest lucru nu se respecta. Mama mea a facut cerere pe data de 28.11.2013, a primit decizia in Decembrie 2013, au mai urmat proceduri de renuntare la vechea pensie si luare in evidenta cu noua pensie si a inceput sa primeasca incepind cu luna Februarie 2014. In linile Decembrie 2013 si Ianuarie 2014 a primit pensia ei de drept. Nu avea dreptul si la diferenta dintre pensii si pentru aceste doua luni?

 4. Consider ca ar trebui sa luam exemplu de la tari vest europene…care ofera jumatate din pensia celui decedat …sotului supravetuietor…in temeiul legilor care tin cont de anii de casatorie…Pentru ca pensiile in ROMANIA sunt foarte mici si pensionarii supravetuitori nu fac fata cu pensiile lor sau numai cu jumatate din cea a sotului decedat… Ar trebui o propunere in acest caz in parlament…

 5. Buna ziua
  Sunt nascuta in anul 1956 luna Decembrie ziua 18 .
  as vrea sa stiu cind ma pot pensiona la pensia de urmas
  intrucit sotu a decedat acum 10 ani . nu am nici un venit ..
  multumesc …

 6. Tatal meu a murit acum doua luni,mama nu a lucrat niciodata si nu are varsta necesara pt pensionare.a primit pensia de urmas pe sase luni.Dar anca patru ani pana la limita de varsta din ce sa traiasca?ce fek de legi exista?

 7. Buna ziua.
  As vrea sa stiu daca sotia supravietuitoare, fara venituri si fara a fi implinit varsta de pensionare, are drept de pensie de urmas, daca sotul decedat , la 63 de ani, era pensionar de boala gradul 2.
  Multumesc frumos

 8. Bună ziua
  Cer ajutor pentru sora mea care nu are net. A rămas văduvă pe 28 iulie 2014, nu realizează niciun venit, are datorii către diferiți furnizori de servicii. Defunctul soț are șase frați care nu se arată interesați să o ajute să deschidă succesiunea și asta cu atât mai mult cu cât se află de 500 km de Constanța ( în județul Neamț). Oare nu există posibilitatea să se ia în calcul că deși nu mai are copil (fata ei a murit în 2009, studentă la Litere, București) a născut dar nimeni nu ia în calcul că este posibil să-i moară copilul și să fie declarată unic moștenitor? Nu cerem de pomană dar este greu și cu găsirea unui serviciu în situația în care este operată de menisc, de ulcer perforat, peritonită, iar acum urmează un tratament pentru depresie. Mulțumesc.

 9. As vrea sa ma lamuriti in urmatorul caz : am locuit impreuna cu barbatul meu timp de 18 ani neputandu-ne casatori din motive intemeiate . In urma decesului lui , pensia mea fiind mai mica decat a lui , pot opta pentru aceasta ?

 10. As vrea sa ma lamuresc ; tatal meu a murit in 2008 si mama nu a lucrat niciodata si m ai are 4 ani pana la 60 de ani.
  Nu poate SA BEEEFICIEZE DE PENSIE M AI repede de 60 de ani sa ia pensia de urmas a tatalui meu care era in pensie de batranete ? VA MULTUMESC._

  • Sunt văduva si am 57 ani. Sunt casnică și nu am nici un venit. Soțul este mort de 5 luni. Iau pensie 6 luni ,mai am o lună de luat. Va rog sa mi spuneti pot lua în continuare pensie de urmas dupa soțul meu? Am fost căsătoriți 36 ani si 7 luni. Multumesc.

 11. buna ziua as dori sa stiu daca mama mea care are o pensie de 500 ron si indeplineste conditile ptr pensia de urmas poate opta ptr pensia tatalui meu decedat care avea o pensie de 1180 roni

 12. Pensia de urmas se indexeaza la fel ca orice alta pensie de stat?
  …sau, daca spre ex.s-a optat pt.50% din pensia sotului decedat, sa zicem 1.000lei, pensia de urmas ingheata la 1.000lei pe toata durata de viata a sotului supravietuitor?
  Multumesc

 13. Buna ziua,

  Cer informatii pentru mama mea care locuieste in Bucuresti si este vaduva dupa decesul tatalui meu in 2010. Mama a fost casatorita legal cu tatal meu timp de 51 de ani si are o pensie de 900 de lei, iar tata a avut in 2010 pensia de 1100 de lei. Va intreb daca mama are dreptul la o parte din pensia tatalui decedat sau daca poate beneficia de un procentaj din pensia tatalui avind in vedere ca nu se descurca prea bine cu venitul dinsei fiind bolnava si cheltuie f. mult pe medicamente. Astept un raspuns de la dumneavoastra in numele mamei mele.

 14. Buna ziua,
  Va rog din suflet sa ma ajutați și pe mine. Am 57 de ani, nu am niciun venit si sunt bolnava. Soțul a decedat acum 10 ani și era pensionar. Având 5 copii si 7 ani lucrați pot beneficia de pensie de urmaș si la ce vârstă?
  Multumesc,
  O zi buna

 15. Buna ziua in cazul in care tatal bolnav de cancer pensionat pe caz de boala, a decedat de ce fel de pensie de urmas va beneficia sotia si copilul sau avand in vedere ca tatal decedat a beneficiat si de pensie de handicap cu insotitor.

 16. Buna ziua.Am si eu o intrebare.Sotul meu a decedat acum 2 ani.Era pensionar militar.Am beneficiat doar de 6 luni de pensie,neavand varsta de pensionare.Nu am nici un venit.Am 54 ani.Cand pot beneficia in continuare de pensia de urmas?Multumesc

 17. Buna seara! Mama mea are 58 de ani, nu munceste si nici n-a muncit, a crescut 6 copii. Tata a decedat acum 5ani si avea pensie. Este vreo posibilitate pt mama sa ia pensie de urmas mai devreme de 60 de ani? Decand a murit tata, noi copii am intretinut-o cu toate ca avem si noi familiile noastre, dar acum are cateva probleme de sanatate si pt ca nu are asigurare nu prea poate sa mearga la spital. Cum am putea proceda?

 18. În legea pensiilor scrie: art. 92, ”Soțul supraviețuitor care are dreptul la o pensie proprie și îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru obținerea pensiei de urmaș după soțul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie.”
  Întrebare: dacă renunț la pensia mea de ce nu pot primi pensia întreagă a soțului decedat? Persoanele care n-au nici un venit pot primi 50% din pensia de urmaș (foarte bine), dar eu renunț la o pensie și primesc tot 50%!

 19. Buna Seara …Am depus dosar nr 295978 de pensie de urmas la unitate unde lucra Sotul decedat din 03/03/2016…i.j.Politie Pt.Neamt..in data de 07/12/2016…deci in aceasta perioada pina acum …mam interesat…la Unitatea unde am depus Cererea si Dosarul de pensionare….spunindu-mi ..Ca e trimis la Bucurest la C.N.P.P..si de acolo …ma va suna. …ptru definitivare…Dar a trecut Sapte Luni de zile si nimic… Desi Sotul Meu a murit din cauza unei Bolii profesionale (Cancer la Stomac)…si complicatiile acesteia…Recunoscut prin Certificat Decizie Medicala …Ca boala contactata in timpul Serviciului Militar si din cauza acestuia…in toti ani acestia de la décès…Eu Sotie singura Mostenitoare..Am depus cerere imediat dupa décès Aprilie 2002…Dar nu Mia mai venit raspuns …desi eu mam tôt dus la Unitatea i.J.Politie Neamt…2003..2004..2005..2006..2009..2016 August…Si de fiecare data…fara am-i vedea Actele…i-mi spunea ca nu am virsta pensionari…..Apoi eu am studiat in internet legile de pensionare…si am vazut ..unde ma incadrez eu la art.86/2..263/2010….Apoi am revenit si le-am aratat unde ma incadrez….si a recunoscut…primindu-mi Dosarul cu actele necesare si cerere de pensie de Urmas….Va Rog frumos ….Ajutati-ma…deci Dosarul e la Bc.C.N.P.P…..Sotul la décès …Era déjà pensionat …partial anticipata…cu o vechime in munca 32 ani…

 20. Buna ziua . mama mea a decedat in urma cu 6 luni din cauza hepatitei C ea a fost angajata doar 3ani . as vrea sa stiu daca pot beneficia de pensie de urmas daca tatal meu este angajat si are salariul de1450 ron . eu am 16 ani si as vrea sa stiu daca pot beneficia de pensiea de urmas .

 21. Buna ziua. Beneficiez de pensie de urmaș, soțul meu decedat a fost militar. În același timp, el a avut şi o pensie în sistemul civil. Beneficiez de 50% şi din acestă pensie în calitate de soț supraviețuitor ? Menționez că în acest moment primesc și îndemnizație de handicap.

 22. Buna seara.Mama mea are o pensie de boala de gradul 3 și vârsta de 60 de ani și 9luni și urma să ia pensie de urmaș MAI după tatăl meu insa a trimis dosarul și cei de acolo i-au spus că nu poate beneficia de pensie pentru că trebuie mai întâi să își facă pensie definitivă la civil mai intai și abea apoi sa renunțe la pensia ei i se va da pensia tatălui.Intrebarea mea este de ce nu i se poate face pensia de urmaș MAI direct având în vedere că are vârsta și condițiile necesare??Va mulțumesc!

  • buna ziua,sotul meu a decedat in urma cu 2 luni.de la casa de pensii miau zis ca numi da pensie decat 6 luni ,ce pot face nu am lucrat pana acum .ma intretinut sotul ,mentionez ca mi-au zis ca nu am varsta de pensionare avand acun 54 de ani, Cine ma maiangajeaza pe mine acum ? tinid cont va nu am lucrat mamam ocupat de cresterea copiior,

 23. Mă numesc Maria și am 57 ani soți a murit 59 ani și nu am nici un venit ,am fost căsătorită 32 ani Vreau sa știu când am dreptul la pensie de urmasi

 24. As avea o intrebare sotu meu decedat in 2007 era pensionar militar la cerere dupa 28 de ani de serviciu eu am 51 de ani as avea dreptul lla o pensie mentionez ca dupa deces nu am luat 6 luni pensie va multumesc

 25. Tata a murit in urma cu 3 luni. Mama este pensionara, poate beneficia de o cota aparte din pensia tatei ? Au fost casatoriti peste 53 de ani si nici unu nu a avut vreun handicap. Daca da ce trebuie facut ?

 26. Sunt văduva si am 57 ani. Sunt casnică și nu am nici un venit. Soțul este mort de 5 luni. Iau pensie 6 luni ,mai am o lună de luat. Va rog sa mi spuneti pot lua în continuare pensie de urmas dupa soțul meu? Am fost căsătoriți 36 ani si 7 luni. Multumesc.

 27. Mama mea a optat acum 11 ani sa si tina pensia ei
  Acum ar vrea sa vada daca are dreptul la 25 la suta din pensia tatei.pentru ca ea nu a cerut reversibilità. Sau poate sa mai schimbe sa primeasca 50 la suta din pensia tatei renuntind la a ei .va multumesc

 28. sotia a murit eu am 65 ani nu am a5 ani munciti pentru a primi pensiea mea de drept nu am copii minori nu lucrez si nu am nici un venit va rog frumos am dreptul de pensie de urmas dupa sotie si ce acte imi trebuie pentru depunere la casa de pensii multumesc frumos

 29. buna ma numesc ilie am 65 ani nu lucrez si nu am nici un venit sotia mea a decedat as dori sa stiu daca eu am dreptul la pensie de urmas dupa sotia decedata nu am copii minori si nici 15 ani cotizati pentru a primi si eu o pensie de aceea va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti ce acte imi trebuiesc multumesc frumos

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here