Într-un material anterior am tratat aspectele ce ţin de pensia anticipată, aşa cum sunt reglementate în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. În cadru aceluiaşi act normativ sunt incluse şi prevederile referitoare la pensia anticipată parţială, elemente ce vor face subiectul materialului de faţă.

* În ce condiţii se acordă pensia anticipată parţială?

Pensia anticipată parţială se cuvine:

  • cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare,
  • persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.

Care este însă diferenţa dintre pensia anticipată şi cea anticipată parţială?

  • PENSIA ANTICIPATĂ – cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare;
  • PENSIA ANTICIPATĂ PARŢIALĂ  – cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.

ppa2
Sursa foto: Lege5.ro

* Cadrele militare, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special

Un regim aparte în obţinerea pensiei anticipare parţiale îl au următoarele categorii de persoane:

  • cadrele militare în activitate, soldaţilor şi gradaţilor voluntari;
  • poliţiştii;
  • funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale. 

Acestea trebuie să realizeze, în plus faţă de prevederile de mai sus, şi stagiul minim de cotizare în specialitate, prevăzut în anexa nr. 6 a Legii pensiilor.

Îndeplinirea stagiului minim de cotizare în speciliate se aplică pentru persoanele care se află în una dintre următoarele situaţii:

  • sunt trecute în rezervă/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii limitei de vârstă în grad prevăzute de statutul cadrelor militare/poliţiştilor/funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sau ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
  • sunt trecute în rezervă sau direct în retragere/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.

Vârsta standard de pensionare, stagiul minim de cotizare şi stagiul complet de cotizare pentru persoanele care, în raport de data naşterii, îndeplinesc în anul 2013 condiţiile de pensionare pentru limită de vârstă:

ppa1

Sursa: Ministerul Muncii

ATENŢIE!  Vârsta standard de pensionare se stabileşte în raport de data naşterii.

* Ce NU contează la pensia anticipată parţială?

La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parţiale NU se iau în considerare perioadele asimilate în care asiguratul:

  • a beneficiat de pensie de invaliditate;
  • a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
  • a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
  • a fost elev al unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar. 

* Cuantumul pensiei anticipate parţiale 

Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acestuia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până la îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.

ATENŢIE! Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, respectiv Baia Mare, Copşa Mică şi Zlatna, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizarea de 0, 75%.

Legea pensiilor specifică faptul că această prevedere se aplică până la data de 31 decembrie 2030.

ppa3
Sursa foto: Lege5.ro

* Alte aspecte de reţinut

La acordarea pensiei anticipate parţiale, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere.

De asemenea, la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată parţială se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin eliminarea diminuării de 0,75% şi prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate parţiale.

Transformarea pensiei anticipate parţiale în pensie pentru limită de vârstă se face din oficiu.

* Care sunt actele necesare pentru obţinerea pensiei anticipate?

Dosarul trebuie să cuprindă următoarele documente:

  • cerere pentru înscrierea la pensie anticipată parţială;
  • carnetul de muncă (original şi copie);
  • alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată în alte sectoare de activitate;
  • adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă;
  • adeverinţă privind condiţiile de muncă speciale si/sau deosebite;
  • procură specială pentru mandatar, dacă este cazul;
  • acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, Legii nr. 341/2004 etc. 

Cererea de pensionare împreună cu actele doveditoare se depune de către solicitant, la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu a acestuia, începând cu data îndeplinirii condiţiilor de pensionare, iar pensia se acordă de la data încetării calităţii de asigurat.

Mai multe informaţii privind acest subiect puteţi afla consultând integral Legea pensiilor nr. 263/2010 pe Lege5.ro, noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

comentarii

1 COMENTARIU

 1. este o discriminare facuta pt cei cu gr. 1 de munca lucrata in combinat chimic am 34 ani contribuabili din care 20 gr. 1 de munca nu pot iesi la pensie decit inainte cu 4 ani si 6 luni inainte de virsta maxima , cind voi avea 40 ani contribuabili deci cei ce nu au avut gr.ies anticipat inaintea celor cu grupa ..oare noi sintem considerati cobaii poporului roman .0are stiti ca nu mai traim mult si ne/ati trecut in rindul mortilor ….,,,,avem si noi dreptul s/a luam citiva ani pensie .

 2. O lege de ***** care incalca alta lege . Te poti pensiona ANTICIPAT cu cel mult 5 ani inainte de virsta pensionarii , daca ai stagiul complet de cotizare de 35 de ani . Mai bine nu , iti las o portita dar mai pun un BIR MARE DE TOT te poti pensiona ANTICIPAT PARTIAL daca nu ai stagiul IMENS DE 35 plus 2000 , pardon 8 ani scosi din *** . Nu tu 3 , 5 din cei 10 in 2030 ( probabil ) FIX 8 ca si asa vei avea o pensie de ***** iti mai iau din ea ca nu meriti sa traiesti . La gunoi cu cei care nu mai pot , cei care chiar daca au pe aproape , nu pot sa aiba complet cerintele si gata bete in roti , sa mori decit sa te plateasca statul din banii pentru o noua generatie de masini si calculatoare pentru JIGODIILE de la putere .

 3. Asa ne multumeste TARA ca am facut armata !!!!??? obligatoriu !!! militari in termen ??? ne penalizeaza !!! ….
  cu 0,75 % pe luna ….. Eu imi indemn junioru sa fuga caaaat mai departe de tara asta…noroc ca nu a fost obligat sa
  faca armata !!!!!!!!!!!

  • este nedrept ca armata sa fie considerata perioada asimilata.nu am facu armata ca am vrut eu si nici ni mi-a ajutat la completarea studiilor.cred ca ar trebui scoasa ca perioada asimilata avand in vedere si conditiile de pensionare a cadrelor militare.

   • Totul in termen,ucenicie la locul de munca apoi scoala profesionala si in continuare serviciul militar transmisiunii cu poluare fonica ,nu se ia in considerare la calculul pensiei .cer lamuriri

  • am terminat liceul in anul 1972 si am fost luat imediat in armata doi ani la marina in mangalia.nu am vina pentru perioada necontributiva cum este acum considerata armata la pensionarea anticipata.desi am slujit tara nu se iau in considerare.consider o mare nedreptate si poate aude cineva sa propuna indreptarea starii de fapt.daca statul ne-a trimis atunci statul sa plteasca cei doi ani pe care-i consider pirduti din viata.

 4. sigur ca acesta lege a pensiilor a fost aprobata an unanimitate de catre niste tovarasi care nu au nimic deaface cu munca!!!,Asa sa le ajute DUMNEZEU!!!!

 5. Intai cititi Biblia ca sa ajungeti la ,,Apocalipsa” si dupa aceea cititi ,,Guvernarea din umbra” de Jim Marrs, si alte carti cu subiecte asemanatoare. Mai cititi ,,Complotul mondial impotriva sanatatii” de Claire Severac”, si ,,Memorile unui asasin economic…”. Nu va mai lamentati daca nu cititi ceea ce trebuie cu adevarat de stiut.
  Rezolvarea situatiei de care va plangeti nu o veti avea, decat dupa ce veti urma un sfat… ,, Invatati, invatati, invatati ! si inca un sfat, anume nu uitati ca nimeni nu este singur, si daca are realizari acestea se datoreaza celorlalti care i-au dat concursul. Sunt multe de apus dar daca vorbesti la pereti nu castigi nimic. Aveti timp de citit ? Sau va distrati prea mult, pierdeti timpul la televizor la emisiuni sterile sau acordati timp unor lucruri fara valoare ?

  • am peste 17 ani cu carte de munca lucrati in tara puteti sa-mi spuneti daca as putea iesi la pensie anticipata si cind nascut in 1959-02 05 si daca se pune si cei 6 ani munciti in strainatate cu acte in regula daca cineva poate sa imi spuna sau cineva care a trecut prin aceiasi situatie va multumesc

 6. In decembrie 2018, imi voi efectua stagiul complet de cotizare, de 31,8 ani.
  In ianuarie 2019, voi putea depune cererea de pensie anticipata partial (vârsta limita de pensionare fiind de 61,8 ani).

 7. Buna seara,as dori sa aduc la cunostiinta urmatoarea problema: in luna nov 2009 ,exact cand am indeplinit stagiul complet de cotizare de 31,2 luni,am fost disponibilizata cu decretul 34/2009, cel referitor la rectificarea bugetara,am stagiul complet de cotizare,anul acesta in august implinesc 55 de ani,nu am nici un venit, nu sunt casatorita,traiesc din ajutorul familiei,exista vreo posibilitate sa pot iesi la pensie anticipat partial la varsta de 55 de ani?

  • Va rog sa imi comunicati-sunt nascuta in anul 1961/25/februarie care este varsta standard pentru a iesi la pensie si care este cea anticipata. Am -33-ani in campul muncii..Am lucrat -28-ani la casa de copii Guliver,s-a redus personalul,am fost data la someri,La someri am efectuat un curs de crucea rosie,am lucrat un an la crucea rosie dupa care din cauza finantarii din nou am fost la somaj,deci in -3- ani de doua ori somaj,nu gasesc nicaieri servici la varsta de -53-ani,este foarte greu sa supravietuiesc fara bani,Va rog sa imi comunicati data cand pot iesi in pensie anticipata.Va multumesc

 8. Buna seara as dori sa aduc la cunostinta urmatoarea problema:In luna iunie 2013 am iesit la pensie avind un stagiul de cotizare realizat de 43 de ani si 3 luni va rog sa-mi comunicati care este varsta de pensionare pentru limita de varsta,si unde ma incadrez.In pensionare anticipata sau in pensionare anticipata partial, tinind cont ca sunt nascut pe 09 04 1952. Va multumesc!

 9. Razbunate popor Roman pe ticalaosi, care fac genocid.
  Nu dispera, ci uniti-va si luati masuri.
  Nu cu mana goala, si ghidati de ei sa va manifestati.
  Nemernicii ne conduc.

 10. sunt nascuta 18.11.1957, am29 de ani de munca din care 9 ani in gr.2.neavand venit cand ma pot pensiona anticipat? nu gasesc de lucru si nu mai am din ce sa traisc. va multumesc anticipat

 11. am 56 ani si o luna vreau sa ies la pensie anticipat partial la 1 iunie 2014 cu vechime de 36 ani si am 10 ani grupa 2 voi fi penalizata pina la 59 ani cind pot iesi la pensie dupa virsta sau la 61 de ani sunt nascuta 8 aprilie 1958 va multumesc

 12. sunt nascut in 1955 22 07 am 27 ani munca nu m-ai lucrez de 5 ani ma pot pensiona anticipat cel putin sa am si eu un venit cat de mic doresc un raspuns nimeni nu ma lamureste

 13. Pensionarii României sunt, cu siguranţă, printre cei mai batjocoriţi locuitori ai acestei planete. Au muncit o jumatate de secol în regimul comunist, timp în care statul lor, statul român, le-a luat o treime din ceea ce au produs, pe care a transformat-o în miile de fabrici, uzine, spaţii comerciale şi de birouri, hoteluri, bănci etc, spunându-le că respectivele fabrici, uzine, spaţii comerciale şi de birouri, hoteluri şi bănci sunt ale lor, ale celor din banii cărora s-a adunat acestă mare avuţie productivă, ale întregului popor. “BASME COMUNISTE”. ŞI NEOCOMUNISTE ÎN PREZENT. Uriaşa nedreptate făcută de statul român pensionarilor săi trebuie şi poate fi îndreptată. Suferinţele şi umilinţele pensionarilor României pot fi curmate, imediat. În ultimă instanţă, depinde, în primul rând de ei, de pensionari. Numărul lor este suficient de mare, pentru a fi transformat într-o forţă de nestăvilit, care să oblige statul român să le dea înapoi ceea ce le-a furat.

 14. -daca este un stadiu complet de cotizare de trebuie sa muncesti mai mult?
  -de ce sa marit perioada de munca de la 40 la 43 ani la barbati (30+10 la 35=8)
  si de la 35 la 43 la femei(25+10 la 35+8)
  -daca se imparte pumctele realizat in loc de 30 ani la 35 la barbati si in loc de 25 la 35 ani la femei nu se cheama furt prin aceasta marire artificiala a perioadet de cotizare.
  -aplicarea legi nu se face in cunostinta de cauza de la data cind intara in vigoare pentru persoanele care incep sa plateasca de la data modificari ei si nu pentru cele ce au platit pentru alte conditii de iesire la pensie.
  -penalizarea de 0,75% pentru fiecare luna respectiv 9% /an a fost introdusa pentru perioada de criza nu se revine la normal dupa ce trece aceasta perioada?
  -armata este o perioada din viata luata de stat prin ,,obligatorie,, de ce nu intra in vechime?
  -de ce se obliga cetateni acestei tari sa faca falsuri (adeverinte privind vechime,grupe si altele,caz de boala inchipuita )cind se poate stabili corect aceasta pensie anticipata cu stadiu complet de cotizare si cu o penalizare simbolica de un 3%/an de anticipare sau 5 ani anticipat trebuie sa ai 5 ani munciti peste stadiul complet de cotizare si nu trebuie sa se mai sinucida pensionari care au recurs la falsuri sau sa stea cu gindul ca orcund pot fi descoperiti.
  -oare nu cel ce incasaza si administreaza sumele aferente contributiei trebuie sa aiba o evedenta clara si sa nu mai solicite diferite adeverinte,
  -parca in lege era prevazut ca din 2 in 2 an sa se comunice fiecaruli contribuabil care este contributia lui si cite puncte are fiecare?
  -asteptam ca legile sa fie in favoarea cetateanului corect si un drept cistigat sa nu fie luat prin fel de fel de tertipuri.
  -cit la suta dintre pensionari au perioada de contributie efectiva (fara fel de fel de sporuri si tertipuri ) peste 35 ani?
  -asteptam ca avocatul poporului sa se sesizeze .

 15. sant o pensionata cu pensie anticipata partial de mizerie si stiu cat e de greu sa traiesti cu 424ron pe luna…ma doare sufletul citind cuvintele pline de amaraciune ale voastre…trebuie sa stiti ca viata este grea nu numai la noi,in toata lumea,numai ca mai ticalosi ca multi dintrenoi…nu sant multi…in politica,in justitie,in sanatate,etc,daca nu santem capabili sa strigam…atunci ne meritam soarta…va doresc sanatate

 16. DOMNILOR DACA EU AM 35 ANI VECHIME DE CE NU MA SCOATETI LA PENSIE PT CA SANATATATEA A INCEPUT SA SUBREZEASCA VIRSTA 54 ANI NU STIU CUM GINDESC CEI CARE FAC LEGI LA PATRONI BATAIE DE JOC CU SALARARIUL PE CARTEA DE MUNCA DUPA ACEASTA VIRSTA TE SIMTI UMILIT SI MAI RAU TE IMBOLNAVESTI

 17. Credeti ca este normal ca cineva care a muncit peste 35 de ani si a avut salariu mic aproape de minmul pe economie ( pentru ca acum in unele zone ale tarii se castiga niste salarii dubios de mari care fac sa creasca salariul mediu brut, in functie de care se calculeaza punctajul lunar ) sa nu ia nici macar un punct de
  pensie ( 830 lei)? Atunci cel care a muncit 15 ani sau deloc (pensie de urmas) este normal sa ia pensia minima
  ( 400 lei)

 18. AM 61 ANI NASCUT 1955 03 O9 ARAD VECHIME MUNCA 25 ANII AM 2 ANII GRUPA 1 MINA AM GRUPA 2 UTA…. SANTIER IAR GRUPA 2 AS VREA SA MA PENSIONEZ ANTICIPAT CACI NUGASESC DE LUCRU SI AM AFLAT CACI A VENIT O LEJE CACI TE POTI PENSIONA ANTICIPAT

 19. Sunt născută pe 2.10.1958, am 31 ani si 7 luni vechime în muncă, la data de 01.07.2016. Mă pot pensiona anticipat parţial în iunie 2016? Care va fi penalizartea ? Mulţumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here