Materialul de mai jos ne-a fost sugerat de întrebările primite de la utilizatori. Prezentăm, ca atare, unele reglementări în materie, din reglementările în vigoare.
Prevederi din Legea nr. 196 din 20 iulie 2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor
- Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cu titlu de restanță, afișată pe lista de plată.
Raţiunea constă în faptul că, la rândul ei, asociaţia este penalizată de fiecare furnizor de servicii, pe factura transmisă asociaţiei.
- Penalitățile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere.
Nivelul procentual, stabilit ca «sistem propriu de penalizări» constituie o derogare faţă de prevederile din Codul de procedură fiscală care prevede doar un plafon de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere.
- Penalităţile se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată.
- Termenul de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, afișate pe lista lunară de plată, este de maximum 30 de zile calendaristice - ATENŢIE - de la data afișării.
- IMPORTANT DE REŢINUT: Suma penalităților nu poate depăși suma la care s-au aplicat.
Exemple de calcul găsiţi pe LegeStart, în materialul publicat de Grigore Lăcriţa aici.
- Sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere se includ în fondul de penalități al asociației de proprietari și se utilizează cu prioritate pentru plata penalităților impuse asociației de proprietari de către terți, precum și pentru cheltuieli cu reparațiile asupra proprietății comune, reabilitarea termică sau consolidarea condominiului.
Sumele rezultate din aplicarea penalităților de întârziere nu pot fi utilizate și în alte scopuri.
- Administratorul este obligat să notifice, în scris, proprietarul care are plăți restante la cheltuielile comune ale imobilului asupra datoriilor și să înștiințeze președintele și comitetul executiv al asociației de proprietari despre restanțe.
- Asociația de proprietari, prin președinte, are dreptul de a acționa în instanță proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei, informând membrii asociației prin afișare la avizier.
- Acțiunea asociației de proprietari este scutită de taxa de timbru, atât în primă instanță, cât și în cazul exercitării de către aceasta a căilor de atac, ordinare sau extraordinare.
- Sentința dată în favoarea asociației de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar din condominiu, poate fi pusă în executare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.
Dreptul de ipotecă
- Asociația de proprietari are ipotecă legală asupra apartamentelor și altor spații proprietăți individuale ale proprietarilor din condominiu, precum și un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari.
- Ipoteca imobiliară legală se înscrie în cartea funciară la cererea președintelui asociației de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuție din care rezultă suma datorată cu titlu de restanță, numai după împlinirea termenelor prevăzute la art. 78 alin. (2).
- Ipoteca imobiliară legală se radiază la cererea președintelui asociației de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanței ori a altui înscris prin care asociația confirmă plata sumei datorate.
Ordinul nr. 1058/2019 al MDRAP privind aprobarea conținutului-cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului
Dreptul de informare
Administratorul este obligat să folosească pentru plățile curente și pentru încasări contul curent al asociației de proprietari, la care au acces pentru informare, conform prevederilor art. 67 din Legea nr. 196/2018, toți proprietarii din condominiu.
Prin grija președintelui, proprietarii din condominiu au acces la extrasele de cont, emise automat conform contractului de cont curent al asociației de proprietari.
În cazul în care unul sau mai mulți proprietari solicită accesul la extrase de cont, altele decât cele de mai sus, aceștia vor suporta costul emiterii extraselor de cont, conform contractului de cont curent.
Fondul de reparaţii
- Proprietarii membri ai asociației de proprietari aprobă un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune, conform art. 71 din Legea nr. 196/2018.
- Sumele încasate pentru constituirea fondului de reparații se depun în contul bancar unic al asociației de proprietari, conform Legii nr. 196/2018.
- Pentru încasarea fondului de reparații, administratorul eliberează chitanță nominală separată.
Fondul de rulment
Asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment, conform art. 72 din Legea nr. 196/2018.
- Fondul de rulment se depune în contul bancar unic al asociației de proprietari.
- Pentru încasarea fondului de rulment, administratorul eliberează chitanță nominală separată.
- Fondul de rulment încasat se restituie la transmiterea dreptului de proprietate, dacă prin actele translative de proprietate nu se stipulează altfel.
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României
