Articolul de faţă abordează o problemă deosebit de importantă pentru milioane de cetăţeni, membrii ai asociaţiilor de proprietari, şi pentru toate asociaţiile de proprietari din România.

Începând cu data de 28 septembrie 2018 a intrat în vigoare o nouă lege a asociaţiilor de proprietari, respectiv „Legea nr. 196 din 20 iulie 2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor”.

Faţă de vechea lege (Legea nr. 230/2007), prin noua lege (Legea nr. 196/2018) se aduc numeroase şi deosebit de importante noutăţi, numeroase dintre acestea fiind necesar să fie cunoscute de către milioane de cetăţeni şi de către toate asociaţiile de proprietari din România.

Dintre aceste noutăţi, prin acest material se prezintă procedura practică şi legală de calcul a penalităţilor, care trebuie urmată de asociaţiile de proprietari, pentru recuperarea datoriilor restante de la membrii lor[1].

Prin Legea nr. 196/2018 se prevede (sublinierile ne aparţin):

Art. 77 alin. (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalităţi pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalităţile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată, fără ca suma penalităţilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.[…]”

În aplicarea acestor prevederi legale, trebuie avute în vedere următoarele aspecte: 

1. Penalităţile se calculează numai pentru sumele cu titlu de restanţă, afişate pe lista de plată.

2. Din prevederea „Penalităţile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere” rezultă că asociaţiile de proprietari pot stabili penalităţi şi mai mici de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere.

3. Penalităţile se vor aplica  numai  după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată.

Termenul scadent reprezintă ziua, data până la care o persoană poate să-şi plătească debitul curent (suma datorată), fără să i se calculeze, şi fără să i se perceapă penalităţi. Altfel spus, termenul scadent reprezintă ultima zi de plată a debitului până la care nu se calculează şi nu se datorează penalităţi. Debitul (suma de plată) înscris în lista de plată, în primele 30 de zile de la afişare, este „debitul curent”, care nu are caracter de „debit restant”, fapt pentru care, pentru acesta, nu se calculează şi nu se datorează penalităţi.

4. Cu o cotă de penalităţi, de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere, debitul restant se va dubla după 500 de zile de întârziere la plată, după care nu se vor mai calcula penalităţi.

5. De precizat că:

(a) debitul restant nu se modifică niciodată, (1) indiferent cât de mare este perioada de timp pe care acesta nu a fost plătit, şi (2) indiferent cât de mari unt penalităţile calculate;

(b) numai suma penalităţilor creşte cu fiecare zi de neplată a debitului restant, şi numai până când acestea (penalităţile) ajung să egaleze debitul restant.

Exemplul 5.1.

Suma restantă la plată (debitul restant) = 100 de lei.

Penalitatea după 500 de zile (de restanţă la plată) = 100 de lei x 500 de zile x 0,2% = 100 de lei.

Exemplul 5.2.

Suma restantă la plată (debitul restant) = 240 de lei.

Penalitatea după 500 de zile (de restanţă la plată) = 240 de lei x 500 de zile x 0,2% = 240 de lei.

6. Suma penalităţilor nu pot să depăşească suma la care s-au aplicat, nu pot să depăşească debitul restant, indiferent cât de mare este întârzierea la plată.

 Exemplul 6.1.

Suma restantă la plată (debitul restant) = 400 de lei.

Perioada de neplată = 620 de zile.

Penalitatea după 620 de zile (de restanţă la plată) = 400 de lei x 620 de zile x 0,2% = 496 de lei.

În baza art. 77, alin. (1), suma penalităţilor nu pot să depăşească suma la care s-au aplicat, nu pot să depăşească debitul restant de 400 de lei în acest exemplu.

7. Prin Legea nr. 196/2018 se prevede (sublinierile ne aparţin):

„Art. 78. […](2) Asociaţia de proprietari, prin preşedinte, are dreptul de a acţiona în instanţă proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afişarea listei, informând membrii asociaţiei prin afişare la avizier.[…]”.

Deci, după 60 de zile de la termenul scadent, care corespunde cu 90 zile de la afişarea listei,  asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în instanţă proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei.

Să calculăm cât de mari sunt penalităţile pe cele 60 de zile de la termenul scadent după care asociaţia de proprietari are dreptul de a acţiona în instanţă proprietarul datornic.

Exemplul 7.1.

Suma restantă la plată (debitul restant) = 400 de lei.

Perioada de neplată = 60 de zile.

Penalitatea, după 60 de zile (de restanţă la plată) = 400 de lei x 60 de zile x 0,2% = 48 de lei, care reprezintă 12% din (debitul) suma restantă la plată.

Dintr-un calcul simplu rezultă că după 60 de zile, cu o cotă de penalitate de 0,2%, penalităţile sunt de 12% din suma restantă la plată.

Exemplul 7.2.

Suma restantă la plată (debitul restant) = 100 de lei.

Perioada de neplată = 60 de zile.

Penalitatea, după 60 de zile (de restanţă la plată) = 100 de lei x 60 de zile x 0,2% = 12 de lei, care reprezintă 12% din (debitul) suma restantă la plată. 

Această procedură este necesar să fie cunoscută atât de către toate asociațiile de proprietari, cât şi de către fiecare cetățean membru al unei asociaţii de proprietari.[1] Pentru a se înţelege corect şi pe deplin procedura de calcul a penalităţilor de către asociaţiile de proprietari este necesar a se vedea şi articolul subsemnatului intitulat „Calculul termenului după care asociația de proprietari are dreptul de a acţiona în instanţă proprietarul datornic”.

Ai nevoie de Legea nr. 196/2018? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

15 COMENTARII

 1. După 1989 penalitățile s-au calculat la fel ca-n exemplul de mai sus pentru ca trebuiau recuperate pentru furnizori în mare parte. Problema este că instanțele de judecate nu toate emiteau hotărâri în favoarea asociației. Multe penalizări au fost refuzate prin hotărâri de instanțele de judecată.

  • Si aceasta lege este una proasta. Se aplica penalitati la fondul de rulment, dar acesta nu este o cheltuiala a asociatiei ci o creditare benevola pt.plata facturilor. Cslculul fond.rulm.dupa cota indiviza este o alta prostie, pentru reprezinta demulte ori o suma mai mare decat are un proprietar pe o luna grea de iarna.decembrie ori ianuarie. Sumele in plus nu fac altceva decat sa duca in spate pe raii platnici care rostogolesc datoriile de la o luna la alta.

   • Buna ziua,as vrea și eu sa știu răspunsul la întrebarea pe care ați pus-o,sunt multe interpretări ,a Dvs.a fost direct la practica, mulțumesc anticipat

 2. Buna ziua.
  Exemplul de calclul de la punctul 7.1 este eronat prin prisma numarului de zile de restanta luat in considerare prin aplicarea art, 77 pct. 3:
  Daca perioada de plata are 30 de zile(de la data afisarii) iar debitul nu a fost achitat nici dupa 90 zile(de la data afisarii) atunci se poate calcula restanta cu incepere din a 61-a zi si NU a 31-a pentru ca:
  3. Penalităţile se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată, adica penalitatile se calculeaza prin insumarea celor 2 termene: scadenta + 30 zile.
  Ca si comentariu personal adresat legiuitorului…e greu limba romana.

  • G. Tu esti greu de cap.Penalizarile se calculeaza dupa o perioada stabilita de asociatie cuprinsa intre 31minim(1 +30) sau 60 maxim (30+30)maxim 30 zile inseamna ca poate 1 sau 30ART. 77(1) Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cutitlu de restanță, afișată pe lista de plată. Penalitățile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi deîntârziere și se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată,fără ca suma penalităților să poată depăși suma la care s-au aplicat.(2) Termenul de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari, afișate pelista lunară de plată, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afișării.Ca fapt divers la 7,1 este un exemplu cu 60 zile. poate a fost cu 31 zile si l-au modificat.Dar EXEMPLELE SUNT CEVA BANALE.Trebuia sa arate ce se intampla cand intretinerea e 100lei si dupa 200 zile sa zice vine cu 50 lei doar. ca aici se incurca multi.

   • Corect C. <!–mep-nl–>Mai ales cu ultima fraza, si eu as fi dorit un exemplu mult mai &quot;complex&quot;. Avem niste cazuri la asociatie de ne doare capul de cand le tot invirtim cum sa calculam corect.

   • Trimiteti un model de calcul al penalitatilor cind debitorul plateste lunar suma inscrisa in lista de plata ,fara plti debitul restant aflat in litigiu cu asociatia .de ce in formula de calcul lipsesc suma platita lunar.De peste 5ani de cind ma judecse calculeaza siinscrie pe lista de plata penalitati la toata datoria de baza stabilita lunar,.unde se scade suma platita in acest interval de timp. multumesc.

 3. Dacă se achita integral restanta, în cazul meu 1055 lei ce se întâmplă cu penalizările și penalitățile?
  Mi s-au calculat penalizări de 2214 lei si penalitățile de 2231 lei.
  Mi se pare aberanta situata.
  Un sfat va rog.

 4. Buna ziua,
  Va rog sa ma ajutati cu clarificarea prezentata la pct.4 „4. Cu o cotă de penalităţi, de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere, debitul restant se va dubla după 500 de zile de întârziere la plată, după care nu se vor mai calcula penalităţi.” , respectiv, ca nu se vor mai calcula penalitati dupa 500 zile de intarziere. De unde rezulta acest lucru , daca se poate da un articol de Lege. Va multumesc !

 5. Da , mi-am dat seama: nu se mai calculeaza majorari, pentru ca s-a dublat suma.
  In cazul in care, pe o perioada de 5 ani s-au mai efectuat plati , stiu ca se considera ca achitat partial din debit iar pentru intretinerea lunara este obligatoriu sa fie calculate separat majorari ?
  Va multumesc !

 6. un proprietar are o datorie mare;el face plati ocazionale de 50 lei,de 100 lei,cum procedez cand aplic plenalitati,penalitati care se aplica la fiecare datorie lunara,de exemplu,luna x are o intretinere de 78 lei si acumuleaza o datorie totala 3450 lei iar el plateste la un moment dat 50 lei,cum procedez?

  • Astept si eu raspuns la aceasta intrebare, am cautat toate normele de aplicare, nu exista nicaieri prevazuta o asemenea situatie.
   Eu consider ca daca nu se plateste o luna, iar administratorul afiseaza ca restanta suma lunii respective, pentru luna curenta se aplica o penalitate de 0,2% pentru 30 zile.
   In continuare, pentru luna urmatoare, dobanda de 0,2% se aplica doar pentru cele 30 zile anterioare, regula fiind, conform textului legii, „…se aplica penalitate pentru suma afisata ca restanta.” Si cum de la afisarea sumei restante au trecut doar 30 zile, asta se ia in calcul pentru luna urmatoare…

 7. Buna ziua , va solicit atenției următorul aspect : ce penalizări ar trebui plătite daca un proprietar își plătește întreținerea după 48de zile de la scadență ? Penalizări pt 18 zile sau pt 48 zile ?
  Din lege înțelegem că penalizarile se vor calcula după 30 de zile de la scadență .
  Asta înseamnă că dacă plătesc după 48 zile plătesc doar 18 zile de penalizări sau 48 ?
  Va multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here